sâmbătă, 27 martie 2010

Budinca de ciuperci

Ingrediente:
250 g ciuperci
100 ml vin alb
100 ml lapte
4 oua
2 linguri de unt
1/2 franzela
2 linguri de faina
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se curata ciupercile de partea tare, se spala in mai multe ape si se toaca marunt. Se pun cu o lingura de unt intr-o cratita emailata si se lasa sa scada. Cand s-a inmuiat, se adauga un pahar de vin alb, sare si piper macinat, dupa gust. Piperul se poate inlocui cu menta pisata fin. Se ia cratita de pe foc cand ciupercile sunt gata si se pregateste compozitia pentru budinca.
 Franzela se inmoaie in lapte dulce, se scurge si se sfarama, se amesteca cu laptele ramas, cu patru galbenusuri, sare, piper macinat si trei linguri de faina. Se bate compozitia cu o furculita, se adauga albusurile batute spuma si se omogenizeaza bine, se toarna compozitia intr-o forma unsa cu o lingura de unt. Se introduce forma in cuptorul incins si se coace 45 de minute la foc potrivit, apoi se serveste.

joi, 25 martie 2010

Budinca de carne

Ingrediente:
250 g carne tocata
250 g costita afumata
150 ml vin alb
2 oua
2 cepe
cativa ficatei de pasare
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se alege carne slaba, se da prin masina de tocat, se amesteca cu costita afumata taiata fasii subtiri, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Peste amestec se pun doua cepe tocate fin si doua oua crude. Se omogenizeaza cu o lingura de lemn, se rastoarna amestecul intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu felii subtiri de ficat de pasare. Se acopera budinca cu o cescuta de vin alb si se introduce in cuptorul incins. Se coace timp de o ora la foc potrivit, se scoate, se lasa sa se raceasca, apoi se taie felii groase.

Budinca de cartofi

Ingrediente:
500 g piure de cartofi
100 g cascaval
300 ml smantana
4 linguri de faina
2 oua
1 lingurita de chimen pisat
1 lingura de unt
sare

Mod de preparare:
 Se foloseste piureul cald, care se amesteca cu doua intregi, batute spuma, cu chimen pisat si trei linguri de faina. Se framanta un aluat moale care se intinde pe un prosop si se acopera cu legume fierte bine, scurse, racite si calite in unt. Legumele se amesteca cu parmezan ras sau cascaval dupa ce au fost calite in unt. Se face prosopul sul, apucand de cele doua capete, se aseaza sulul intr-o cratita pusa in alta cratita cu apa calda si se fierbe jumatate de ora la foc mic. Se scoate din cratita, se pune o farfurie si se scoate prosopul. Budinca se taie felii si se serveste calda, cu smantana.

miercuri, 24 martie 2010

Sufleu cu smatana

Ingrediente:
6 oua
200 ml smantana
4 linguri de zahar
1 lingura de unt
1 lingura de faina

Mod de preparare:
 Se separa galbenusurile de albus si se bat spuma cu patru linguri de zahar. Amestecul se ingroasa cu o lingura de faina presarata si se subtiaza cu smantana. Amestecul omogenizat bine se pune intr-o forma unsa, se acopera cu albusul batut spuma tare si se introduce forma in cuptorul incins, pentru o jumatate de ora.
 Sufleul se coace la foc iute si se taie felii numai dupa ce s-a racit putin.
Ingrediente:
10 mere acrisoare
6 albusuri
1/2 lamaie
4 linguri de zahar pudra





Mod de preparare:
 Se curata merele de coaja, se taie felii subtiri si se pun sa fiarba acoperite cu apa. Se fierb impreuna cu semintele, care ajuta sa se lege ca o marmelada. Merele se acresc cu zeama de la o jumatate de lamaie si se parfumeaza cu coaja de lamaie. Se ia cratita de pe foc, se lasa sa se raceasca, dupa care se trece amestecul prin sita. Peste amestec se pun albusurile batute spuma tare cu patru linguri de zahar pudra. Sufleul se pune intr-o forma unsa cu unt si se introduce in cuptorul incins, pentru o jumatate de ora. Se serveste cald, presarat cu zahar pudra.

Sufleu de fructe

Ingrediente:
10 oua
500 ml smantana
1 kg de fructe de sezon
6 biscuiti pisati
zahar

Mod de preparare:
 Se dau biscuitii pe razatoare mica, se pun intr-un castron adanc, se amesteca cu galbenusurile batute bine si cu smantana in care s-a ras coaja de la jumatate de lamaie. In smantana se adauga zahar, dupa gust. Fructele, de preferinta cirese, visine sau caise, se spala, se curata de samburi si codite, se scurg si se pun in forma unsa cu unt. Peste fructe se aseaza amestecul preparat mai inainte si totul se acopera cu albusurile batute tare. Se introduce forma in cuptorul incins si se coace timp de jumatate de ora la foc iute. Se poate servi cald.

Sufleu din dulceata de fructe

Ingrediente:
6 biscuiti fini
250 ml lapte dulce
4 oua intregi
20 g zahar tos
6 linguri de sirop de dulceata
coaja de lamaie

Mod de preparare:
 Se aseaza biscuitii pe fundul unei forme de sticla incasabila, se acopera cu o cana de lapte clocotit in care s-a ras coaja de la o lamaie si s-au batut bine cele patru galbensuri. Forma se lasa deasupra unei oale cu apa clocotita sa stea o jumatate de ora, apoi se acopera cu patru albusuri batute spuma tare, in care s-a amestecat sirop de dulceata. Amestecul se misca usor si se introduce forma in cuptorul bine incins, pentru o jumatate de ora.
 Sufleul se serveste cald si se coace la foc iute, pentru ca albusul sa nu cada. Se serveste cu fructe din dulceata alaturi.

marți, 23 martie 2010

Sufleu de varza

Ingrediente:
1/2 varza alba
4 oua
200 ml ulei
250 ml lapte dulce
1 lingura de bulion
1 lingura de unt
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se spala varza, se toaca fideluta, se pune intr-o cratita de ulei sa se inmoaie, iar cand este gata, se sareaza si se condimenteaza cu piper macinat. Varza se poate colora cu o lingurita de bulion. Se subtiaza cu lapte dulce, se amesteca incet cu cele patru galbenusuri si la urma cu albusurile batute spuma tare. Amestecul se potriveste de sare si se rastoarna intr-o farfurie unsa cu unt. Se tine la cuptor 45 de minute. Cuptorul trebuie incins bine, apoi foc se lasa mai mic.
 Sufleul este un preparat care ramane aspectuos atata vreme cat se coace frumos si nu se lasa. Elementul decisiv este albusul, care trebuie batut bine, la foc foarte mic.

Sufleu de morcovi

Ingrediente:
1 kg de morcovi
250 ml smantana
100 g unt
4 oua
3 linguri de pesmet
sare

Mod de preparare:
 Se spala morcovii, se curata de coaja, se taie rondele si se pun la fiert in apa calda cu sare. Cand sunt fierbinti, se scot si se trec prin sita sau se mixeaza. Se amesteca cu jumatate din cantitatea de unt, o lingura de pesmet, smantana si galbenusurile puse pe rand. Amestecul se omogenizeaza, se potriveste cu sare, se pune intr-o forma unsa cu unt mult si se presara pesmet, se acopera albusurile acoperite cu spuma tare si se incorporeaza cu o furculita, amestecand de jos in sus. Forma se introduce in cuptorul cald, la foc potrivit si se coace timp de 45 de minute.

Sufleu de creier

Ingrediente:
1 creier de vita sau de porc
4 oua
1/2 litru lapte dulce
3 linguri de unt
3 linguri de faina
1 ceapa
1 morcov
sare

Mod de preparare:
 Se tine creierul in apa rece, se curata de pielite si se pune sa fiarba in apa rece cu sare. Cand este gata, se scoate, se mai spala o data si se inlatura restul de pielite, apoi se taie cubulete si se lasa intr-o farfurie adanca.
 Separat se face un sos alb. Ciulamaua se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se poate ingrosa cu un morcov fiert si zdrobit bine cu furculita. Ceapa se pune la fiert cu creierul si cateva boabe de piper. Cand ciulamaua s-a racit putin, se toarna peste creier, se pun galbenusurile pe rand si se incorporeaza bine. Cand amestecul este omogen, se adauga si albusurile batute spuma. Se rastoarna compozitia intr-o forma unsa cu unt, apoi forma se introduce in cuptorul cald timp de 45 de minute.

luni, 22 martie 2010

Sufleu de conopida

Ingrediente:
1 conopida
4 oua
200 g cascaval
250 ml lapte
2 linguri de unt
2 linguri de faina
sare

Mod de preparare:
 Conopida se desface in buchetele, se pune la fiert in apa cu sare aflata in clocot. Se fierbe 10 minute, dupa care se scoate si se pune intr-un vas adanc.
 Separat se face pe foc un sos alb din unt, faina si lapte. Sosul se sareaza, si eventual, se pipereaza dupa gust. Se trage cratita de pe foc cand sosul arata ca o smantana groasa, se amesteca repede toate galbenusurile, cascavalul ras si se toarna peste conopida. Se unge o forma cu unt, se rastoarna compozitia in ea, dupa ce s-au adaugat albusurile batute spuma tare si amestecul s-a omogenizat bine. Forma se introduce in cuptorul cald, pentru o ora, iar cand sufleul s-a rumenit, se scoate si se serveste imediat.

sâmbătă, 20 martie 2010

Sufleu de spanac si smantana

Ingrediente:
4 oua
1 kg de spanac
150 ml de smantana
1 lingura cu telemea rasa
sare

Mod de preparare:
 Se curata spanacul frunza cu frunza, se spala in mai multe ape, si se pune la fiert in apa clocotita cu sare. Se fierbe 10 minute, dupa care se scoate, se scurge si se toaca marunt. Se pune intr-o cratita cu smantana si branza rasa, se infierbanta pe foc, apoi se ia cratita deoparte si se sparg ouale pe rand. Galbenusurile se amesteca cu spanacul, iar albusurile se bat spuma tare. Se sareaza dupa gust, se adauga albusurile si se amesteca usor cu o lingura, de jos in sus. Se unge o forma cu unt, dupa care se rastoarna compozitia si se introduce forma in cuptorul cald, pentru o ora, la foc potrivit.
 Se scoate, se taie sufleul cat este cald si se serveste ca un fel de mancare.

Sufleu de cascaval

Ingrediente:
250 g cascaval sau telemea
5 oua
250 ml lapte
2 linguri de unt
1 lingura de faina
sare

Mod de preparare:
 Se desface faina in lapte, se amesteca cu galbenusurile puse pe rand, cu cascavalul dat pe razatoare si se omogenizeaza amestecul. Se bat albusurile spuma tare, se toarna peste compozitie, se amesteca cu furculita de jos in sus si se rastoarna intr-o tava unsa cu doua linguri de unt. Forma se introduce in cuptorul fierbinte pentru o ora, dupa care se scoate, se taie sufleul felii groase si se serveste cald. Daca este nevoie, inainte de a introduce forma la cuptor, se sareaza amestecul. Sufelul isi pierde forma frumoasa foarte repede, de aceea se serveste dupa putin timp.

Oua taranesti

Ingrediente:
6 oua
2 cartofi fierti in coaja
200 ml ulei
100 g slanina afumata
1 ceapa
cateva fire de usturoi
piper
sare

Mod de preparare:
 Se curata cartofii, se taie fasii subtiri si lungi, se pun intr-o cratita cu ulei impreuna cu o ceapa tocata marunt, cateva fire de usturoi tocate, 100 g slanina taiata fasii subtiri. Se lasa focul mic si se acopera cratita. Se lasa sa se rumeneasca toate, iar dupa ce sunt gata, se scot, se rastoarna pe o farfurie si se inconjoara cu sase ochiuri facute in ulei. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.

Ochiuri cu ciuperci

Ingrediente:
4 oua
250 g ciuperci
1 ceapa mica
2 linguri de unt
1 lingurita de faina
200 ml de supa
200 ml de smantana
1/2 lamaie
verdeata tocata
sare

Mod de preparare:
 Se pregatesc mai intai ciupercile astfel: se curata de partea care a stat in pamant, se spala in mai multe ape, se taie felii subtiri si se pun sa se caleasca cu o ceapa tocata si cu doua linguri de unt. Se fierb intr-un vas acoperit un sfert de ora, dupa care se adauga o cana de supa de zarzavat si o cana de smantana, se sareaza si se adauga faina desfacuta in putina apa rece. Se fierbe acoperit inca un sfert de ora, apoi se acreste cu o zeama de lamaie.
Cand mancarea este gata, se rastoarna pe un platou adanc, se inconjoara cu ochiuri facute in apa sau in ulei. Se presara cu patrunjel verde tocat fin, apoi se poate servi.

Ochiuri moldovenesti

Ingrediente:
6 oua
6 felii de franzela
150 ml de ulei
100 g ciuperci
1 galbenus
1 lingurita de bulion
50 ml lapte
verdeata tocata
piper
sare

Mod de preparare:
 Se curata ciupercile, se spala bine, se pun in jumatate din cantitatea de ulei sa scada pe foc. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, se coloreaza cu o lingurita de bulion si se mai lasa cateva minute pe foc. Se presara deasupra verdeata tocata marunt si se ia cratita de pe foc.
 Separat se fac sase ochiuri care se pun pe felii de franzela data prin ou si lapte si prajite in ulei incins. Feliile de franzela astfel gatite se aseaza pe un platou, se pun ochiurile deasupra, se acopera cu ciupercile scazute si se servesc calde.

Ochiuri cu resturi de carne

Ingrediente:
300 g de carne fiarta sau friptura rece
6 oua
150 ml ulei
1 cartof
1 ceapa mica
1 castravete murat
1 lingurita de bulion
patrunjel tocat
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se taie carnea marunt, se pune sa se caleasca cu o ceapa tocata, un castravete murat taiat felii subtiri, cartoful taiat felii subtiri si jumatate de ceasca de ulei. Se acopera cratita in timp ce fierbe si se lasa pana cand se inmoaie castravetele. Se adauga o lingura de bulion si cateva linguri de apa sau vin alb. Cand amestecul este gata si se poate consuma, se ia cratita de pe foc si se rastoarna pe un platou. Se aseaza pe margine 6 ochiuri facute in ulei.
 Se servesc imediat.

Ochiuri in unt

Ingrediente:
6 oua
1 felie de cascaval
1 lingura de unt
sare



Mod de preparare:
Se pune untul in tigaie, se lasa sa se topeasca, se spala ouale cu apa calda, se sparg pe rand si se pun la
distanta unul de altul in tigaia cu unt. Se presara sare pe fiecare ou, se acopera tigaia, se lasa sa se inchege
bine albusurile. Cand sunt gata, se rade deasupra cascaval si se servesc imediat.

Ochiuri in ulei

Ingrediente:
4 oua
150 ml ulei
sare

Mod de preparare:
 Se pune uleiul in tigaie si se lasa sa se infierbante. Se sparg ouale si se pun pe rand in uleiul incins. Se acopera tigaia, se face focul mic si se scot din ulei cand devin complet albe pe deasupra.
 Se servesc cu cartofi prajiti, sau cu legume sote si cu salata de sezon.

Ochiuri romanesti

Ingrediente:
4 oua
1 litru de apa
2 linguri de otet
sare

Mod de preparare:
 Se pune apa sa fiarba in clocot impreuna cu sarea, apoi se sparg ouale si se pun in apa pe rand. Se adauga otetul, se face focul mic, pentru ca apa sa nu mai clocoteasca, se lasa pana cand ouale se incheaga bine. Se scot cu o lingura pentru supa, se pun pe un platou, se stropesc cu unt.
 Se servesc calde alaturi de legume sote si salata de sezon.

Omleta cu resturi de friptura

Ingrediente:
4 oua
150 ml lapte dulce
150 ml ulei
2 felii de salam
2 felii de costita afumata
2 felii de friptura rece
1 lingurita de bulion
1 lingurita de faina
verdeata tocata

Mod de preparare:
  Resturile de carne se taie felii subtiri si se calesc in jumatate din cantitatea de ulei. Se coloreaza cu o lingurita de bulion si se presara cu verdeata tocata.
 Se bat ouale intregi cu o lingurita de faina presarata treptat pentru a nu se face cocoloase, se subtiaza cu laptele dulce, dupa care se prajeste in uleiul ramas. Omleta se intoarce cu atentie, ca sa nu se rupa, apoi se pune pe un platou si se acopera cu amestecul de carne, sarat si piperat dupa gust. Omleta se ruleaza si se taie felii groase.
Poate fi servita alaturi de cartofi prajiti. Langa ele se pun legume de sezon sau castraveti murati.

Omleta cu smantana

Ingrediente:
4 oua
150 ml smantana
1 lingurita de faina
verdeata
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se bat ouale bine cu o lingurita de smantana si o lingurita de faina presarata. Cand amestecul este omogen, se pune restul de smantana, se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi omleta se prajeste in ulei fierbinte. Dupa gust, omleta se poate bate si cu o lingurita de verdeata toata marunt.
 Se serveste calda cu muraturi sau legume de sezon.

Omleta cu sos de ceapa

Ingrediente:
4 oua
1 ceapa mare
150 ml lapte dulce
150 ml ulei
1 lingurita de bulion
1 lingurita de faina
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se toaca cepa marunt si se pune jumatate din cantitatea de ulei sa se caleasca. Se picura apa din cand in cand, se lasa sa se inmoaie bine, dupa care se coloreaza cu o lingurita de bulion si se scade pe foc mic pana cand ceapa nu mai are sos.
 Separat se face o omleta simpla, se pune pe un platou si se toarna deasupra ceapa calita. Amestecul se sareaza si se pipereaza dupa gust. La fel se procedeaza si cu omleta, inainte de a fi prajita. Cand este gata, omleta se ruleaza si se taie felii groase.
 Se serveste calda langa castraveti murati sau legume de sezon.

Omleta cu spanac

Ingrediente:
1 kg de spanac
4 oua
100 ml lapte dulce
1 lingura de unt
1 lingurita de faina
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se spala spanacul frunza cu frunza, se pune sa clocoteasca in apa cu sare 10 minute, dupa care se scoate si se scurge bine. Se toaca marunt, se pune intr-o cratita emailata, cu o lingura de unt, si se lasa sa scada bine.
 Separat se face o omleta simpla, se scoate si se pune pe un platou. Spanacul bine scurs se aseaza peste omleta, se intinde cu un cutit ca sa fie in strat uniform, apoi se ruleaza si se taie omleta felii groase. Dupa gust, atat omleta cat si spanacul, se sareaza si se pipereaza.

Omleta cu piept de pasare

Ingrediente:
4 oua
200 ml lapte
100 ml ulei
1 piept de pasare fiert
1 lingura de smantana
1 lingurita de faina
verdeata tocata
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se face o omleta din cele patru oua crude batute spuma cu o lingurita de faina si o ceasca de lapte dulce. Faina si laptele fac omleta mai spornica si in acelasi timp o fac pufoasa. Omleta se prajeste in ulei incins, dupa ce amestecul de oua, faina si lapte s-a sarat si s-a piperat dupa gust, apoi se scoate pe un platou.
 Umplutura din piept de pasare se pregateste astfel: carnea se fierbe bine in apa cu putina sare. Se scoate, se toaca marunt cu un cutit acutit, se amesteca cu o lingura de smantana si verdeata tocata. Amestecul se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se pune deasupra omletei. Se ruleaza incet, se taie omleta felii groase.
 Se serveste calda alaturi de rosii intregi si ardei gras.

vineri, 19 martie 2010

Omleta cu parizer

Ingrediente:
200 g parizer
2 oua
1 lingurita de faina
100 ml lapte dulce
100 ml ulei
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se taie parizerul felii potrivit de groase si se prajesc in ulei, fara a le curata de membrana. In felul acesta feliile se strang in partea din afara.
 Se face separat o omleta din cele doua oua, 1 lingurita de faina si lapte dulce, care se sareaza si se pipereaza dupa gust. Cand se scot feliile de parizer (cat sunt calde), se umple cu omleta, se ruleaza si se pun pe un platou, cu rosii intregi, ardei gras sau castraveti murati.

Omleta cu ficatei de pasare

Ingrediente:
1/4 kg ficatei de pasare
4 oua
100 ml lapte
200 ml ulei
1 lingurita de unt
verdeata toata marunt
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Ficateii se spala, se dau in clocot, se scurg si se toaca marunt, apoi se pun intr-o cratita cu o lingurita de unt, sare si piper macinat. Se lasa sa scada bine, apoi se amesteca cu verdeata tocata.
 Se face o omleta din oua, faina si lapte dulce, sarata dupa gust, se rastoarna pe un platou cand este gata si se acopera cu amestecul de ficatei. Omleta se taie felii groase. Se serveste calda cu castraveti murati sau rosii.

Omleta cu ciuperci

Ingrediente:
4 oua crude
1 pahar de lapte
1 ceasca de ulei
2 linguri de faina
2 lingura de unt
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se curata ciupercile de partea care a stat in pamant, se spala in mai multe ape, dupa care se taie felii subtiri. Se pun intr-o cratita smaltuita, cu o lingura de unt si se lasa sa scada. Ciupercile se sareaza si se pipereaza dupa gust.
 Separat, se bat cele patru oua cu doua linguri de faina si un pahar de lapte dulce. Peste oua se rastoarna ciupercile bine scazute, se mai bate amestecul un minut si se toarna totul intr-o tigaie cu ulei fierbinte. Omleta se lasa sa se prajeasca la foc mic, apoi se intoarce pe partea cealalta, cand s-a rumenit. Se rastoarna pe un platou garnisit cu legume de sezon sau cu castraveti murati. Se serveste calda.

Omleta frantuzeasca

Ingrediente:
100 g slanina
4 cartofi fierti in coaja
6 oua crude
100 g de svaiter
1 ceasca mica de ulei
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se curata cartofii de coaja si se taie felii subtiri. Intr-o cratita emailata, mai mare, se pune o ceasca de ulei, apoi se pun cartofii impreuna cu slanina taiata fasii subtiri. Se lasa pana se rumenesc cartofii, apoi se scoate totul pe o farfurie.
 Din cele sase oua, batute bine impreuna cu svaiterul taiat cubulete mici, sarate si piperate dupa gust, se face o omleta care se prajeste in uleiul ramas de la cartofi. Omleta se intoarce cu atentie ca sa nu se rupa, apoi se scoate cand s-a rumenit pe ambele parti, pe un platou mare. Se pune deasupra amestecul de cartofi si slanina prajita, se ruleaza si se taie felii groase, care se servesc calde, alaturi de castraveti murati sau salata de sezon.

Omleta elvetiana

Ingrediente:
4 oua crude
1 ceasca de lapte
1 ceasca de ulei
1 rosie
1 ceapa de apa
1 lingurita de faina
2-3 fire de usturoi
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se caleste ceapa in ulei impreuna cu cateva fire de usturoi tocate marunt, iar cand amestecul este bine inmuiat se adauga rosia curatata de coaja si taiata felii subtiri. Se scade amestecul bine, si cand este gata, se ia cratita de pe foc.
 Din ouale batute bine cu o lingurita de faina si o ceasca de lapte, se face o omleta care se prajeste in ulei incins. Cand omleta este gata, se scoate pe un platou, se ruleaza si se taie felii groase, peste care se toarna sosul de ceapa. Omleta se serveste cu castraveti murati sau gogosari in otet.

Omleta cu cartofi

Ingrediente:
6 oua crude
1/2 cartofi
4 rosii
1/2 kg cartofi
1 ceasca de ulei
2 ardei
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se curata cartofii, se spala si se dau pe razatoarea mare. Se spala in mai multe ape, se scurg in prosop curat si se lasa deoparte.
 Sase oua se bat bine cu sare, piper macinat si o ceasca de apa rece. Cand ouale arata ca o spuma, se adauga cartofii, se mai bate amestecul un minut si se rastoarna in tigaia cu ulei incins. Omleta se intoarce cand s-a rumenit pe o parte, trecand-o in alta tigaie. Se face la foc mic. Cand s-a rumenit, se scoate pe un platou, se ruleaza, se taie felii si se serveste cu jumatati de rosii sau de ardei gras.

Oua umplute cu pateu de ficat sau lebervust

Ingrediente:
6 oua fierte tari
100 g lebervurst sau pateu de ficat
verdeata tocata
1 salata verde
1 lingurita de mustar
1/2 lamaie
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se fierb ouale, se decojesc si se taie pe lung. Se scot galbenusurile si se pun intr-o farfurie adanca, se amesteca cu pateul de ficat, cu mustarul si verdeata tocata marunt. Amestecul se acreste cu cateva picaturi de zeama de lamaie, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Cu aceasta pasta se umple jumatatile de albus, care se pun pe un platou ornat cu frunze de salata verde, asortate cu jumatati de masline si felii subtiri de lamaie. Ouale se servesc in ziua in care au fost preparate.

Oua umplute cu maioneza

Ingrediente:
6 oua fierte tari
6 masline
1 salata verde
1 galbenus crud
1 ceasca de ulei
1 lingurita de mustar
verdeata tocata
piper macinat
sare


Mod de preparare:
 Se fierb ouale, se curata de coaja si se taie in doua parti egale. Se scot galbenusurile, se pun intr-o farfurie adanca, se sfarama cu o furculita si se amesteca cu maioneza facuta din galbenusul crud, mustarul si uleiul adaugat treptat. Amestecul se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se umple jumatatile de albus. Dupa gust, verdeata se poate pune in amestec deasupra oualelor. Cand sunt gata, jumatatile de ou se acopera cu maioneza, se orneaza cu jumatati de masline sau cu alte legume, si se aseaza pe un platou garnist cu frunze verzi de salata.

Oua umplute cu ficatei de pasare

Ingrediente:
6 oua
4 ficatei fierti de pasare
1 lingurita de mustar
verdeata tocata
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Ouale se fierb in apa cu sare, se tin cateva minute in apa rece, se scot si se curata de coaja. Se taie pe lung, in doua parti egale. Galbenusurile se pun intr-o farfurie adanca, se sfarama bine, se amesteca cu ficateii de pasare fierti si tocati marunt, cu verdeata tocata si o lingurita de mustar. Amestecul se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se umple jumatatile de albus cu el. Ouale se aseaza pe un platou ornat cu frunze de salata sau andive, iar in sezon cald, cu jumatati de rosii si ardei gras. Dupa gust, ele pot fi servite alaturi de ficatei de pasare preparati in sos de vin.

Oua umplute cu costita afumata

Ingrediente:
6 oua
100 g costita afumata
1 lingurita de mustar
verdeata tocata
masline
sare

Mod de preparare:
 Se fierb ouale, se tin cateva minute in apa rece, dupa care se curata de coaja si se taie in doua, de-a lungul oului. Se scot galbenusurile, se pun intr-o farfurie adanca, se framanta impreuna cu costita tocata marunt, verdeata si o lingurita de mustar. Amestecul se sareaza si se piperaza dupa gust, se omogenizeaza si se umple jumatatile de albus.
 Se aseaza ouale umplute pe un platou ornat cu frunze de salata verde si jumatati de masline.

Oua umplute cu ceapa

Ingrediente:
6 oua
1 ceapa mica
1 ceasca de ulei
1 rosie bine coapta
1 lingura de smantana
masline
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se toaca ceapa marunt, apoi se caleste in ulei. Din cand in cand se pune cate o lingura de apa, pentru ca ceapa sa se inmoaie bine. Rosia se curata de coaja, se taie felii subtiri si se pune peste ceapa cand aceasta devine sticloasa. Se lasa amestecul sa scada bine, dupa care se rastoarna intr-o farfurie adanca si se amesteca galbenusurile bine faramitate. Peste amestec se pune o lingura de smantana, se sareaza si se pipereaza dupa gust, dupa care se umple jumatatile de albus. Se orneaza un platou cu frunze de andive sau salata verde, iar peste fiecare ou umplut se pun cate 3 masline de dimensiuni reduse.
 Se serveste imediat.

Oua umplute cu branza

Ingrediente:
6 oua
100 g de branza dulce sau sarata
1 lingura de smantana
6 masline
verdeata tocata fin
sare

Mod de preparare:
 Se fierb ouale in apa cu sare, se tin cateva minute in apa rece, dupa care se curata de coaja si se taie pe lungul lor in doua parti egale. Se scot galbenusurile si se pun intr-o farfurie adanca, se sfarama cu o furculita si se amesteca cu branza data pe razatoare. Amestecul se subtiaza cu o lingura de smantana, se sareaza si se coloreaza cu verdeata tocata marunt. Cu acest amestec se umple jumatatile de albus, se decoreaza cu masline intregi.
 Se servesc in aceeasi zi.

Oua cu sos de leustean

Ingrediente:
6 oua fierte tari
3 linguri de ulei
1 lingura de leustean tocat
1 lingura de otet
1 lingurita de mustar
sare
piper macinat


Mod de preparare:
   Ouale fierte se curata de coaja, se taie sferturi si se pun in salatiera. Se face un sos din ulei, mustar, otet si leustean tocat si se omogenizeaza bine. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se toarna deasupra feliilor de ulei.
   Se serveste imediat.

Oua cu sos picant

Ingrediente:
6 oua fierte
10 masline
1 ceapa mica
2 linguri de ulei
1 lingura de otet
1 lingura de pasta de peste
1 lingurita de mustar

Mod de preparare:
   Ouale, fierte in apa cu sare, se tin in apa rece, dupa care se decojesc si se taie felii subtiri pe latul oului. Se lucreaza cu un cutit bine ascutit, tinut pe flacara un minut. Se pun feliile de ou in salatiera, dupa care se acopera cu un sos consistent facut din: pasta de peste frecata cu ulei si otet subtiata cu o lingurita de mustar. Ceapa se toaca marunt, se freaca cu sare si se spala cu apa rece. Sosul se amesteca cu ceapa inainte de a fi turnat peste oua. Deasupra salatei se pun cateva masline fara samburi.
   Se serveste imediat.

joi, 18 martie 2010

Oua cu sos verde

Ingrediente:
6 oua fierte tari
6 felii de franzela
1 ceasca de lapte
1 lingurita de spanac fiert
1 lingura de unt
2 linguri de faina
verdeata tocata
ulei
sare
piper

Mod de preparare:
   Se pune untul intr-o cratita emailata si se inmoaie pe foc mic. Se adauga faina, se amesteca pana la omogenizare, apoi se subtiaza cu o ceasca de lapte. Sosul obtinut se sareaza si se pipereaza dupa gust, dupa care se amesteca cu spanacul bine scurs.
   Se prajesc separat sase felii de franzela in ulei, se pun pe un platou si se acopera cu sosul cald. Deasupra fiecarei felii de franzela se pune cate un ou.

Oua Pascalina

Ingrediente:
6 oua
6 rosii
4 oua pentru omleta
1 ceasca de lapte dulce
100 g de cascaval
1 ceasca de ulei
1 lingurita de patrunjel tocat
1 lingurita de faina
piper macinat
usturoi
sare

Mod de preparare:
   Se spala rosiile, se taie capacele mici, se golesc de miez cu o lingurita. Miezul se amesteca cu usturoi pisat, cu sare si piper macinat. Se umple pe jumatate rosiile, apoi se sparge cate un ou in fiecare rosie. Dupa ce operatia s-a terminat, rosiile se aseaza pe un platou uns cu unt si se tin in cuptorul cald, la foc potrivit, jumatate de ora.
   Din patru oua crude, o lingurita de faina, sare si putin piper macinat se face o omleta care se prajeste in tigaie cu o ceasca de ulei. Omleta se pune pe un  platou, se aseaza rosiile calde pe marginea platoului, asortandu-le cu jumatati de ardei gras cu gogosar murat.
   Se serveste totul cald. Omleta, ca sa fie spornica, se bate cu lapte dulce, verdeata tocata si cascaval ras.

miercuri, 17 martie 2010

Oua flamande

Ingrediente:
5 oua crude
1/2 kg andive
4 linguri de smantana
1 lingura de unt
piper macinat
sare

Mod de preparare:
Se curata andivele de frunzele vestede, se desfac frunza cu frunza si se spala sub jet de apa rece, apoi se pun intr-o forma una cu o lingura de unt. Ouale se sparg peste andive, se acopera totul cu smantana sarata si piperata dupa gust, se introduce forma in cuptorul cald si se tine pana cand se incheaga ouale. Se scot ouale pe rand, se pun pe un platou cald.
 Se servesc imediat alaturi de tartine cu cascaval.

marți, 16 martie 2010

Oua genoveze

Ingrediente:
6 oua fierte tari
2 albusuri crude
3 linguri de pesmet
1 lingurita de unt
1 lingura de patrunjel verde tocat
piper macinat
sare

Mod de preparare:
   Se decojesc ouale fierte si se taie in doua pe lung. Galbenusurile se pun intr-o farfurie adanca, se sfarama bine, se amesteca incet cu verdeata tocata, se sareaza amestecul, se pipereaza dupa gust, apoi se leaga cu o lingurita de unt. Se umplu albusurile, se lipesc doua cate doua, se aseaza intr-o forma unsa, se acopera cu albus batut spuma si amestecat cu pesmet, apoi se introduce forma in cuptorul cald.
  Cand ouale s-au rumenit, se scot cu atentie, se pun pe un platou ornat cu frunze de salata verde sau cu frunze de andive, si se servesc imediat.

Oua elvetiene

Ingrediente:
6 oua fierte tari
1 galbenus crud
2 linguri de smantana
1 lingura de unt
100 g de parmezan
100 g de cascaval
2 linguri de pesmet
piper macinat
sare

Mod de preparare:
   Se fierb ouale in apa cu sare 10 minute, dupa care se tin cateva minute in apa rece. Se curata de coaja, se taie in doua de-a lungul, se separa de galbenus. iar albusurile se pun pe un platou. Galbenusurile se zdrobesc bine cu o furculita, se amesteca apoi cu miezul de la o felie de franzela inmuiat in lapte dulce, cu 100 g parmezan ras si cu galbenusul crud. Amestecul se sareaza si se pipereaza dupa gust, se omogenizeaza si se umple albusurile cu el.
   Se unge o forma cu unt, se presara cu pesmet si se pun albusurile departate unele de altele. Se acopera cu cascaval dat pe razatoare si se introduce forma in cuptorul cald pana cand ouale se rumenesc usor. Se scot, se pun pe un platou ornat cu frunze de salata verde si jumatati de rosii sau de gogosar crud. Se servesc imediat.

sâmbătă, 13 martie 2010

Sos de usturoi

Ingrediente:
10 catei de usturoi
4 linguri de ulei
sare

Mod de preparare:
  Se curata usturoiul, se taie felii subtiri, se acopera cu o lingurita de sare, apoi se piseaza. Se amesteca cu uleiul adaugat treptat si se serveste langa friptura.

Sos tartar

Ingrediente:
2 galbenusuri tari
100 g sardele
1 ceasca de ulei
1 pahar de vin alb
1 ceapa
1 lingura de patrunjel verde tocat
1 foaie de dafin
1 lingura de otet
1 lingura de faina
sare

Mod de preparare:
 Se face o maioneza din galbenusuri, ulei si mustar. Peste maioneza se pune ceapa tocata marunt, verdeata tocata fin si o lingura de otet. Se sareaza sosul obtinut si se pipereaza dupa gust. Se serveste langa peste sau legume sote. Este gustos langa sparanghel.

Sos de sardele

Ingrediente:
100 g sardele
3 galbenusuri tari
1 ceasca de ulei
1 ceapa
1 lingura de patrunjel verde tocat
1 lingura de faina
1 pahar de vin alb
1/2 lamaie
1 foaie de dafin
1 lingura de otet
sare

Mod de preparare:
  Se freaca galbenusurile cu mustar si ulei, astfel obtinand o maioneza groasa, care se subtiaza cu zeama de la jumatate de lamaie. Se adauga ceapa tocata marunt si sardelele fara oase si tocate fin.
 Separat se face un sos din faina, otet si vin alb, care se fierbe 10 minute cu o foaie de dafin. Se raceste sosul, se amesteca cu maioneza si se serveste langa friptura rece, colorat cu patrunjel verde tocat fin.

Sos "Robert"

Ingrediente:
50 g de unt (doua linguri pline)
1 cana de vin rosu
1 lingura de mustar
100 g ciuperci
sare

Mod de preparare:
  Se pune untul intr-o cratita emailata, pe foc mic. Se adauga faina in ploaie, amestecand mereu pentru a omogeniza bine. Se subtiaza cu vin rosu adaugat treptat. Sosul obtinut se fierbe 10 minute, dupa care se ia vasul de pe foc si se raceste continutul. Ciupercile, spalate si tocate marunt, se pun sa scada cu putin ulei, sare si piper macinat. Se adauga cand sunt gata sosul de unt, impreuna cu mustarul, otetul si putina sare, daca este nevoie.
Sosul se raceste, apoi poate fi servit cu friptura de gasca, cu peste rasol sau cu friptura de vanat.

Sos picant din rosii

Ingrediente:
5 kg de rosii
500 g zahar
1 pahar de otet
1 ceasca de ulei
1 lingurita de boia dulce de ardei
1 crenguta de cimbru
piper boabe
sare

Mod de preparare:
  Se spala rosiile, se rup in doua, si se trec prin pasatrice, pentru a separa bine semintele de pulpa. Sucul obtinut se pune intr-un vas mare si se da in cateva clocote, cu o ceasca de ulei si o lingura de sare.
 Separat se amesteca boia de ardei cu zaharul, un pahar de otet, piper boabe si o crenguta de cimbru. Se pun toate in sucul de rosii si se cotinua fierberea jumatate de ora. Sosul obtinut, gustos si picant, se pune cald in sticle si se leaga cu celofan.
Sticlele se pastreaza peste iarna la loc uscat. Se serveste langa friptura de pasare, sau langa omlete.

Sos picant pentru peste

Ingrediente:
2 linguri de unt
1 radacina de patrunjel
1 telina mica
1 ceapa
1 lingura de faina
1 pahar de vin alb
1 foaie de dafin
1 lingura de otet

Mod de preparare:
  Se curata zarzavatul, se spala si se taie fideluta. Se acopera cu apa calda, si se fierbe acoperit pana se inmoaie bine. Se raceste si se trece prin sita, apoi se amesteca cu un sos alb facut din: unt, faina si un pahar de vin alb. Sosul se sareaza si se pipereaza dupa gust, se subtiaza cu o lingura de otet si se fierbe cu o foaie de dafin zece minute. Se ia cratita de pe foc si se raceste sosul, care se pune peste sosul de legume. Se amesteca bine si se serveste langa peste rasol sau langa peste prajit.

Sos picant pentru carne rasol

Ingrediente:
3 oua fierte tari
2 scrumbii mici fara oase
1 castavete murat in otet
4 linguri de ulei
1 lingura de otet
piper macinat
sare

Mod de preparare:
  Se desareaza scrumbiile, se toaca marunt si se pun intr-o farfurie adanca. Se trec ouale intregi prin sita, se pun peste scrumbii, apoi se amesteca cu castravetii curatati de coaja si dati pe razatoare. Se adauga uleiul treptat peste amestec, se freaca energic cu o lingura de lemn, apoi se adauga piper, sare si se acreste cu o lingura de otet.
Sosul se serveste langa carne rasol.

Sos de macris

Ingrediente:
200 g frunze verde de macris
2 linguri de unt
2 linguri de faina
1 pahar de smantana
1 cana supa
sare

Mod de preparare:
  Se spala frunzele de macris, se toaca marunt si se prajesc in unt. Se presara faina, se amesteca incet, se stinge cu supa de carne sau de zarzavat, dupa care se sareaza si se lasa sa fiarba la foc mic.
Cand frunezele au fiert bine, sosul e gata. Se adauga smantana si se mai fierbe timp de 10 minute, dupa care se ia cratita de pe foc.
Sosul se serveste rece, langa carne rasol.

Sos de maioneza calda

Ingrediente:
2 galbenusuri crude
50 g unt
1/2 lamaie
1 lingura de apa
sare

Mod de preparare:
  Intr-un vas emailat, asezat intr-o cratita cu apa calda, se pune untul sa se inmoaie. Se incorporeaza cele doua galbenusuri si se freaca amestecul energic, pentru a evita coagularea oualelor. Se adauga peste amestec o lingura de apa, zeama de la jumatate de lamaie si putina sare.
Se omogenizeaza la cald, se ia vasul de pe foc si se serveste langa peste rasol. Este un sos special special pentru peste.

Maioneza - Sos de maioneza

Ingrediente:
2 galbenusuri tari
2 galbenusuri crude
1 cana de ulei
1 lamaie
1 cartof fiert in coaja
1 lingura de ulei
1 lingura de mustar
sare

Mod de preparare:
  Galbenusurile tari si cele crude se amesteca bine intr-un vas adanc, se pune peste ele o lingura de mustar si se amesteca cu uleiul adaugat treptat. Se obtine o maioneza groasa, care se subtiaza cu zeama de la o lamaie. Cartoful, curatat si faramitat bine cu furculita, se adauga peste maioneza, se pune sare, se mai amesteca putin si se serveste imediat langa peste sau legume rasol.

Sos de hrean cu smantana

Ingrediente:
2 radacini de hrean
150 g nuci tocate marunt
1 lingurita de zahar
2 felii de franzela
1 pahar de smantana
1 lamaie
sare

Mod de preparare:
  Se spala hreanul, se curata de coaja, apoi se da pe razatoare. Se pune intr-un vas adanc si se amesteca cu nucile tocate marunt. Se stoarce peste amestec zeama de la jumatate de lamaie, se sareaza, apoi se adauga peste compozitie un pahar de smantana. Dupa gust, sosul astfel obtinut se poate indulci cu o lingurita de zahar.
 Se omogenizeaza ingredientele, se potriveste de sare si se pune intr-o sosiera. Daca nu are consistenta, sosul se poate ingrosa cu miezul de la doua felii de franzela, inmuiat in apa si faramitat bine.
Se serveste cu peste rasol.

Sos de hrean cu otet

Ingrediente:
1 radacina de hrean
2 linguri de otet
2 linguri de ulei
sare

Mod de preparare:
 Se spala hreanul, se curata de coaja, se da pe razatoare si se pune intr-o farfurie adanca. Se adauga uleiul, otetul si sarea peste hrean, se amesteca bine.
 Sosul se serveste in doua zile, langa carne rasol sau friptura de vanat.

miercuri, 10 martie 2010

Sos de hrean

Ingrediente:
2 felii groase de franzela
1 radacina de hrean
2 linguri de otet
lapte
sare

Mod de preparare:
  Se scoate miezul de la feliile de franzela, se inmoaie in lapte dulce si se faramiteaza cu furculita Se pune miezul de paine in laptele ramas(se foloseste un pahar plin cu lapte cald), se da in clocot si se trage vasul de pe foc dupa cateva minute. Miezul de franzela se amesteca, dupa ce s-a racit, cu o radacina de hrean data pe razatoare. Se sareaza si se subtiaza sosul cu doua linguri de otet.
Se serveste cu carne rasol de vaca sau de porc.

Sos genovez

Ingrediente:
50 g unt
2 linguri de faina
1 pahar de vin rosu
2 pahare de supa de peste
1 lingurita de mustar
piper macinat
sare

Mod de preparare:
Se pune untul intr-un vas smaltuit, pe foc moale, si se inmoaie usor. Se adauga faina in ploaie si se subtiaza cu un pahar de vin rosu. Se lasa sosul sa fiarba un sfert de ora, apoi se subtiaza cu supa de peste. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, se mai fierbe cateva minute dupa care se ia vasul de pe foc.
 Sosul se serveste cu peste rasol sau peste prajit.

Sos gascon

Ingrediente:
2 linguri de unt
1 lingura de ulei
usturoi
1 lingura de patrunjel verde tocat fin
100 g de ciuperci
1 pahar de vin alb
1 lingurita de amidon
cateva sardine fara oase
2 galbenusuri
sare

Mod de preparare:
Se pune untul intr-un vas smaltuit si acesta se pune pe foc mic. Se curata ciupercile, se spala in mai multe ape, apoi se pun cu untul, pe foc, sa scada bine. Cand s-au inmuiat, se adauga vinul, sare si usturoi, dupa gust, tocat marunt. Se mai scad ciupercile pe foc mic un sfert de ora.
Separat se face o maioneza din doua galbenusuri crude, o lingura de ulei si o lingurita de amidon. Cand sosul de ciuperci s-a racit, se amesteca cu maioneza, se omogenizeaza totul cu o lingura de lemn.
Se serveste caldut, langa peste prajit sau peste rasol.

Sos extra

Ingrediente:
1 lingurita de faina
150 g de aspic
1 lingura de unt
1 galbenus crud
1 pahar mic de vin alb
1/2 lamaie
sare
1 pahar de smantana

Mod de preparare:
Se inmoaie untul intr-o cratita pe foc, se adauga faina in ploaie, se subtiaza cu aspicul pregatit din carne de pasare sau din gelatina desfacuta in apa rece si fiarta pe foc mic pana la inchegare. Sosul subtiat se lasa sa dea in cateva clocote, apoi se adauga smantana si se va pune din nou pe foc 10 minute, fara insa sa fiarba. Se trage vasul de pe foc, se raceste sosul, apoi se amesteca galbenusul si se stoarce zeama de la jumatate de lamaie.
Se serveste langa friptura de vanat sau inga peste rasol.

duminică, 7 martie 2010

Sos englezesc

Ingrediente:
1 cana supa de peste
1 lamaie
1 lingurita de amidon
sare
patrunjel tocat

Mod de preparare:
Se desface amidonul in supa de peste, apoi se amesteca, pe foc moale, pana cand da in clocot. Se ia vasul de pe foc, se adauga sare, zeama de la o lamaie, piper macinat, dupa gust, si o foaie de dafin.
Se pune vasul din nou pe foc si se fierbe sosul cateva minute de foc mic, apoi se toarna cald peste scrumbii rasol sau peste peste alb rasol.
Se serveste imediat. Este un sos special pentru peste.

Sos de ciuperci

Ingrediente:
200 g ciuperci
1 lingura de patrunjel verde tocat fin
2 linguri de unt
1 pahar de vin alb
1 lingurita de bulion
sare
piper macinat

Mod de preparare:
Se curata ciupercile de partea tare, se spala in mai multe ape, se toaca marunt si se pun intr-un vas emailat, cu o lingura de unt. Se lasa pe foc mic sa scada bine, iar cand s-au inmuiat, se adauga vinul, sarea si piperul macinat. Se mai scad cateva minute, se ia cratita de pe foc, se adauga verdeata tocata fin si restul de unt. Sosul de ciuperci se raceste si se serveste langa friptura de iepure, pasare rasol sau ficat de porc la gratar.

Sos de castraveti

Ingrediente:
2 castraveti murati in otet
4 cartofi fierti in coaja
2 cepe mari
2 galbenusuri

Mod de preparare:
Se curata cartofii de coaja, se dau prin masina de tocat si se amesteca cu cepele tocate marunt. Se pun intr-un vas adanc si se amesteca cu castravetii curatati de coaja, tocati marunt.
Din doua galbenusuri, o ceasca mare de ulei si o lingura de mustar se face o maioneza groasa, care se subtiaza cu zeama de la jumatate de lamaie si o lingurita de otet. Maioneza se toarna peste amestecul de cartofi si castraveti, se amesteca bine si se serveste rece, cu friptura de pasare sau de porc.

Sos catifelat

Ingrediente:
50 g unt
1 lingura de faina
1 pahar zeama de carne
piper macinat
1 galbenus crud
1 lingura zeama de lamaie


Mod de preparare:
Se pune untul intr-un cas emailat si se inmoaie pe foc moale. Se adauga faina in ploaie si se amesteca pe foc, invartind energic cu o lingura de lemn, ca sa se omogenizeze amestecul. Se subtiaza cu zeama de carne si se fierbe pe foc mic, pana cand sosul arata ca o smantana groasa. Se trage cratita de pe foc si se lasa sa se raceasca, apoi se incorporeaza galbenusul crud. Se amesteca repede, se adauga zeama de lamaie si piperul macinat, se omogenizeaza amestecul si se pune sosul la rece.
Se serveste cu sote de legume, peste rasol sau pasare rasol.

Sos alb II

Ingrediente:
2 linguri de unt
2 linguri de faina
1 cana de lapte dulce
sare
piper macinat

Mod de preparare:
Se pune untul intr-o cratita emailata si se inmoaie usor pe foc mic. Se pune faina in ploaie si se omogenizeaza bine, apoi se subtiaza cu lapte dulce adaugat cate putin. Se lucreaza cu o lingura de lemn folosita numai la sosuri, astfel compozitia va capata miros de mancare. Sosul se sareaza putin, se lasa sa se raceasca si se serveste alaturi de pasare rasol sau langa friptura de manzat.

Sos alb I

Ingrediente:

2 linguri de unt
2 linguri de faina
1 cana de lapte dulce
sare
1/2 lamaie
2 oua crude

Mod de preparare:
Se pune untul intr-o cratita emailata si se inmoaie usor, la foc mic. Peste unt se adauga faina in ploaie, se amesteca incet cu o lingura de lemn si se subtiaza cu lapte dulce pus putin cate putin. Sosul obtinut se fierbe la foc mic, amestecand mereu cu lingura, pentru ca sa nu faca cocoloase. Se trage cratita de pe foc atunci cand amestecul arata ca o smantana groasa, se lasa sa se raceasca putin, apoi se adauga ouale pe randm continuind sa se amestece intr-un singur sens. Se stoarce in sos zeama de la jumatate de lamaie si se raceste inainte de a fi servit langa peste rasol sau rasol de vaca.

Sos acru

Ingrediente:
1 ceasca de ulei
1 ceapa
1 lingura de faina
1 lingurita de boia

1 pahar de vin alb
1 pahar de lapte acru sau de iaurt

Mod de preparare:
Se toaca ceapa marunt si se pune sa se caleasca cu o ceasca mica de ulei. Cand ceapa devine sticloasa, se ia cratita de pe foc, se adauga sare, boia si o lingura de faina. Se amesteca bine, se stinge cu lapte acru si se pune din nou pe foc. Se fierbe la foc mic, acoperit, impreuna cu un pahar de vin alb. Sosul se serveste cand s-a racit, langa rasol de vaca sau de porc.

Salata de varza rosie

Ingrediente:
1 varza rosie
sare
1 ceasca de ulei
2 linguri de otet

Mod de preparare:
Varza rosie se toaca fideluta, se freaca cu sare ca sa se inmoaie, se spala cu apa rece si se stoarce prin presarare. Se pune intr-un castron adanc, se sareaza dupa gust, se stropeste cu ulei si otet.
Se serveste imediat, langa mancaruri din carne sau din legume.

Salata picanta din varza

Ingrediente:
500 g varza murata
4 mere acrisoare
3 rosii bine coapte
1 ceapa
3 oua fierte tari
1 ceasca de ulei fierbinte
1/2 lamaie
10 masline
1 lingurita de chimen pisat

Mod de preparare:
Se toaca varza marunt, se amesteca cu merele fara coaja date pe razatoarea mare si se pun impreuna intr-un castron adanc. Se toaca ceapa, se freaca cu sare si se spala cu apa rece. Se adauga peste amestec, o data cu chimenul pisat. Salata se stropeste cu o ceasca de ulei fierbinte, apoi se omogenizeaza bine. Peste salata se pune zeama de la jumatate de lamaie, se orneaza apoi cu felii de rosii si masline fara samburi.
Se decoreaza cu felii de ou fiert tare. Se serveste imediat, langa mancaruri din carne.

Salata de varza alba murata

Ingrediente:
1 varza alba murata
1 lingurita de chimen pisat
3 linguri de ulei


Mod de preparare:
Varza se tine in apa rece, se inlatura frunzele mari de deasupra, apoi se taie fideluta. Se pune intr-un castron adanc, se stropeste cu ulei fierbinte si se parfumeaza cu chimen pisat. Se serveste imediat, langa mancaruri din carne sau din legume.

Salata de varza alba cruda

Ingrediente:
1 varza alba
1 ceasca de ulei
sare
2 linguri de otet


Mod de preparare:
Se alege o varza mijlocie, bine coapta, se spala si se taie fideluta. Se pune intr-o cratita adanca, se freaca cu sare, apoi se spala cu apa rece si se scurge bine. Se stoarce usor prin presare, se pune intr-un castron, se stropeste cu ulei si otet si se potriveste de sare. Salata de varza se serveste langa orice fel de mancare.