RSS

duminică, 7 martie 2010

Sos englezesc


Ingrediente:
1 cana supa de peste
1 lamaie
1 lingurita de amidon
sare
patrunjel tocat

Mod de preparare:
Se desface amidonul in supa de peste, apoi se amesteca, pe foc moale, pana cand da in clocot. Se ia vasul de pe foc, se adauga sare, zeama de la o lamaie, piper macinat, dupa gust, si o foaie de dafin.
Se pune vasul din nou pe foc si se fierbe sosul cateva minute de foc mic, apoi se toarna cald peste scrumbii rasol sau peste peste alb rasol.
Se serveste imediat. Este un sos special pentru peste.

Sos de ciuperci

Ingrediente:
200 g ciuperci
1 lingura de patrunjel verde tocat fin
2 linguri de unt
1 pahar de vin alb
1 lingurita de bulion
sare
piper macinat

Mod de preparare:
Se curata ciupercile de partea tare, se spala in mai multe ape, se toaca marunt si se pun intr-un vas emailat, cu o lingura de unt. Se lasa pe foc mic sa scada bine, iar cand s-au inmuiat, se adauga vinul, sarea si piperul macinat. Se mai scad cateva minute, se ia cratita de pe foc, se adauga verdeata tocata fin si restul de unt. Sosul de ciuperci se raceste si se serveste langa friptura de iepure, pasare rasol sau ficat de porc la gratar.

Sos de castraveti

Ingrediente:
2 castraveti murati in otet
4 cartofi fierti in coaja
2 cepe mari
2 galbenusuri

Mod de preparare:
Se curata cartofii de coaja, se dau prin masina de tocat si se amesteca cu cepele tocate marunt. Se pun intr-un vas adanc si se amesteca cu castravetii curatati de coaja, tocati marunt.
Din doua galbenusuri, o ceasca mare de ulei si o lingura de mustar se face o maioneza groasa, care se subtiaza cu zeama de la jumatate de lamaie si o lingurita de otet. Maioneza se toarna peste amestecul de cartofi si castraveti, se amesteca bine si se serveste rece, cu friptura de pasare sau de porc.

Sos catifelat

Ingrediente:
50 g unt
1 lingura de faina
1 pahar zeama de carne
piper macinat
1 galbenus crud
1 lingura zeama de lamaie


Mod de preparare:
Se pune untul intr-un cas emailat si se inmoaie pe foc moale. Se adauga faina in ploaie si se amesteca pe foc, invartind energic cu o lingura de lemn, ca sa se omogenizeze amestecul. Se subtiaza cu zeama de carne si se fierbe pe foc mic, pana cand sosul arata ca o smantana groasa. Se trage cratita de pe foc si se lasa sa se raceasca, apoi se incorporeaza galbenusul crud. Se amesteca repede, se adauga zeama de lamaie si piperul macinat, se omogenizeaza amestecul si se pune sosul la rece.
Se serveste cu sote de legume, peste rasol sau pasare rasol.

Sos alb II

Ingrediente:
2 linguri de unt
2 linguri de faina
1 cana de lapte dulce
sare
piper macinat

Mod de preparare:
Se pune untul intr-o cratita emailata si se inmoaie usor pe foc mic. Se pune faina in ploaie si se omogenizeaza bine, apoi se subtiaza cu lapte dulce adaugat cate putin. Se lucreaza cu o lingura de lemn folosita numai la sosuri, astfel compozitia va capata miros de mancare. Sosul se sareaza putin, se lasa sa se raceasca si se serveste alaturi de pasare rasol sau langa friptura de manzat.

Sos alb I

Ingrediente:

2 linguri de unt
2 linguri de faina
1 cana de lapte dulce
sare
1/2 lamaie
2 oua crude

Mod de preparare:
Se pune untul intr-o cratita emailata si se inmoaie usor, la foc mic. Peste unt se adauga faina in ploaie, se amesteca incet cu o lingura de lemn si se subtiaza cu lapte dulce pus putin cate putin. Sosul obtinut se fierbe la foc mic, amestecand mereu cu lingura, pentru ca sa nu faca cocoloase. Se trage cratita de pe foc atunci cand amestecul arata ca o smantana groasa, se lasa sa se raceasca putin, apoi se adauga ouale pe randm continuind sa se amestece intr-un singur sens. Se stoarce in sos zeama de la jumatate de lamaie si se raceste inainte de a fi servit langa peste rasol sau rasol de vaca.

Sos acru

Ingrediente:
1 ceasca de ulei
1 ceapa
1 lingura de faina
1 lingurita de boia

1 pahar de vin alb
1 pahar de lapte acru sau de iaurt

Mod de preparare:
Se toaca ceapa marunt si se pune sa se caleasca cu o ceasca mica de ulei. Cand ceapa devine sticloasa, se ia cratita de pe foc, se adauga sare, boia si o lingura de faina. Se amesteca bine, se stinge cu lapte acru si se pune din nou pe foc. Se fierbe la foc mic, acoperit, impreuna cu un pahar de vin alb. Sosul se serveste cand s-a racit, langa rasol de vaca sau de porc.

Salata de varza rosie

Ingrediente:
1 varza rosie
sare
1 ceasca de ulei
2 linguri de otet

Mod de preparare:
Varza rosie se toaca fideluta, se freaca cu sare ca sa se inmoaie, se spala cu apa rece si se stoarce prin presarare. Se pune intr-un castron adanc, se sareaza dupa gust, se stropeste cu ulei si otet.
Se serveste imediat, langa mancaruri din carne sau din legume.

Salata picanta din varza

Ingrediente:
500 g varza murata
4 mere acrisoare
3 rosii bine coapte
1 ceapa
3 oua fierte tari
1 ceasca de ulei fierbinte
1/2 lamaie
10 masline
1 lingurita de chimen pisat

Mod de preparare:
Se toaca varza marunt, se amesteca cu merele fara coaja date pe razatoarea mare si se pun impreuna intr-un castron adanc. Se toaca ceapa, se freaca cu sare si se spala cu apa rece. Se adauga peste amestec, o data cu chimenul pisat. Salata se stropeste cu o ceasca de ulei fierbinte, apoi se omogenizeaza bine. Peste salata se pune zeama de la jumatate de lamaie, se orneaza apoi cu felii de rosii si masline fara samburi.
Se decoreaza cu felii de ou fiert tare. Se serveste imediat, langa mancaruri din carne.

Salata de varza alba murata

Ingrediente:
1 varza alba murata
1 lingurita de chimen pisat
3 linguri de ulei


Mod de preparare:
Varza se tine in apa rece, se inlatura frunzele mari de deasupra, apoi se taie fideluta. Se pune intr-un castron adanc, se stropeste cu ulei fierbinte si se parfumeaza cu chimen pisat. Se serveste imediat, langa mancaruri din carne sau din legume.

Salata de varza alba cruda

Ingrediente:
1 varza alba
1 ceasca de ulei
sare
2 linguri de otet


Mod de preparare:
Se alege o varza mijlocie, bine coapta, se spala si se taie fideluta. Se pune intr-o cratita adanca, se freaca cu sare, apoi se spala cu apa rece si se scurge bine. Se stoarce usor prin presare, se pune intr-un castron, se stropeste cu ulei si otet si se potriveste de sare. Salata de varza se serveste langa orice fel de mancare.

Salata de sfecla cu hrean

Ingrediente:
1 kg de sfecla rosie
2 linguri de otet
2 radacini de hrean
sare
3 linguri de ulei

Mod de preparare:
Se spala sfecla, se pune la fiert in apa rece si se fierbe acoperit timp de doua ore. Se scurge apa, se lasa sfeclele sa se raceasca, dupa care se curata de coaja, se dau pe razatoare si se pun intr-un castron adanc. Se curata hreanul, se da pe razatoarea mica, se amesteca cu sfecla, se stropeste amestecul cu ulei si otet si se sareaza dupa gust. Se omogenizeaza amestecul si se lasa la rece cateva ore inainte de a fi servit.
Salata de sfecla este bogata in vitamine si se serveste pe langa mancaruri din carne de pasare sau langa mancaruri din legume.

Salata de sfecla rosie

Ingrediente:
1 kg sfecla rosie
sare
3 linguri de ulei
2 linguri de otet
1 lingurita de chimen


Mod de preparare:
Sfecla se spala cu peria, se clateste in mai multe ape, dupa care se pune la fiert  cu apa rece. Se fierbe doua ore, pana cand furculita poate patrunde usor in ea. Se curata de coaja, se taie felii subtiri sau se da pe razatoare si se pune intr-un castron adanc. Se sareaza dupa gust, se stropeste cu ulei si se parfumeaza cu chimen pisat. Cand sfecla s-a racit bine, se adauga otetul, se amesteca cu o furculita compozitia, apoi se lasa la rece. Salata de sfecla este mai buna de pe o zi pe alta.

Salata de rosii picanta

Ingrediente:
1 kg de rosii
cateva fire de usturoi
sare
piper macinat
3 linguri de ulei
marar tocat

Mod de preparare:
Se spala rosiile, se taie jumatati si se pun intr-un castron adanc. Se amesteca cu usturoiul pisat bine, se sareaza si se pipereaza  dupa gust. Uleiul se infierbanta pe foc si se toarna peste salata. Se omogenizeaza si se serveste cu marar tocat presarat deasupra, langa mancaruri din legume sau din carne de pasare.

Salata de rosii cu ceapa

Ingrediente:
4 rosii mari si bine coapte
2 ardei grasi
1 ceapa de apa sau 4-5 fire de ceapa verde
sare
2 linguri de ulei
marar tocat

Mod de preparare:
Se spala rosiile, se taie in doua, apoi se taie felii subtiri care se pun in salatiera. La fel se pregatesc ardeii grasi si ceapa; se amesteca totul, se stropeste amestecul cu ulei cald, se decoreaza cu marar verde tocat marunt si se serveste imediat, alaturi de mancaruri din legume sau carne.

Salata de ridichi negre

Ingrediente:
2 ridichi mijlocii
1 ceapa de apa
sare
2 linguri de otet
4 linguri de ulei
1 lingurita de chimen pisat

Mod de preparare:
Se curata ridichile de coaja, se spala si se dau pe razatoare, apoi se pun intr-un castron adanc. Se toaca ceapa marunt, se freaca usor cu sare, se spala in apa rece si se scurge. Se amesteca ridichile, iar peste amestec se toarna un sos picant preparat din ulei, otet, sare si chimen pisat. Se omogenizeaza amestecul, se orneaza salata cu felii de masline si se tine la rece o ora inainte de a o servi.
Salata se serveste langa cartofi prajiti, cu ochiuri romanesti.

Salata de ridichi asortata

Ingrediente:
6-8 ridichi de luna
4 fire de ceapa verde
1 salata
1 morcov
ulei
1 lingura de otet
sare
marar tocat
1 ou fiert tare

Mod de preparare:
Ridichile se spala si se taie rondele, apoi se aseaza in salatiera in amestec cu morcovi si telina date pe razatoare mare. Amestecul se sareaza, se aseaza intr-o salatiera ornata cu frunze de salata verde, se stropeste cu ulei si otet, dupa care se amesteca cu ceapa tocata marunt. Se orneaza cu rondele de ou fiert tare, se presara cu marar tocat si se serveste in aceeasi zi.
Ridichile isi schimba gustul repede. Salata se serveste langa cartofi noi, cu ochiuri romanesti.

Salata de ridichi de luna

Ingrediente:
10 ridichi de luna
2 morcovi
1 telina mica
sare
1 pahar de maioneza
verdeata

Mod de preparare:
Ridichile se spala, se curata de coaja si se taie felii subtiri, apoi se aseaza intr-un castron adanc, asortate cu straturi subtiri de morcov si telina taiate felii potrivit de groase. Amestecul din legume se sareaza, se acopera cu un pahar de maioneza, se omogenizeaza si se orneaza cu verdeata tocata marunt.
Salata se serveste imediat.

Salata de morcovi cu maioneza

Ingrediente:
4 morcovi tineri
1 ceasca de ulei
1 galbenus crud
1/2 lamaie
1 felie de varza cruda
1 lingurita de mustar

Mod de preparare:
Se pune galbenusul intr-o farfurie adanca cu o lingurita de mustar, se amesteca bine, apoi se adauga uleiul treptat, amestecand repede cu o lingura de lemn. Se lucreaza intr-un singur sens, deoarece maioneza se taie usor. Cand este gata, maioneza se subtiaza cu zeama de lamaie, apoi se acopera cu ea morcovii si varza taiata fasii subtiri. Morcovii se dau pe razatoarea mare, se sareaza usor, apoi se amesteca cu varza.
Salata se serveste langa fripturile uscate, cu garnitura de legume sote.

Salata de morcovi si telina

Ingrediente:
4 morcovi tineri
1 telina mijlocie
3 linguri de ulei
1 mar
1/2 lamaie
sare

Mod de preparare:
Se curata zarzavatul de coaja, se spala in apa rece, se da pe razatoarea mare si se pune in salatiera. Se sareaza si se amesteca cu felii subtiri de mar fara coaja. Salata se stropeste cu zeama de la jumatate de lamaie, se amesteca, apoi se potriveste la gust de sare.
Se serveste imediat, langa mancaruri de legume sau carne.

Salata de morcovi

Ingrediente:
4 morcovi mijlocii
1/2 lamaie
2 linguri de ulei
sare

Mod de preparare:
Se spala morcovii. se curata de coaja, se dau pe razatoarea mare si se aseaza in salatiera. Se stropesc cu ulei si zeama de lamaie, se sareaza, se amesteca usor.
Fiind bogata in vitamine le este recomandata copiilor.

Salata de marule (salata verde)

Ingrediente:
2 salate verzi
3-4 fire de ceapa verde
2 linguri de marar tocat
2 oua fierte tari
sare
3 linguri de otet

Mod de preparare:
Salata se desface si se spala in mai multe ape. Se taie fasii late de 1 cm, apoi se pun in salatiera. La fel se procedeaza si cu ceapa verde. Amestecul se sareaza dupa gust, se stropeste cu ulei si otet si se orneaza cu felii de ou fiert tare. Pe deasupra se presara marar tocat. Se serveste imediat, langa mancaruri din legume sau langa omlete.