RSS

marți, 23 martie 2010

Sufleu de varza


Ingrediente:
1/2 varza alba
4 oua
200 ml ulei
250 ml lapte dulce
1 lingura de bulion
1 lingura de unt
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se spala varza, se toaca fideluta, se pune intr-o cratita de ulei sa se inmoaie, iar cand este gata, se sareaza si se condimenteaza cu piper macinat. Varza se poate colora cu o lingurita de bulion. Se subtiaza cu lapte dulce, se amesteca incet cu cele patru galbenusuri si la urma cu albusurile batute spuma tare. Amestecul se potriveste de sare si se rastoarna intr-o farfurie unsa cu unt. Se tine la cuptor 45 de minute. Cuptorul trebuie incins bine, apoi foc se lasa mai mic.
 Sufleul este un preparat care ramane aspectuos atata vreme cat se coace frumos si nu se lasa. Elementul decisiv este albusul, care trebuie batut bine, la foc foarte mic.

Sufleu de morcovi

Ingrediente:
1 kg de morcovi
250 ml smantana
100 g unt
4 oua
3 linguri de pesmet
sare

Mod de preparare:
 Se spala morcovii, se curata de coaja, se taie rondele si se pun la fiert in apa calda cu sare. Cand sunt fierbinti, se scot si se trec prin sita sau se mixeaza. Se amesteca cu jumatate din cantitatea de unt, o lingura de pesmet, smantana si galbenusurile puse pe rand. Amestecul se omogenizeaza, se potriveste cu sare, se pune intr-o forma unsa cu unt mult si se presara pesmet, se acopera albusurile acoperite cu spuma tare si se incorporeaza cu o furculita, amestecand de jos in sus. Forma se introduce in cuptorul cald, la foc potrivit si se coace timp de 45 de minute.

Sufleu de creier

Ingrediente:
1 creier de vita sau de porc
4 oua
1/2 litru lapte dulce
3 linguri de unt
3 linguri de faina
1 ceapa
1 morcov
sare

Mod de preparare:
 Se tine creierul in apa rece, se curata de pielite si se pune sa fiarba in apa rece cu sare. Cand este gata, se scoate, se mai spala o data si se inlatura restul de pielite, apoi se taie cubulete si se lasa intr-o farfurie adanca.
 Separat se face un sos alb. Ciulamaua se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se poate ingrosa cu un morcov fiert si zdrobit bine cu furculita. Ceapa se pune la fiert cu creierul si cateva boabe de piper. Cand ciulamaua s-a racit putin, se toarna peste creier, se pun galbenusurile pe rand si se incorporeaza bine. Cand amestecul este omogen, se adauga si albusurile batute spuma. Se rastoarna compozitia intr-o forma unsa cu unt, apoi forma se introduce in cuptorul cald timp de 45 de minute.