RSS

miercuri, 10 martie 2010

Sos de hrean


Ingrediente:
2 felii groase de franzela
1 radacina de hrean
2 linguri de otet
lapte
sare

Mod de preparare:
  Se scoate miezul de la feliile de franzela, se inmoaie in lapte dulce si se faramiteaza cu furculita Se pune miezul de paine in laptele ramas(se foloseste un pahar plin cu lapte cald), se da in clocot si se trage vasul de pe foc dupa cateva minute. Miezul de franzela se amesteca, dupa ce s-a racit, cu o radacina de hrean data pe razatoare. Se sareaza si se subtiaza sosul cu doua linguri de otet.
Se serveste cu carne rasol de vaca sau de porc.

Sos genovez

Ingrediente:
50 g unt
2 linguri de faina
1 pahar de vin rosu
2 pahare de supa de peste
1 lingurita de mustar
piper macinat
sare

Mod de preparare:
Se pune untul intr-un vas smaltuit, pe foc moale, si se inmoaie usor. Se adauga faina in ploaie si se subtiaza cu un pahar de vin rosu. Se lasa sosul sa fiarba un sfert de ora, apoi se subtiaza cu supa de peste. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, se mai fierbe cateva minute dupa care se ia vasul de pe foc.
 Sosul se serveste cu peste rasol sau peste prajit.

Sos gascon

Ingrediente:
2 linguri de unt
1 lingura de ulei
usturoi
1 lingura de patrunjel verde tocat fin
100 g de ciuperci
1 pahar de vin alb
1 lingurita de amidon
cateva sardine fara oase
2 galbenusuri
sare

Mod de preparare:
Se pune untul intr-un vas smaltuit si acesta se pune pe foc mic. Se curata ciupercile, se spala in mai multe ape, apoi se pun cu untul, pe foc, sa scada bine. Cand s-au inmuiat, se adauga vinul, sare si usturoi, dupa gust, tocat marunt. Se mai scad ciupercile pe foc mic un sfert de ora.
Separat se face o maioneza din doua galbenusuri crude, o lingura de ulei si o lingurita de amidon. Cand sosul de ciuperci s-a racit, se amesteca cu maioneza, se omogenizeaza totul cu o lingura de lemn.
Se serveste caldut, langa peste prajit sau peste rasol.

Sos extra

Ingrediente:
1 lingurita de faina
150 g de aspic
1 lingura de unt
1 galbenus crud
1 pahar mic de vin alb
1/2 lamaie
sare
1 pahar de smantana

Mod de preparare:
Se inmoaie untul intr-o cratita pe foc, se adauga faina in ploaie, se subtiaza cu aspicul pregatit din carne de pasare sau din gelatina desfacuta in apa rece si fiarta pe foc mic pana la inchegare. Sosul subtiat se lasa sa dea in cateva clocote, apoi se adauga smantana si se va pune din nou pe foc 10 minute, fara insa sa fiarba. Se trage vasul de pe foc, se raceste sosul, apoi se amesteca galbenusul si se stoarce zeama de la jumatate de lamaie.
Se serveste langa friptura de vanat sau inga peste rasol.