RSS

joi, 22 aprilie 2010

Budinca de taitei


Ingrediente:
250 g taitei
1 l lapte nefiert
5 oua
100 g zahar
100 g unt
2 linguri pesmet
zahar vanilat
sare

Mod de preparare:
 Se pun taiteii sa clocoteasca in apa cu sare, se scurg si se pun la fiert in lapte dulce. Se fierb pana cand se inmoaie. Se racesc si se scurg.
 Separat se freaca cinci galbenusuri cu 100 g zahar si 100 g unt pana cand amestecul devine o crema spumoasa. Se parfumeaza crema cu vanilie sau rom, se amesteca intr-un vas adanc cu taiteii reci. Se bat albusurile spuma si se pun peste compozitia de budinca, se omogenizeaza si se rastoarna intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu pesmet. Se introduce budinca in cuptorul cald si se coace la foc potrivit timp de o ora.
 Se scoate si se lasa la rece, dupa care se taie felii groase si se serveste ca desert.

Budinca de smochine

Ingrediente:
500 g de smochine
200 g franzela
500 ml lapte clocotit
300 g zahar
8 oua

Mod de preparare:
 Se taie smochinele felii subtiri si se pun intr-un vas adanc. Separat se freaca zaharul cu galbenusurile, apoi, cand arata ca o crema se pun deasupra albusurile batute spuma tare. Se amesteca smochinele cu crema, se pun in vasul in care feliile de franzela au fost oparite cu zahar clocotit.
 Din doua linguri de zahar se obtine un strat subtire de zahar ars, cu care se apeteaza peretii si fundul unei forme rotunde. Se toarna compozitia intr-o forma care se pune intr-o cratita cu apa care fierbe. Se fierbe in bain-marie timp de 45 de minute, dupa care se rastoarna pe un platou, se lasa sa se raceasca si se taie felii. Budinca se serveste calduta, ca desert.

Budinca rosie ( Budinca de visine )

Ingrediente:
400 g dulceata visine
400 ml lapte clocotit
100 g unt
200 ml vin rosu
1 franzela
2 linguri zahar farin
2 linguri zahar tos

Mod de preparare:
 Se taie franzela felii potrivit de groase, care se prajesc in unt. Se aseaza un strat de felii pe fundul unei forme unse cu unt, peste care se toarna jumatate din cantitatea de lapte clocotit. Peste feliile de franzela se pune un strat de dulceata de visine. Se pune alt strat de felii de franzela, apoi un strad de dulceata si se incheie cu felii de franzela oparite cealalta jumatate din laptele clocotit. Inainte de a introduce budinca in cuptor, se acopera cu un pahar de vin rosu, bine indulcit. Budinca se tine in cuptorul fierbinte timp de o ora, apoi se scoate si se lasa la racit putin.
 Se serveste taiata felii, pudrata cu zahar farin.