RSS

vineri, 5 martie 2010

Salata de praz cu maioneza


Ingrediente:
5-6 fire de praz
1 lingura de mustar
1 galbenus crud
1 ceasca de ulei
1 lingurita de otet
sare


Mod de preparare:
Se aleg fire subtiri de praz, se curata de foile de deasupra, se taie bucati mari de 4-5 cm, se clocotesc in apa cu sare. Se scot dupa zece minute, se lasa sa se scurga si se pun in salatiera.
Din galbenusul crud, ulei si otet se face o maioneza groasa care se toarna peste praz. Se amesteca cu atentie, se lasa salata la rece o ora dupa care se poate servi.

Salata de macaroane

Ingrediente:
200 g macaroane fierte si scurse
1 telina
2 morcovi
1 radacina de patrunjel
cateva masline
1 pahar de maioneza
100 g peste sarat
verdeata tocata

Mod de preparare:
Macaroanele se pun intr-un castron impreuna cu zarzavatul de supa fiert si taiat felii subtiri. Se amesteca incet, se adauga peste amestec un pahar de maioneza si maslinele rupte in doua sau taiate felii. Pestele se taie felii subtiri si se adauga cand salata este gata. Peste salata se pune verdeata tocata marunt si se serveste dupa ce a stat o ora la rece.

Salata de orez cu legume

Ingrediente:

1 ceasca de orez
2 rosii mari
2 ardei grasi
1 lingura de mustar
sare
1 ou fiert
1 ceapa
piper macinat
1 lingura de otet
3 linguri de ulei
verdeata

Mod de preparare:
Orezul curatat si spalat in mai multe ape se pune la fiert in apa cu sare. Se scoate cand este fiert, se spala in apa rece, se scurge bine si se pune intr-un castron adanc. Se toaca ceapa si se amestica peste orez si se face un sos din: mustar frecat cu ulei, otet si piper macinat, care se toarna peste orez. Cand este omogen, amestecul se pune pe un platou, se orneaza cu felii de rosii, felii de ardei gras si rondele de ou fiert tare.
Se presara deasupra verdeata tocata si se lasa salata la rece. Se serveste in aceeasi zi.

Salata de orez

Ingrediente:
1 ceasca de orez
1 ceapa de apa
1 lingura de otet
2 linguri de ulei
sare

Mod de preparare:
Se alege orezul si se spala in cateva ape, apoi se fierbe in apa cu sare. Se ia vasul de pe foc, se spala orezul cu apa rece, se scurge bine si se rastoarna intr-un castron adanc.
Se scot samburii maslinilor, se taie in jumatati si se pun peste orez. Separat se face un sos  din ulei, otet, sare si piper macinat si se pune peste orez. Se amesteca usor cu o furculita, de jos in sus, se pune salata pe un platou si se presara cu verdeata tocata marunt. Se serveste in aceeasi zi.

Salata de masline

Ingrediente:
200 g masline
200 ml ulei
1 lamaie
2 felii de franzela
1 ceapa
1 gogosar murat

Mod de preparare:
Maslinile fara samburi se dau in clocot cateva minute, se racesc si se dau prin masina de tocat. O data cu maslinile, se trece prin masina de tocat si o ceapa mica. Pasta obtinuta se pune intr-un castron adanc, se amesteca cu miezul de franzela inmuiat in apa rece si faramitat, apoi se freaca incet cu uleiul. Se lucreaza cu o lingura de lemn, amestecand intr-un singur sens. Amestecul se subtiaza cu zeama de lamaie si se aseaza pe o farfurie intinsa. Se orneaza cu felii de gogosar murat, apoi se serveste.

Salata de icre de stiuca

Ingrediente:
100 g icre de stiuca
500 ml ulei
1/2 ceapa
1/2 lamaie
cateva masline
sare

Mod de preparare:
Icrele de stiuca, fiind mai mari, se pot pregati fara gris. Se pun icrele intr-un castron adanc, se stoarce deasupra lor zeama de la jumatate de lamaie, se adauga uleiul treptat si se amesteca energic cu o lingura de lemn. Cand amestecul este omogen, se toaca ceapa marunt, se freaca bine cu sare, se spala cu apa rece si se stoarce sau se scurge cateva minute.
Se pune ceapa peste icre, se mai amesteca cu lingura de lemn cateva minute, dupa care se pun pe o farfurie intinsa si se orneaza cu jumatati de masline.

Salata din icre de crap

Ingrediente:
50 g icre de crap
1 ceasca mare de ulei
1/2 lamaie
1/2 ceapa
1 lingura de gris
masline

Mod de preparare:
Icrele se pun la desarat sau se lasa cateva zile cu sare, in cazul in care sunt nesarate. Grisul se pune la fiert in apa in care clocoteste si se fierbe 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca. Se pun icrele intr-un castron adanc, se amesteca cu grisul bine scurs si se adauga ulei treptat, amestecand energetic cu o lingura de lemn. Cand uleiul s-a incorporat bine, se toaca ceapa marunt, se freaca cu sare, se spala cu apa rece si se stoarce bine, dupa care se pune peste icre. Se adauga si zeama de la jumatate de lamaie, se mai freaca cateva minute si se aseaza icrele pe un platou. Se orneaza cu jumatati de masline sau cu felii subtiri de lamaie si se servesc in aceeasi zi sau de pe o zi pe alta.

Salata de heringi

Ingrediente:
2 heringi desarati
1 ceapa
1 ceasca de ulei
1/2 lamaie
masline
o felie de paine
sare

Mod de preparare:
Heringii se desareaza, se curata de oase, se dau prin masina de tocat si se pun intr-un castron adanc. Se stoarce deasupra zeama de la jumatate de lamaie si se amesteca usor, dupa care se adauga ceapa tocata marunt, frecata cu sare si spalata in apa rece. Peste amestec se pune o felie de paine inmuiata in lapte dulce sau in apa rece, dupa care se omogenizeaza cu o lingura de lemn. Uleiul se adauga treptat si se amesteca intr-un singur sens. Cand amestecul arata ca o pasta omogena, se pune pe un platou, se garniseste cu jumatati de masline si se lasa la rece o ora inainte de a se servi.

Salata de fasole batuta

Ingrediente:
1/2 kg fasole boabe
1 morcov
1 pastarnac
1 ceapa
1 ceasca de ulei
1 lingura de bulion
usturoi
sare

Mod de preparare:
Fasolea se pregateste ca in reteta anterioara si se pune la fiert cu un morcov si un pastarnac. Cand se poate consuma, se trece prin sita cu zarzavat cu tot, se pune intr-un vas adanc si se amesteca cu usturoi pisat si sare, dupa gust. Cand se pune usturoiul se poate adauga si putin ulei (salata va fi mai gustoasa). Se aseaza fasolea in salatiera, se orneaza cu ceapa prajita in ulei si colorata cu bulion. Salata se pune la rece, se serveste in aceeasi zi sau de pe o zi pe alta, cu muraturi alaturi.

Salata de fasole boabe cu sos de mustar

Ingrediente:
1/2 kg fasole boabe
1 pastarnac
2 morcovi
1 ceapa
sare
4 linguri de ulei
2 linguri de otet
1 lingura de mustar
verdeata tocata

Mod de preparare:
Se alege fasolea, se spala cu apa rece si se lasa la inmuiat cateva ore. Se arunca apa in care a stat, se pune la foc cu apa cat s-o acopere si se da in clocot. Prima apa se arunca, apoi se adauga alta apa si se lasa sa fiarba pana cand se inmoaia bine bobul. Zarzavatul, curatat si spalat, se pune la fiert imediat ce incepe fasolea sa fiarba. Ca sa nu se desfaca bobul, trebuie sa adauge sare la fiert inca de la primele clocote. Fasolea se scurge si se pune in salatiera. Peste ea se pune o ceapa tocata, frecata cu sare si spalata cu apa rece. Se amesteca usor cu o lingura, apoi se adauga un sos facut din mustar, ulei si otet. Sosul se pune o data cu ceapa, dupa ce fasolea s-a racit. Salata astfel pregatita se presara cu patrunjel tocat si se orneaza cu felii de morcov si pastarnac.
Se serveste in aceeasi zi sau de pe o zi pe alta.

Salata de fasole verde cu usturoi

Ingrediente:
1 kg de fasole verde
sare
usturoi dupa gust
4 linguri de ulei
2 linguri de otet
verdeata tocata

Mod de preparare:
Fasolea se curata si se pune la fiert in apa care clocoteste. Se fierbe o ora, cu putin sare, iar cand se poate cosuma, se scoate, se scurge bine si se lasa in castron sa se raceasca.
Se toaca usturoi dupa dorinta, se mai pune sare, se face un sos din ulei si otet, se amesteca toate si se lasa salata la rece. Se poate servi si de pe o zi pe alta, cu verdeata tocata pusa deasupra.

Salata de fasole verde cu maioneza

Ingrediente:
1 kg de fasole verde
doua galbenusuri
1 cana de ulei
1 ceapa
sare
1 lingurita de mustar
patrunjel verde tocat

Mod de preparare:
Fasolea se curata de capete, se spala si se pun la fiert in apa care clocoteste. Se fierbe intr-un vas acoperit o ora, dupa care se scoate si se scurge.
Intr-un vas adanc se pun doua galbenusuri crude, o lingurita de mustar, zeama de lamaie, se amesteca bine cu o lingura de lemn, apoi se adauga uleiul treptat, facand in acelasi sens. Maioneza se pune peste fasole, dupa ce acesta s-a racit si a fost amestecata cu ceapa tocata marunt. Se sareaza salata, se presara cu patrunjel verde tocat, se lasa la rece si se serveste in aceeasi zi.

Salata de conopida cruda

Ingrediente:
1 conopida
1 ceapa de apa
200 g maioneza
2 linguri de smantana
sare

Mod de preparare:
Conopida se spala, se desface in buchetele care se dau crude pe razatoare. Ceapa se toaca marunt, se freaca cu sare, se spala cu apa rece si se scurge bine. Se amesteca ceapa si conopida, se acopera cu maioneza subtiata cu smantana si se serveste in aceeasi zi.

Salata de conopida cu maioneza

Ingrediente:
1 conopida
1 galbenus crud
sare
1 lingurita de mustar
1 cana de ulei
1 lingura de smantana
patrunjel verde tocat
1/2 lamaie

Mod de preparare:
Conopida se spala, se desface in buchetele si se pun la fiert in apa cu sare. Se scoate cand a fiert, se pune in salatiera si se acopera cu maioneza facuta din galbenusul crud, mustarul, zeama de la jumatate de lamaie si uleiul adaugat picatura cu picatura. Maioneza se subtiaza cu o lingura de smantana. Cand salata este gata, se presara deasupra patrunjel verde tocat. Se serveste in aceeasi zi.

Salata de cartofi picanta

Ingrediente:
1 scrumbie afumata
3 cartofi fierti in coaja
1 mar
usturoi
3 oua fierte tari
masline
marar tocat marunt
3 linguri de ulei

Mod de preparare:
Cartofii fierti se curata de coaja, se taie felii subtiri si se stropesc cu ulei cat sunt calzi. Se amesteca cu scrumbia spalata si curatata de oase, cu marul curatat de coaja si taiat cubulete, cu felii de ou si usturoi tocat, dupa gust. Se amesteca incet, se garniseste cu masline si se presara cu marar tocat. Se serveste imediat.

Salata de cartofi cu sunca

Ingrediente:
1/2 kg cartofi
200 g sunca
1 morcov
1 sfecla rosie
1 ceapa
3 castraveti murati
2 galbenusuri
1/2 lamaie
sare
verdeata tocata
masline
1 cana de ulei

Mod de preparare:
Cartofii si morcovul se spala si se pun la fiert in apa calda cu sare. Cand sunt gata, se scot, se curata si se taie felii subtiri cat sunt calzi. Se stropesc cu ulei. Din doua galbenusuri crude, o lingura de mustar, zeama de la jumatate de lamaie si o cana mare de ulei se face o maioneza groasa, care se lasa deoparte.
Sfecla, fiarat separat, se curata si se taie ca restul legumelor; se pune in salatiera dupa ce s-a racit. Se adauga ceapa tocata marunt, o data cu castravetii curatati de coaja si taiati felii subtiri. Legumele se amesteca bine, se sareaza dupa gust si se adauga peste ele sunca taiata marunt. Se leaga amestecul cu maioneza, se pune in salatiera, se orneaza totul cu jumatate de masline si sa lasa salata la rece doua ore inainte de a fi servita.

Salata de cartofi cu sos verde

Ingrediente:
1/2 kg cartofi
1 ceapa de apa
1 lingura de mustar
1/2 kg de spanac
patrunjel verde tocat
1 ceasca de ulei
1 galbenus crud
3 oua fierte tari

Mod de preparare:
Se spala cartofii si se pun la fiert in apa cu sare. Se scot cand coaja crapa usor. Se curata calzi, se taie cuburi mici, se stropesc cu ulei si se pun in salatiera.
Se pregateste maioneza din galbenusul crud, mustarul si uleiul adaugat picatura cu picatura. Peste cartofi se pune ceapa tocata, apoi se amesteca usor. Maioneza se coloreaza cu zeama de spanac. Spanacul se da prin masina de tocat, se strange zeama intr-un ibric si se pune la fiert pana cand ramane o lingura, apoi se adauga peste maioneza, se amesteca repede si se pune maioneza peste cartofi. Salata se orneaza cu felii de ou de fiert tare, se presara deasupra patrunjel verde tocat.
Salata se tine la rece timp de o ora, dupa care se poate servi.

Salata de cartofi cu ceapa

Ingrediente:
1/2 kg cartofi
1 ceapa de apa
1 scrumbie sarata
2 oua fierte tari
1 telina mijlocie
1 lingurita de mustar
otet
sare
1 ceasca de ulei
masline

Mod de preparare:
Legumele se spala cu peria si se pun la fiert in apa calda cu sare. Se scot cand sunt gata, se curata de coaja, se taie in forma de cuburi si se pun in salatiera. Se amesteca cu pestele fara oase si taiat felii, cu ouale tocate marunt, cu ceapa taiata felii si frecata cu sare, spalata in apa rece si bine scursa si cu jumatati de masline fara samburi. Amestecul se omogenizeaza si se pune peste sosul facut din: o lingurita de mustar, frecat cu o lingurita de otet, ulei pus putin cate putin, sare si piper macinat. Sosul se toarna peste legume, se amesteca incet si se pune salatiera la rece. Salata se serveste in aceeasi zi.

Salata de cartofi cu telina

Ingrediente:
2 teline mijlocii
6 cartofi
2 sfecle mijlocii
3 oua fierte tari
1 lingura de mustar
200 g sardele
3 castraveti murati in otet
2 linguri de otet
2 linguri de ulei
patrunjel tocat
sare

Mod de preparare:
Se spala zarzavatul si se pune la fiert in apa cu sare. Cand este gata, se scoate si se taie cubulete, se fierb cartofii, se curata de coaja, se taie felii subtiri si se aseaza in salatiera. Sfeclele se fierb separat, se curata cand sunt gata si se taie in cubulete mici. Se pun astfel pregatite peste zarzavatul din salatiera. Se curata ouale de coaja, se scot galbenusurile, se pun intr-un vas adanc, se sfarama cu furculita, se amesteca cu mustarul, cu uleiul, otetul, sardelele tocate fin si castravetii taiati marunt. Sosul se amesteca intr-un singur sens. Cand s-a omogenizat, sosul se toarna peste legume, se amesteca usor cu o furculita, lucrand de jos in sus, apoi se orneaza cu feliute de castravete murat si albus de ou taiat in forme geometrice. Se tine salata la rece o ora, dupa care se poate servi.

Salata de boeuf


Ingrediente:
6 cartofi mari
6 morcovi
2 sfecle rosii
4 oua fierte tari
1 lingura de mustar
1 telina
2 radacini de patrunjel
4 castraveti murati
1 galbenus de ou  crud
1 ceasca de ulei
200 g de carne fiarta de vita sau de pasare
1 gogosar murat
sare


Mod de preparare:
Se curata zarzavatul, se pune la fiert cu putina sare si apa calda cat sa-l acopere. Cand cartofii sunt gata, se scot cu lingura de supa ca sa nu se sfarame. Morcovii se mai fierb zece minute, dupa care se scoate tot zarzavatul si se taie in cuburi mici. Se curata castravetii de coaja, se taie la fel ca zarzavatul si se amesteca toate intr-un vas adanc. Daca este nevoie, amestecul se sareaza. Daca in salata se pune si sfecla, aceasta se fierbe separat, timp de doua ore, dupa care se scoate, se curata de coaja si se taie in cuburi mici.
Se face o maioneza vartoasa din galbenusul crud amestecat cu o lingura de mustar, zeama de lamaie si ulei adaugat putin cate putin.
Se taie carnea in cuburi mici, se amesteca cu legumele, apoi cu maioneza. Se pastreaza doua linguri de maioneza pentru ornat. Salata se pune pe un platou, se acopera cu un strat subtire de maioneza. Salata de boeuf se poate tine de pe o zi pe alta, acoperita cu o farfurie inalta de sticla, pentru a-i pastra gustul intact.

Salata de andive cu carne de pasare

Ingrediente:
4-5 andive mijlocii
un piept de pui fiert
1 ou
1 ceasca de ulei
sare
1 gogosar murat
1 lingurita de mustar
1/2 lamaie
1 lingura de smantana

Mod de preparare:
Se toaca carnea de pui care a fost fiarta si racita, apoi se pune intr-un castron adanc. Se pregatesc andivele ca in reteta anterioara, se taie felii groase de 1 cm si se pun peste carne. La fel se procedeaza si cu gogosarul. Amestecul se omogenizeaza si se sareaza, apoi se acopera cu maioneza.
Maioneza se pregateste din galbenusul crud, peste care se pune mustarul, zeama de la jumatate de lamaie si uleiul turnat incet. Salata se aseaza pe un platou, se orneaza cu felii de gogosar murat si se serveste imediat.

Salata de andive cu maioneza si mere

Ingrediente:
4-5 andive mijlocii
4 mere
1 ou
1 ceasca de ulei
1/2 lamaie
1 lingurita de mustar
sare

Mod de preparare:
Se pregateste intai maioneza din galbenusul crud, peste care se pune o lingurita de mustar, putina sare si zeama de la jumatate de lamaie. Uleiul se adauga incet, timp in care se amesteca repede cu o lingura de lemn.
Cand maioneza este gata, se pregatesc andivele. Se curata de foile vestede, se desfac frunzele si se taie bucati mici de 1 cm. Se sareaza usor, se amesteca cu feliile de mar, se acopera cu maioneza. Maioneza se poate subtia cu o lingura de smantana. Se serveste imediat.

Salata de andive cu sos de mustar

Ingrediente:
4-5 andive mijlocii
1 lingura de mustar
1 lingura de otet
4 linguri de ulei
sare
3 oua fierte tari

Mod de preparare:
Andivele se curata de foile de deasupra si se taie in bucati mici, dupa ce s-au spalat sub jet de apa rece. Andivele nu se tin in apa, pentru ca se amarasc. Se face un sos din mustar, otet si ulei, frecat repede cu o lingura de lemn. Cand sosul devine consistent, se rastoarna peste andive. Sarea se adauga in sos. Se aseaza salata intr-un vas adanc, se orneaza cu felii de ou fiert tare si se serveste in aceeasi zi.

Tartine cu carne tocata

Ingrediente:
4-6 painisoare mici
100 g carne tocata
50 g slanina sau costita afumata
1 lingura de bulion
1 ceasca de ulei
1 ou
sare
piper macinat
1 ceasca de lapte dulce

Mod de preparare:
Se taie painisoarele in doua, se scobesc de miez si se aseaza pe o tava unsa cu ulei. Carnea tocata se amesteca cu felii subtiri de costita afumata,  o lingura de bulion, un ou crud, putin miez de paine inmuiat in lapte dulce si se sareaza, dupa gust. Cu acest amestec se umplu jumatatile de painisoare, care se stropesc cu latpele ce a mai ramas si se introduc in cuptorul cald pentru o ora. Se pipereaza, dupa gust, sau se pot pregati fara piper. Cand amestecul se poate consuma, tartinele se scot din cuptor si se servesc calde, alaturi de rosii intregi, ardei gras sau salata picanta de vara.

Tartine cu cascaval sau cu svaiter

Ingrediente:
1 franzela
300 g cascaval sau svaiter
2 linguri de unt
sare
piper
macinat

Mod de preparare:
Se taie franzela potrivit de groase, care se ung cu unt si se acopera cu felii de cascaval svaiter. Se sareaza si se pipereaza usor, apoi se aseaza feliile astfel pregatite intr-o tava unsa cu unt. Tava se introduce in cuptorul cald si se tine douazeci de minute. Se scot din cuptor cand cascavalul s-a inmuiat usor. Se servesc imediat.

Legume de sezon la cuptor

Ingrediente:
200 g fasole verde
200 g mazare boabe
1 conopida mica
1 varza alba mica
1 ceasca de orez
sare
piper
4 rosii
1 ceasca de ulei
4 oua
1 cana supa de zarzavat

Mod de preparare:
Se curata legumele, se pun la fiert in apa calda cu sare si se scot dupa un sfert de ora. Se scurg si se pun intr-o forma unsa cu ulei mult. Se sareaza, se pipereaza dupa gust, se amesteca cu orezul fiert pe jumatate, apoi se acopera cu cele patru oua batute spuma. Se misca usor amestecul cu furculita, apoi se adauga o cana de supa de zarzavat, dupa care se introduce forma in cuptorul cald unde se tine o ora. Se scoate cand budinca s-a rumenit, se taie cat e calda, se acopera cu smantana si se serveste imediat. Mancarea se orneaza u felii de rosii bine coapte.

Painisoare umplute

Ingrediente:
6-8 painisoare mici
1 cana de lapte dulce
2 oua fierte tari
100 g cascaval ras
200 g peste sarat
1 ou crud
1 lingura de unt
sare
piper macinat
verdeata tocata

Mod de preparare:
Se taie capacele la painisoare si se golesc de miez cu un cutit ascutit. Miezul se inmoaie in lapte dulce, se faramiteaza si se amesteca cu pestele curatat de oase si de pielite si tocat marunt, cu verdeata tocata, doua oua crude batute spuma si un ou fiert tare tocat marunt. Amestecul se omogenizeaza, se pipereaza dupa gust, se mai sareaza daca e nevoie, apoi se umplu painisoarele. Se unge o forma cu unt, se pun painisoarele la rand, se stropesc cu lapte cald si se introduce forma in cuptor la foc iute o jumatate de ora. Se servesc fierbinti langa legume sote sau langa rosii intregi.

Gustare studenteasca

Ingrediente:
4 cartofi mari fierti in coaja
200 g carne macra
1 ceapa mare
1 ceasca de ulei
usturoi
sare
boia dulce
piper macinat
4 oua

Mod de preparare:
Se curata cartofii de coaja si se taie in cuburi mici; la fel se procedeaza cu carnea care a fost fripta sau fiarta mai inainte. Se pun sa se caleasca impreuna cu o ceapa tocata marunt si o ceasca mica e ulei. Se lasa la foc mic pana cand cartofii se rumenesc usor, apoi se adauga usturoiul pisat, sarea si piperul. Se coloreaza amestecul cu boia de ardei si se mai lasa acoperit cateva minute. Se bat ouale, se rastoarna peste amestec, se lasa sa se inchege ouale si se trage cratita de pe foc. Se serveste imediat, asezata pe un platou si taiata felii groase. Gustare se asorteaza cu rosii intregi, castravete cerde si ardei gras.