RSS

duminică, 11 iulie 2010

Clatite cu bere


Ingrediente: 
500 ml de bere
100 ml apa rece
300 - 500 g faina
1 ou
3 linguri de ulei
sare
3 linguri de ulei

Mod de preparare:
 Se spala oul, se sterge cu un prosop curat si se sparge intr-un vas adanc. Se pune peste ou faina cat cuprinde, se amesteca, se subtiaza cu apa rece, se continua operatia pana cand se termina faina, apa si berea. Cand amestecul arata ca o smantana subtire, se adauga un praf de sare si se lasa aluatul la rece. Clatitele vor iesi mult mai pufoase si nu se vor prinde de tigaie, daca sunt tinute la rece.
 Dupa o ora, clatitele se prajesc in tigaia unsa cu putin ulei, se scot pe o farfurie intinsa si se servesc umplute cu dulceata sau presarate cu zahar.

Clatite cu mere rase

Ingrediente: 
750 ml lapte
400 g de faina
4 mere
1 ou
1 lingura de rom
zahar
sare

Mod de preparare:
 Se curata merele de coaja si de seminte, se dau pe razatoare, se pun intr-o farfurie adanca cu doua linguri de zahar si o lingura de rom. Se lasa la macerat o ora, dupa care se pregateste aluatul pentru clatite.
  Se spala oul, se sterge cu o carpa curata si se sparge intr-un vas adanc. Se pun peste ou doua linguri de faina, se amesteca si se subtiaza cu lapte dulce. Se continua operatia pana cand se termina faina si laptele. Cand amestecul devine omogen, se adauga un praf de sare si doua linguri de apa rece. Aluatul se lasa la rece timp de o ora, se parfumeaza cu jumatate de lingurita de coaja de lamaie rasa, apoi se fac clatitele in tigaia destinata acestora. Aluatul se amesteca apoi cu merele date prin razatoare.
Din acest aluat se fac clatite care se servesc presarate cu zahar si rulate sau impaturite in forme geometrice.

Clatite cu lapte

Ingrediente:
750 ml lapte
1 cana de faina
3 linguri de ulei
1 ou
coaja de lamaie
sare


 Mod de preparare:
 Se spala oul, se sterge cu o carpa curata si se sparge intr-un vas adanc. Se pun peste ou doua linguri de faina, se amesteca si se subtiaza cu lapte dulce. Se continua operatia pana cand se termina faina si laptele. Cand amestecul devine omogen, se adauga un praf de sare si doua linguri de apa rece. Aluatul se lasa la rece timp de o ora, se parfumeaza cu jumatate de lingurita de coaja de lamaie rasa, apoi se fac clatitele in tigaia destinata acestora.
 Se unge tigaia cu putin ulei, se ia o lingura de supa plina cu aluat, se pune in tigaie; se coc clatitele pe ambele parti. Se pun pe farfurie intinsa si, cand se termina tot aluatul, tigaia se inveleste si se pastreaza in camara. Clatitele se servesc presarate cu zahar tos sau umplute cu dulceata de fructe, rulate si puse pe o farfurie de desert.

Clatite cu apa minerala sau sifon

Ingrediente: 
500 ml apa minerala sau sifon
1 cana de faina
1 ou intreg
un praf de sare


Mod de preparare:
  Se sparge oul intr-un vas adanc, se pun deasupra doua linguri de faina si se subtiaza cu apa minerala adaugata putin cate putin. Se mai adauga faina, se subtiaza iar cu apa minerala si se continua operatia pana cand se termina faina si apa minerala. Se amesteca cu o lingura din lemn, pentru a se omogeniza bine, se mai adauga un praf de sare. Vasul se tine la rece o ora inainte de prajirea clatitelor.
 Se unge o tigaie (folosita in bucatarie doar in acest scop) cu doua picaturi de ulei, dupa care se rastoarna aluat de clatite cat sa acopere fundul tigaii. Se coace pe o parte, dupa care se intoarce clatita, se mai tine un minut si se pune pe o farfurie intinsa. Clatitele se coc la foc iute. Din compozitia data rezulta zece clatite.