RSS

vineri, 2 aprilie 2010

Budinca de paine


Ingrediente:
1 franzela
1/2 l lapte dulce
250 g telemea
5 oua
2 linguri de unt
2 linguri de pesmet

Mod de preparare:
 Se unge o forma cu o lingura de unt, se tapeteaza cu pesmet si se aseaza in forma de felii de franzela taiate subtiri. Se pune numai jumatate din franzela, apoi se acopera cu o cana de lapte dulce in care s-au batut bine 4 galbenusuri. Se pun restul feliilor, se acopera cu 250 g branza telemea data pe razatoare, si restul de lapte impreuna cu albusurile batute spuma. Deasupra budincii se pune o lingura de unt topit amestecat cu un ou si zahar, si se acopera forma cu un capac. Se fierbe timp de o ora la bain-marie, apoi se lasa sa se raceasca.
 Se taie felii groase, si se poate servi calda.

Budinca de legume

Ingrediente:
1 kg de legume de sezon
350 ml lapte dulce
100 g cascaval ras
2 oua intregi
2 linguri de smantana
3 linguri de unt
sare

Mod de preparare:
 Se aleg legume proaspete, se spala, se curata si se pun la fiert in apa calda cu sare. Cand este gata, se scot, se scurg si se sfarama bine cu o furculita. Se pun intr-un castron adanc, se amesteca cu un sos alb. Cand sosul devine cald se va ingrosa cu doua galbenusuri, apoi se toarna peste legume. Amestecul se omogenizeaza si se subtiaza cu doua linguri de smantana. Se acopera totul cu albusurile batute spuma, se amesteca usor, apoi compozitia se va turna intr-o forma unsa cu unt. Se acopera cu cascaval ras si se rumeneste in cuptorul cald timp de 45 de minute.
 Se poate servi calda.

Budinca de franzela cu ficat

Ingrediente:
1/2 franzela
1/2 supa de carne
200 g ficat de pasare
2 oua
2 linguri de unt
verdeata tocata
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se taie franzela felii si se pun sa se inmoaie in supa de pasare. Se sfarama bine franzela dupa ce s-a scurs, se pune intr-o farfurie adanca si se amesteca cu ficatul de pasare, fiert si dat prin masina de
tocat. La amestec se adauga cele doua galbenusuri, verdeata tocata si jumatate din cantitatea de unt. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, se adauga albusurile batute spuma si se rastoarna compozitia intr-o forma unsa cu o lingura de unt. Se introduce forma in cuptorul incins, se coace trei sferturi de ora la foc potrivit si se scoate dupa ce s-a rurnenit usor.
Budinca se serveste calda.