RSS

joi, 22 aprilie 2010

Budinca de taitei


Ingrediente:
250 g taitei
1 l lapte nefiert
5 oua
100 g zahar
100 g unt
2 linguri pesmet
zahar vanilat
sare

Mod de preparare:
 Se pun taiteii sa clocoteasca in apa cu sare, se scurg si se pun la fiert in lapte dulce. Se fierb pana cand se inmoaie. Se racesc si se scurg.
 Separat se freaca cinci galbenusuri cu 100 g zahar si 100 g unt pana cand amestecul devine o crema spumoasa. Se parfumeaza crema cu vanilie sau rom, se amesteca intr-un vas adanc cu taiteii reci. Se bat albusurile spuma si se pun peste compozitia de budinca, se omogenizeaza si se rastoarna intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu pesmet. Se introduce budinca in cuptorul cald si se coace la foc potrivit timp de o ora.
 Se scoate si se lasa la rece, dupa care se taie felii groase si se serveste ca desert.

Budinca de smochine

Ingrediente:
500 g de smochine
200 g franzela
500 ml lapte clocotit
300 g zahar
8 oua

Mod de preparare:
 Se taie smochinele felii subtiri si se pun intr-un vas adanc. Separat se freaca zaharul cu galbenusurile, apoi, cand arata ca o crema se pun deasupra albusurile batute spuma tare. Se amesteca smochinele cu crema, se pun in vasul in care feliile de franzela au fost oparite cu zahar clocotit.
 Din doua linguri de zahar se obtine un strat subtire de zahar ars, cu care se apeteaza peretii si fundul unei forme rotunde. Se toarna compozitia intr-o forma care se pune intr-o cratita cu apa care fierbe. Se fierbe in bain-marie timp de 45 de minute, dupa care se rastoarna pe un platou, se lasa sa se raceasca si se taie felii. Budinca se serveste calduta, ca desert.

Budinca rosie ( Budinca de visine )

Ingrediente:
400 g dulceata visine
400 ml lapte clocotit
100 g unt
200 ml vin rosu
1 franzela
2 linguri zahar farin
2 linguri zahar tos

Mod de preparare:
 Se taie franzela felii potrivit de groase, care se prajesc in unt. Se aseaza un strat de felii pe fundul unei forme unse cu unt, peste care se toarna jumatate din cantitatea de lapte clocotit. Peste feliile de franzela se pune un strat de dulceata de visine. Se pune alt strat de felii de franzela, apoi un strad de dulceata si se incheie cu felii de franzela oparite cealalta jumatate din laptele clocotit. Inainte de a introduce budinca in cuptor, se acopera cu un pahar de vin rosu, bine indulcit. Budinca se tine in cuptorul fierbinte timp de o ora, apoi se scoate si se lasa la racit putin.
 Se serveste taiata felii, pudrata cu zahar farin.

duminică, 18 aprilie 2010

Budinca de portocale

Ingrediente:
2 portocale
200 g gem portocale
100 g unt
250 g faina
100 ml smantana
1 ou
4 linguri de pesmet
1 lingura de otet
esenta de rom
praf de sare

Mod de preparare:
 Se inmoaie untul la foc mic, apoi se pune peste faina impreuna cu un praf de sare, o lingura de otet si putina coaja de lamaie. Se framanta un aluat elastic, adunand mereu aluatul spre mijloc.
 Se imparte aluatul in doua si se intinde o foaie subtire ce se pune intr-o forma unsa cu o lingura de unt. Intr-un vas adanc se face o crema din trei galbenusuri, 100 ml de smantana, gemul de portocale si portocalele desfacute felii. Amestecul se parfumeaza cu  lingura de rom. Se toarna in forma peste foaia din aluatul ramas si se coace la cuptor timp de 45 de minute. Dupa ce budinca s-a rumenit usor, se scoate si se pudreaza cu zahar farin. Se taie felii dupa ce s-a racit.

Budinca dulce de paine

Ingrediente:
1 franzela
500 ml lapte
100 g stafide
2 oua
4 - 5 linguri de zahar
2 linguri de rom
cacao
vanilie

Mod de preparare:
 Se opareste miezul unei franzele cu lapte clocotit, indulcit si vanilat dupa gust, apoi se lasa sa se raceasca timp de 15 minute. Se adauga apoi cele doua oua impreuna cu stafidele, cacao si cu cele doua linguri de rom. Amestecul se omogenizeaza, se toarna intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina, care se tine la cuptor, la foc potrivit timp de o ora. Dupa ce se rumeneste usor, se scoate, se lasa la rece in forma si se pudreaza cu zahar.
 Se taie felii groase. Se poate servi atat calda cat si rece.

Budinca de orez

Ingrediente:
1 l lapte rece
200 g orez
4 oua
1/2 lamaie
2 linguri de pesmet
1 lingura de unt
zahar
vanilie

Mod de preparare:
 Se spala orezul in mai multe ape reci si se pune intr-o cratita emailata, acoperit cu apa calda. Se lasa sa dea cateva clocote, se scurge apa si se pune peste orez lapte dulce, nefiert. Se fierbe la foc mic timp de 45 de minute, cu un praf de sare si o lingura de zahar. Cand amestecul incepe sa forfoteasca, se adauga restul de zahar si se ia cratita de pe foc. Se raceste intr-o cratita mai mare cu apa rece, se adauga patru galbenusuri pe rand, se rade deasupra coaja de la jumatate de lamaie, se parfumeaza cu zahar vanilinat si se amesteca totul cu albusurile batute spuma. Se unge o forma rotunda cu o lingura de unt si se tapeteaza cu pesmet, se rastoarna orezul si se introduce forma in cuptorul cald. Se coace la foc potrivit timp de 45 de minute, se raceste in forma si se pudreaza cu zahar pudra.
 Se poate orna cu sirop de fructe, cu dulceata sau cu sadou de vin.

Budinca de mere

Ingrediente:
8 - 10 mere
400 ml lapte cald
1/2 franzela
200 g unt
4 oua
10 nuci macinate
4 linguri de zahar tos
vanilie sau rom
praf de sare

Mod de preparare:
 Se curata merele de coaja si de seminte, apoi se taie felii groase de 1 cm. Se acopera cu zahar tos, si se lasa, stropite cu o lingura de rom, la rece. Franzela se taie felii groase, se opareste cu lapte clocotit, se parfumeaza cu vanilie si se lasa sa se raceasca.
 Separat se face o crema din unt, trei linguri de zahar si patru galbenusuri. Crema se amesteca cu feliile de mar si cu feliile de franzela, se pun intr-un vas adanc si se acopera compozitia cu albusurile batute spuma tare. Se omogenizeaza compozitia, apoi budinca se va introduce in cuptorul cald, unde se va coace in jumatate de ora.

Budinca de lamaie

Ingrediente:

4 oua intregi
1 lamaie
4 linguri de zahar
1 lingura de faina
1 lingura de pesmet
1 lingura de esenta de rom

Mod de preparare:
 Se separa galbenusurile si se freaca bine cu patru linguri de zahar. Se adauga o lingura de faina si se omogenizeaza cu grija, sa nu se faca cocoloase. Lamaia se fierbe cu putina apa, se taie bucatele mici si se pune peste crema. Se parfumeaza cu o lingura de esenta de rom. Peste crema se adauga albusurile batute spuma, se omogenizeaza usor si se toarna compozitia intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu pesmet.
 Budinca se coace la foc potrivit timp de jumatate de ora, dupa care se scoate, se pudreaza si se lasa la rece.

Budinca de gris

Ingrediente:
1 l lapte proaspat
5 linguri de gris
4 oua
1/2 lamaie
3 linguri de zahar
1 lingura de unt
zahar vanilat

Mod de preparare:
 Se pune laptele la fiert, si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe timp de 20 de minute, dupa care se ia vasul de pe foc. Se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca ouale puse pe rand, trei linguri de zahar, un praf de sare si un plic de zahar vanilat. Se adauga coaja de la o jumatate de lamaie si o lingura de zeama de lamaie. Amestecul se rastoarna intr-o forma unsa cu o lingura de unt si se introduce budinca in cuptorul bine incins. Se coace timp de jumatate de ora, la foc potrivit, dupa care se scoate si se lasa sa se raceasca usor.
 Se poate orna cu sirop de fructe sau cu fructe din dulceata.

duminică, 11 aprilie 2010

Budinca de clatite

Ingrediente:
10 linguri de faina
o cana de lapte
un ou
250 g branza de vaci
2 linguri de zahar
2 oua
2 linguri smantana
1/2 lamaie
1 lingura de rom

Mod de preparare:
Se sparge oul intr-o farfurie adanca si se adauga faina in ploaie, amestecand in continuu. Se subtiaza amestecul cu lapte si se obtine un aluat din care se fac 10 clatite. Umplutura se pregateste astfel : se freaca 250 g branza de vaci cu zaharul tos, ouale batute bine, coaja si zeama de lamaie si smantana. Se unge o cratita inalta cu unt, se pune o clatita pe fundul cratitei, se acopera cu un strat subtire de compozitie din branza de vaci, se pune alta clatita si se continua operatia pana cand se termina toate clatitele. Se introduce forma in cuptorul bine incalzit si se coace budinca 30 min, la un foc potrivit. Se scoate si se taie felii in raza, atunci cand budinca s-a racit usor. Se serveste calda stropita cu rom.

Budinca de cirese

Ingrediente:
1/2 kg cirese fara samburi
100 g zahar
1/2 lamaie
o franzela
4 galbenusuri
1 cana lapte dulce
zahar vanilinat
4 albusuri
o lingura de unt
cocos

Mod de preparare:
Se taie franzela felii si se inmoaie in lapte cald, dupa care se scoate miezul, se stoarce in mana si se faramiteaza cu o furculita. Se amesteca untul incalzit. Separat se amesteca galbenusurile cu 100 g zahar tos, coaja de la jumatate de lamaie, un pic de zahar vanilinat, un praf de sare si zeama de lamaie dupa gust. Crema obtinuta se amesteca cu miezul de franzela si cu ciresele spalate si fara samburi.  Cand amestecul este omogen, se rastoarna intr-o forma unsa cu unt, care se introduce in cuptorul bine incalzit, dupa ce s-au pus deasupra albusurile batute spuma tare. Budinca se coace la foc potrivit 30 min, se adauga cocos sau zahar tos pentru ornament, se orneaza cu cirese. Dupa ce s-a racit se taie felii, se pudreaza cu zahar farin si se poate servi.

Budinca de caise

Ingrediente:
3 linguri de unt
3 galbenusuri
400 g gem de caise
250 g faina
3 linguri zahar
3 linguri de zahar tos
un praf de sare
un plic de zahar vanilat


Mod de preparare:
Se freaca spuma untul cu zaharul si galbenusurile pana cand devine totul o pasta omogena. Se adauga un praf de sare, apoi faina, proaspat cernuta. Se framanta un aluat elastic, care se imparte in doua parti egale. Se intinde o foaie si se pune intr-o forma tapetata cu faina, se pune gem de caise deasupra si se acopera cu alta foaie intinsa din restul de aluat. Se coace budinca la foc potrivit o ora, dupa care se lasa sa se raceasca usor si se pudreaza cu zahar farin. Se serveste taiata in forme geometrice.

Budinca cu varza

Ingrediente:
2 kg varza
1 ceapa de apa
2 oua
2 felii de paine
1 ceasca de ulei
2 linguri de unt
500 g carne tocata
piper macinat
verdeata tocata
sare

Mod de preparare:
Se scot foile mai mari de varza de pe deasupra si se oparesc in apa clocotita cu sare. Miezul celor doua verze se toaca fideluta, se freaca cu sare si se spala in apa rece. Se scurge bine, dupa care se caleste impreuna cu o ceapa mare tocata marunt, intr-o ceasca de ulei. Se lasa focul mic si se caleste varza pana se inmoaie bine. Cand este gata, se ia cratita de pe foc, se raceste compozitia, apoi se amesteca cu carnea tocata. Peste amestec se pun cele doua oua batute spuma, miezul de paine inmuiat in apa si faramitat bine, verdeata tocata, sare si piper macinat. Se unge o forma cu doua linguri de unt, se aseaza foile de varza oparite jur-imprejur, apoi se toarna amestecul. Se intorc foile peste compozitie, se introduce forma in cuptorul incins si se coace budinca la foc potrivit o ora. Se scoate cand frunzele s-au ars usor, se lasa sa se raceasca, apoi se scot foile de deasuprasi se taie budinca felii groase. Se serveste calda, cu paine proaspata.

Budinca de taitei cu carne

Ingrediente:
500 g carne tocata
300 g taitei
2 linguri de bulion
1 cana de supa
2 oua
verdeata tocata
2 linguri de unt
sare
piper

Mod de preparare:
Se curata carnea de pielite, se spala si se da prin masina de tocat. Se caleste cu o lingura de unt, se amesteca cu bulion, sare, piper macinat si verdeata tocata marunt. Amestecul se omogenizeaza cu un ou crud si se lasa in farfurie. Separat se fierb taiteii 30 min in apa cu sare, se scot si se spala cu apa rece, dupa care se scurg bine. Se unge o forma cu unt, se pune un strat de taitei, se aseaza carnea, apoi restul de taitei se amesteca cu un ou batut spuma si o cana cu supa si se toarna peste budinca. Se coace la foc potrivit o ora. Se scoate si se lasa sa se raceasca putin, dupa care se taie felii groase si se serveste calda, asortata cu legume de sezon.

sâmbătă, 10 aprilie 2010

Budinca de taitei dietetica

Ingrediente:
300 g taitei
300 g carne de vaca
2 linguri de bulion
2 oua
2 linguri de unt
1 pahar cu supa
100 g cascaval
sare

Mod de preparare
Carnea se spala, se curata de pielite si se pune la fiert in apa rece. Cand da in clocot, se spumuieste si se continua fierberea pana cand carnea se poate consuma. Se scurge, se raceste si se toaca marunt, apoi se sareaza putin si se amesteca cu doua linguri de bulion. Taiteii se pun la fiert in apa care clocoteste, se lasa la foc potrivit 30 min, dupa care se clatesc cu apa rece si se scurg. Intr-o forma unsa cu o lingurita de unt, se toarna jumatate din cantitate de taitei, se pune carnea si se acopera cu restul de taitei. Se bat ouale spuma, se amesteca cu un pahar de supa, se sareaza si se toarna peste budinca. Restul de unt se pune deasupra, apoi se introduce forma in cuptorul cald si se coace o ora, la foc potrivit. Budinca se serveste calda, cu legume sote sau cu salate de sezon, acoperita cu un strat de cascaval ras.

Budinca picanta

Ingrediente:
1 kg cartofi fierti in coaja
2 linguri de unt
200 g telemea
250 ml de smantana
3 oua fierte tari
5-6 catei de usturoi
verdeata tocata fin
sare

Mod de preparare:
Se curata cartofii de coaja, se taie felii groase ssi se aseaza intr-o forma unsa cu unt. Se stropesc cu ulei cat sunt calzi si se asorteaza cu usturoi taiat felii subtiri, branza telemea si feliute de ou fiert tare. Se termina cu felii de cartofi, se acopera cu o cana de smantana sarata si piperata dupa gust. Verdeata tocata se pune in strat subtire, alaturi de usturoi si oua. Forma se introduce in cuptorul incalzit si se tine 45 minute, dupa care se scoate si se lasa budinca sa se raceasca.
Se serveste taiata felii groase, cu salate de sezon.

vineri, 2 aprilie 2010

Budinca de paine

Ingrediente:
1 franzela
1/2 l lapte dulce
250 g telemea
5 oua
2 linguri de unt
2 linguri de pesmet

Mod de preparare:
 Se unge o forma cu o lingura de unt, se tapeteaza cu pesmet si se aseaza in forma de felii de franzela taiate subtiri. Se pune numai jumatate din franzela, apoi se acopera cu o cana de lapte dulce in care s-au batut bine 4 galbenusuri. Se pun restul feliilor, se acopera cu 250 g branza telemea data pe razatoare, si restul de lapte impreuna cu albusurile batute spuma. Deasupra budincii se pune o lingura de unt topit amestecat cu un ou si zahar, si se acopera forma cu un capac. Se fierbe timp de o ora la bain-marie, apoi se lasa sa se raceasca.
 Se taie felii groase, si se poate servi calda.

Budinca de legume

Ingrediente:
1 kg de legume de sezon
350 ml lapte dulce
100 g cascaval ras
2 oua intregi
2 linguri de smantana
3 linguri de unt
sare

Mod de preparare:
 Se aleg legume proaspete, se spala, se curata si se pun la fiert in apa calda cu sare. Cand este gata, se scot, se scurg si se sfarama bine cu o furculita. Se pun intr-un castron adanc, se amesteca cu un sos alb. Cand sosul devine cald se va ingrosa cu doua galbenusuri, apoi se toarna peste legume. Amestecul se omogenizeaza si se subtiaza cu doua linguri de smantana. Se acopera totul cu albusurile batute spuma, se amesteca usor, apoi compozitia se va turna intr-o forma unsa cu unt. Se acopera cu cascaval ras si se rumeneste in cuptorul cald timp de 45 de minute.
 Se poate servi calda.

Budinca de franzela cu ficat

Ingrediente:
1/2 franzela
1/2 supa de carne
200 g ficat de pasare
2 oua
2 linguri de unt
verdeata tocata
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se taie franzela felii si se pun sa se inmoaie in supa de pasare. Se sfarama bine franzela dupa ce s-a scurs, se pune intr-o farfurie adanca si se amesteca cu ficatul de pasare, fiert si dat prin masina de
tocat. La amestec se adauga cele doua galbenusuri, verdeata tocata si jumatate din cantitatea de unt. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, se adauga albusurile batute spuma si se rastoarna compozitia intr-o forma unsa cu o lingura de unt. Se introduce forma in cuptorul incins, se coace trei sferturi de ora la foc potrivit si se scoate dupa ce s-a rurnenit usor.
Budinca se serveste calda.

joi, 1 aprilie 2010

Budinca de ficat

Ingrediente:
250 g ficat (porc sau pasare)
250 g carne tocata
300 ml smantana
3 oua
1/2 franzela
verdeata tocata
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se curata ficatul de pielite, se da prin masina de tocat si se amesteca cu carnea tocata. Se adauga o lingura de ulei, apoi franzela faramitata bine, se omogenizeaza amestecul, se adauga galbenusuruile pe rand, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se pune verdeata tocata fin si se subtiaza amestecul cu smantana. Cand totul este gata, se bat albusurile spuma, se toarna deasupra, se mai amesteca o data, apoi intreaga compozitie se toarna intr-o forma unsa cu unt. Se introduce forma in cuptorul bine incins, si se coace la foc potrivit timp de 45 de minute.

Budinca de ceapa

Ingrediente:
1/2 kg ceapa
400 ml smantana
100 g margarina
100 g unt
4 oua
3 linguri de apa rece
1 lingura otet (pt coca)
verdeata tocata
piper macinat
faina
sare

Mod de preparare:
 Se freaca margarina spuma si se amesteca cu apa si otet. Se cerne faina, se adauga in ploaie si se framanta un aluat elastic din care se intinde foaie subtire pe peretii unei forme de sticla incasabila sau de inox.
 Separat se pregateste compozitia. Se taie ceapa pestisori, se caleste in unt, pana cand a devenit sticloasa. Se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca cu galbenusurile puse pe rand, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Albusurile se bat spuma, se pun peste ceapa, se adauga verdeata tocata si smantana. Se omogenizeaza totul, se rastoarna in forma tapetata cu aluat si se intorc marginile peste umplutura. Se introduce forma in cuptorul bine incalzit si se coace timp de 45 minute la foc potrivit.
 Dupa ce s-a rumenit putin, se scoate, se lasa sa se raceasca si se taie felii groase.