RSS

duminică, 11 aprilie 2010

Budinca de clatite


Ingrediente:
10 linguri de faina
o cana de lapte
un ou
250 g branza de vaci
2 linguri de zahar
2 oua
2 linguri smantana
1/2 lamaie
1 lingura de rom

Mod de preparare:
Se sparge oul intr-o farfurie adanca si se adauga faina in ploaie, amestecand in continuu. Se subtiaza amestecul cu lapte si se obtine un aluat din care se fac 10 clatite. Umplutura se pregateste astfel : se freaca 250 g branza de vaci cu zaharul tos, ouale batute bine, coaja si zeama de lamaie si smantana. Se unge o cratita inalta cu unt, se pune o clatita pe fundul cratitei, se acopera cu un strat subtire de compozitie din branza de vaci, se pune alta clatita si se continua operatia pana cand se termina toate clatitele. Se introduce forma in cuptorul bine incalzit si se coace budinca 30 min, la un foc potrivit. Se scoate si se taie felii in raza, atunci cand budinca s-a racit usor. Se serveste calda stropita cu rom.

Budinca de cirese

Ingrediente:
1/2 kg cirese fara samburi
100 g zahar
1/2 lamaie
o franzela
4 galbenusuri
1 cana lapte dulce
zahar vanilinat
4 albusuri
o lingura de unt
cocos

Mod de preparare:
Se taie franzela felii si se inmoaie in lapte cald, dupa care se scoate miezul, se stoarce in mana si se faramiteaza cu o furculita. Se amesteca untul incalzit. Separat se amesteca galbenusurile cu 100 g zahar tos, coaja de la jumatate de lamaie, un pic de zahar vanilinat, un praf de sare si zeama de lamaie dupa gust. Crema obtinuta se amesteca cu miezul de franzela si cu ciresele spalate si fara samburi.  Cand amestecul este omogen, se rastoarna intr-o forma unsa cu unt, care se introduce in cuptorul bine incalzit, dupa ce s-au pus deasupra albusurile batute spuma tare. Budinca se coace la foc potrivit 30 min, se adauga cocos sau zahar tos pentru ornament, se orneaza cu cirese. Dupa ce s-a racit se taie felii, se pudreaza cu zahar farin si se poate servi.

Budinca de caise

Ingrediente:
3 linguri de unt
3 galbenusuri
400 g gem de caise
250 g faina
3 linguri zahar
3 linguri de zahar tos
un praf de sare
un plic de zahar vanilat


Mod de preparare:
Se freaca spuma untul cu zaharul si galbenusurile pana cand devine totul o pasta omogena. Se adauga un praf de sare, apoi faina, proaspat cernuta. Se framanta un aluat elastic, care se imparte in doua parti egale. Se intinde o foaie si se pune intr-o forma tapetata cu faina, se pune gem de caise deasupra si se acopera cu alta foaie intinsa din restul de aluat. Se coace budinca la foc potrivit o ora, dupa care se lasa sa se raceasca usor si se pudreaza cu zahar farin. Se serveste taiata in forme geometrice.

Budinca cu varza

Ingrediente:
2 kg varza
1 ceapa de apa
2 oua
2 felii de paine
1 ceasca de ulei
2 linguri de unt
500 g carne tocata
piper macinat
verdeata tocata
sare

Mod de preparare:
Se scot foile mai mari de varza de pe deasupra si se oparesc in apa clocotita cu sare. Miezul celor doua verze se toaca fideluta, se freaca cu sare si se spala in apa rece. Se scurge bine, dupa care se caleste impreuna cu o ceapa mare tocata marunt, intr-o ceasca de ulei. Se lasa focul mic si se caleste varza pana se inmoaie bine. Cand este gata, se ia cratita de pe foc, se raceste compozitia, apoi se amesteca cu carnea tocata. Peste amestec se pun cele doua oua batute spuma, miezul de paine inmuiat in apa si faramitat bine, verdeata tocata, sare si piper macinat. Se unge o forma cu doua linguri de unt, se aseaza foile de varza oparite jur-imprejur, apoi se toarna amestecul. Se intorc foile peste compozitie, se introduce forma in cuptorul incins si se coace budinca la foc potrivit o ora. Se scoate cand frunzele s-au ars usor, se lasa sa se raceasca, apoi se scot foile de deasuprasi se taie budinca felii groase. Se serveste calda, cu paine proaspata.

Budinca de taitei cu carne

Ingrediente:
500 g carne tocata
300 g taitei
2 linguri de bulion
1 cana de supa
2 oua
verdeata tocata
2 linguri de unt
sare
piper

Mod de preparare:
Se curata carnea de pielite, se spala si se da prin masina de tocat. Se caleste cu o lingura de unt, se amesteca cu bulion, sare, piper macinat si verdeata tocata marunt. Amestecul se omogenizeaza cu un ou crud si se lasa in farfurie. Separat se fierb taiteii 30 min in apa cu sare, se scot si se spala cu apa rece, dupa care se scurg bine. Se unge o forma cu unt, se pune un strat de taitei, se aseaza carnea, apoi restul de taitei se amesteca cu un ou batut spuma si o cana cu supa si se toarna peste budinca. Se coace la foc potrivit o ora. Se scoate si se lasa sa se raceasca putin, dupa care se taie felii groase si se serveste calda, asortata cu legume de sezon.