RSS

duminică, 19 decembrie 2010

Prepararea Carnatilor


 Carnatii se pregatesc din carne de porc tocata in amestec cu carne de vita sau de oaie. Se curata carnea de pe os, se spala, se trece prin masina de tocat si se pune intr-un vas adanc. Se sareaza, se pipereaza si se ardeiaza cu ardei iute pisat marunt, apoi se amesteca cu slanina tocata marunt si zeama de usturoi pisat. Se pune apa rece peste amestec, se omogenizeaza timp de 10 minute, dupa care se umplu intestinele bine spalate si curatate de grasime.

 Intestinele se cumpara sau se folosesc cele din porc(se rad cu lama cutitului, se tin in apa rece timp de cateva ore pentru a pierde mirosul, apoi se sareaza si se pastreaza asasa timp de o zi). Sarea are calitatea de a intari intestinele, lucru necesar pentru ca in timpul umplutului sa nu se rupa.

Macaroane cu ciuperci

Ingrediente:
300 g macaroane
200 g ciuperci
200 g cascaval
50 g unt
50 g sos de rosii
piper macinat
sare


Mod de preparare:
  Se fierb macaroanele in apa cu sare timp de 30 de minute, dupa care se clatesc cu apa rece si se scurg bine. Se lasa deoparte, timp in care se pregatesc ciupercile.
 Se curata ciupercile de partea tare, se spala in mai multe ape, trecand cu mana de lamele, se taie felii subtiri si se pun intr-un vas emailat sa se caleasca cu o lingura de unt si un praf de sare.
 Dupa ce s-au inmuiat bine, se amesteca ciupercile cu macaroanele scurse, cu telemea rasa si cu un paharel sos de rosii.
 Amestecul se toarna intr-o cratita unsa  cu o lingura de unt, care se introduce in cuptor sau se tine pe plita la foc mic. Mancare se scade bine si se serveste calda. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.

Macaroane cu branza

Ingrediente:
300 g macaroane
300 g branza sarata in amestec cu branza de vaci
50 g unt
zahar
sare


Mod de preparare:
  Macaroanele se fierb in apa cu sare timp de 30 minute, dupa care se adauga peste aceasta apa rece si lasa 10 minute. Se scurt, se pun intr-o forma unsa cu o lingura de unt, se pune branza deasupra, se amesteca bine apoi se introduce forma in cuptor sau se lasa pe aragaz la foc mic. Se pune restul de unt, se amesteca din cand in cand.
 Macaroanele pot fi servite atat calde cat si reci.

Macaroane cu carne

Ingrediente:
300 g macaroane
300 g carne tocata
1 ou
2 cepe
50 ml ulei
50 g unt
100 ml sos de rosii
verdeata tocata
piper macinat
sare


Mod de preparare:
  Se pun macaroanele in apa clocotita si se fierb timp de 20 de minute. Se scot, se clatesc cu apa rece si se scurg bine.
 Carnea tocata se caleste cu doua cepe tocate marunt si o cescuta de ulei. Cand carnea nu mai are sos, se ia cratita de pe foc, se adauga oul, se sareaza si se pipereaza amestecul, se pune verdeata tocata si se amesteca bine.
 Intr-o forma unsa cu unt, se pun macaroanele amestecate cu carnea astfel pregatita, se introduce forma in cuptorul incins si se lasa jumatate de ora. Se acopera mancarea cu sosul de rosii, se mai tine in cuptor cateva minute, apoi se stinge focul.
 Mancarea se serveste calda.

Iofcale cu carne

Ingrediente: 
500 g iofcale
300 g carne tocata
2 cepe
50 ml ulei
50 g unt
1 ou
sare
piper macinat


Mod de preparare:
  Se usuca iofcalele o ora, apoi se fierb in apa clocotita timp de 15 minute. Se scot, se clatesc cu apa rece si se scurg bine, dupa care se pun intr-o forma unsa cu doua linguri de unt.
 Separat, se caleste carnea impreuna cu doua cepe tocate marunt si o ceasca mica de ulei. Carnea este gata atunci cand nu mai are sos. Se ia cratita de pe foc si se lasa amestecul sa se raceasca. Se adauga un ou crud, sare si piper macinat. Amestecul se pune peste iofcale si se omogenizeaza usor, sau se aseaza la mijlocul formei si se acopera cu un strat de iofcale. Forma se introduce in cuptor si se tine jumatate de ora, pana cand mancarea se rumeneste usor. Se serveste foarte calda.

Iofcale cu branza

Ingrediente: 
500 g iofcale
250 g branza burduf in amestec cu branza de vaca
75 g unt
sare

Mod de preparare:
  Iofcalele preparate in aceasta reteta se usuca timp de cel putin o ora, apoi se fierb in apa clocotita si se scot dupa 20 de minute, se scurg, si se clatesc cu apa rece. Se pun intr-o forma unsa cu doua linguri de unt, dupa ce s-au amestecat cu branza de burduf in combinatie cu bramza de vaca si 75 g de unt.
 Forma se tine la cuptor timp de 30 de minute la foc potrivit. Se vor rumeni usor. Se servesc calde.

Taitei

Ingrediente:
500 g faina
3 oua
50-100 ml apa
sare

Mod de preparare:
  Se pune faina in mijlocul unei planseta, se sparg ouale apoi deasupra acesteia si se aduna cu mana spre mijloc. Se amesteca, dupa care se adauga apa si sarea.
 Se framanta un aluat vartos, pana ce se desprinde usor de pe mana. Se presara planseta cu faina, si se desparte aluatul in mai multe parti si din fiecare parte se intinde o foaie subtire. Foaia de aluat se presara cu faina, apoi se taie cu un cutit ascutit si trecut prin flacara, bucati subtiri de 0,25 - 1 cm si lungi de 3 - 4 cm.
 Taiteii se lasa sa se usuce pe planseta, apoi se pot pastra in pungi de hartie sau de panza. Se pot folosi la borsuri si ciorbe, dar si la alte mancaruri.

Macaroane

Ingrediente: 
500 g faina
3 oua
50-100 ml apa
sare



Mod de preparare:
  Se pune faina intr-un recipient peste care se sparg ouale si se adauga putina sare. Aluatul se framanta pe o planseta sau intr-o farfurie adanca, adaugand apa necesara. Se framanta pana cand aluatul se desprinde de pe mana, apoi se imparte in mai multe bucati mici, se presara faina pe planseta si se intind foi subtiri.
 Se presara faina peste fiecare foaie, se ruleaza de la cele doua capete spre mijloc, dupa care se taie rulouri lungi de 10-15 cm. Se despart macaroanele, se lasa pe planseta la uscat, dupa care se pun la fiert in apa clocotita, impreuna cu un praf de sare.
Se scurg dupa ce au fiert si se prepara diverse feluri de mancare.

Iofcale

Ingrediente: 
500 g faina
3 oua
3 jumatati de coaja de ou cu apa
sare


Mod de preparare:
  Se pune faina intr-un castron impreuna cu un praf de sare. Se spala ouale, se sparg peste faina, se adauga apoi trei jumatati de coaja de ou pline cu apa, si framanta un aluat tare. Se framanta timp de 15 minute, astfel incat, la final, aluatul sa nu se lipeasca de planseta sau de mana.
 Aluatul se taie in mai multe parti, se intinde o foaie subtire pe o planseta din lemn, se lasa sa se usuce timp de un sfert de ora, dupa care se taie romburi cu latura de 3 centimetri, care vor ramane in continuare pe planseta.
 Dupa ce s-au uscat, se vor pune la fiert in apa clocotita. Se va amesteca usor in vasul in care acestea sunt puse la fiert. Dupa ce au trecut 10 minute, se scot si se pregatesc.