RSS

duminică, 19 decembrie 2010

Prepararea Carnatilor


 Carnatii se pregatesc din carne de porc tocata in amestec cu carne de vita sau de oaie. Se curata carnea de pe os, se spala, se trece prin masina de tocat si se pune intr-un vas adanc. Se sareaza, se pipereaza si se ardeiaza cu ardei iute pisat marunt, apoi se amesteca cu slanina tocata marunt si zeama de usturoi pisat. Se pune apa rece peste amestec, se omogenizeaza timp de 10 minute, dupa care se umplu intestinele bine spalate si curatate de grasime.

 Intestinele se cumpara sau se folosesc cele din porc(se rad cu lama cutitului, se tin in apa rece timp de cateva ore pentru a pierde mirosul, apoi se sareaza si se pastreaza asasa timp de o zi). Sarea are calitatea de a intari intestinele, lucru necesar pentru ca in timpul umplutului sa nu se rupa.

Macaroane cu ciuperci

Ingrediente:
300 g macaroane
200 g ciuperci
200 g cascaval
50 g unt
50 g sos de rosii
piper macinat
sare


Mod de preparare:
  Se fierb macaroanele in apa cu sare timp de 30 de minute, dupa care se clatesc cu apa rece si se scurg bine. Se lasa deoparte, timp in care se pregatesc ciupercile.
 Se curata ciupercile de partea tare, se spala in mai multe ape, trecand cu mana de lamele, se taie felii subtiri si se pun intr-un vas emailat sa se caleasca cu o lingura de unt si un praf de sare.
 Dupa ce s-au inmuiat bine, se amesteca ciupercile cu macaroanele scurse, cu telemea rasa si cu un paharel sos de rosii.
 Amestecul se toarna intr-o cratita unsa  cu o lingura de unt, care se introduce in cuptor sau se tine pe plita la foc mic. Mancare se scade bine si se serveste calda. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.

Macaroane cu branza

Ingrediente:
300 g macaroane
300 g branza sarata in amestec cu branza de vaci
50 g unt
zahar
sare


Mod de preparare:
  Macaroanele se fierb in apa cu sare timp de 30 minute, dupa care se adauga peste aceasta apa rece si lasa 10 minute. Se scurt, se pun intr-o forma unsa cu o lingura de unt, se pune branza deasupra, se amesteca bine apoi se introduce forma in cuptor sau se lasa pe aragaz la foc mic. Se pune restul de unt, se amesteca din cand in cand.
 Macaroanele pot fi servite atat calde cat si reci.

Macaroane cu carne

Ingrediente:
300 g macaroane
300 g carne tocata
1 ou
2 cepe
50 ml ulei
50 g unt
100 ml sos de rosii
verdeata tocata
piper macinat
sare


Mod de preparare:
  Se pun macaroanele in apa clocotita si se fierb timp de 20 de minute. Se scot, se clatesc cu apa rece si se scurg bine.
 Carnea tocata se caleste cu doua cepe tocate marunt si o cescuta de ulei. Cand carnea nu mai are sos, se ia cratita de pe foc, se adauga oul, se sareaza si se pipereaza amestecul, se pune verdeata tocata si se amesteca bine.
 Intr-o forma unsa cu unt, se pun macaroanele amestecate cu carnea astfel pregatita, se introduce forma in cuptorul incins si se lasa jumatate de ora. Se acopera mancarea cu sosul de rosii, se mai tine in cuptor cateva minute, apoi se stinge focul.
 Mancarea se serveste calda.

Iofcale cu carne

Ingrediente: 
500 g iofcale
300 g carne tocata
2 cepe
50 ml ulei
50 g unt
1 ou
sare
piper macinat


Mod de preparare:
  Se usuca iofcalele o ora, apoi se fierb in apa clocotita timp de 15 minute. Se scot, se clatesc cu apa rece si se scurg bine, dupa care se pun intr-o forma unsa cu doua linguri de unt.
 Separat, se caleste carnea impreuna cu doua cepe tocate marunt si o ceasca mica de ulei. Carnea este gata atunci cand nu mai are sos. Se ia cratita de pe foc si se lasa amestecul sa se raceasca. Se adauga un ou crud, sare si piper macinat. Amestecul se pune peste iofcale si se omogenizeaza usor, sau se aseaza la mijlocul formei si se acopera cu un strat de iofcale. Forma se introduce in cuptor si se tine jumatate de ora, pana cand mancarea se rumeneste usor. Se serveste foarte calda.

Iofcale cu branza

Ingrediente: 
500 g iofcale
250 g branza burduf in amestec cu branza de vaca
75 g unt
sare

Mod de preparare:
  Iofcalele preparate in aceasta reteta se usuca timp de cel putin o ora, apoi se fierb in apa clocotita si se scot dupa 20 de minute, se scurg, si se clatesc cu apa rece. Se pun intr-o forma unsa cu doua linguri de unt, dupa ce s-au amestecat cu branza de burduf in combinatie cu bramza de vaca si 75 g de unt.
 Forma se tine la cuptor timp de 30 de minute la foc potrivit. Se vor rumeni usor. Se servesc calde.

Taitei

Ingrediente:
500 g faina
3 oua
50-100 ml apa
sare

Mod de preparare:
  Se pune faina in mijlocul unei planseta, se sparg ouale apoi deasupra acesteia si se aduna cu mana spre mijloc. Se amesteca, dupa care se adauga apa si sarea.
 Se framanta un aluat vartos, pana ce se desprinde usor de pe mana. Se presara planseta cu faina, si se desparte aluatul in mai multe parti si din fiecare parte se intinde o foaie subtire. Foaia de aluat se presara cu faina, apoi se taie cu un cutit ascutit si trecut prin flacara, bucati subtiri de 0,25 - 1 cm si lungi de 3 - 4 cm.
 Taiteii se lasa sa se usuce pe planseta, apoi se pot pastra in pungi de hartie sau de panza. Se pot folosi la borsuri si ciorbe, dar si la alte mancaruri.

Macaroane

Ingrediente: 
500 g faina
3 oua
50-100 ml apa
sare



Mod de preparare:
  Se pune faina intr-un recipient peste care se sparg ouale si se adauga putina sare. Aluatul se framanta pe o planseta sau intr-o farfurie adanca, adaugand apa necesara. Se framanta pana cand aluatul se desprinde de pe mana, apoi se imparte in mai multe bucati mici, se presara faina pe planseta si se intind foi subtiri.
 Se presara faina peste fiecare foaie, se ruleaza de la cele doua capete spre mijloc, dupa care se taie rulouri lungi de 10-15 cm. Se despart macaroanele, se lasa pe planseta la uscat, dupa care se pun la fiert in apa clocotita, impreuna cu un praf de sare.
Se scurg dupa ce au fiert si se prepara diverse feluri de mancare.

Iofcale

Ingrediente: 
500 g faina
3 oua
3 jumatati de coaja de ou cu apa
sare


Mod de preparare:
  Se pune faina intr-un castron impreuna cu un praf de sare. Se spala ouale, se sparg peste faina, se adauga apoi trei jumatati de coaja de ou pline cu apa, si framanta un aluat tare. Se framanta timp de 15 minute, astfel incat, la final, aluatul sa nu se lipeasca de planseta sau de mana.
 Aluatul se taie in mai multe parti, se intinde o foaie subtire pe o planseta din lemn, se lasa sa se usuce timp de un sfert de ora, dupa care se taie romburi cu latura de 3 centimetri, care vor ramane in continuare pe planseta.
 Dupa ce s-au uscat, se vor pune la fiert in apa clocotita. Se va amesteca usor in vasul in care acestea sunt puse la fiert. Dupa ce au trecut 10 minute, se scot si se pregatesc.

vineri, 12 noiembrie 2010

Paine cu cartofi

Ingrediente: 
1 kg de faina
500 g cartofi
100 ml ulei
1-2 cuburi de drojdie
sare





Mod de preparare:
  Se pune faina intr-un vas adanc si se amesteca cu cartofii fierti in coaja si trecuti prin masina de tocat, cu drojdia frecata cu o lingura de zahar si cu o lingurita de sare. Se framanta cu apa calduta timp de 30 de minute, se adauga la framantat uleiul, dupa care se lasa aluatul sa dospeasca pana cand iese afara din vasul in care a fost framantat.
 Se ung formele cu ulei, se pune aluatul impletit si se introduc in cuptorul incalzit, pentru trei sferturi de ora. Painea se pastreaza acoperita, timp de cateva zeci de minute.

Paine cu lapte

Ingrediente: 
1 kg de faina
500 ml lapte
1 ou
1 cub de drojdie
3 linguri de ulei
1 lingurita de sare
1 lingura de zahar


Mod de preparare:
  Se varsa faina intr-un vas adanc, peste care se adauga sarea, apoi drojdia frecata cu o lingura de zahar. Se framanta cu lapte caldut si cu doua linguri de ulei pana cand aluatul devine elastic, aluat ce urmeaza a fi lasat la  dospit timnp de o ora. Se imparte in doua parti egale si se pune la copt in forme unse cu ulei.
 Cand se pun formele in cuptorul cald, painile se ung cu galbenus de ou. Se lasa focul mic timp de cateva minute, pentru ca aluatul sa poate creste, apoi se face flacara mai mare si se coace timp de 45 de minute. Se pastreaza intr-un prosop curat pentru a se inmuia coaja.

Paine de casa simpla

Ingrediente: 
1 kg de faina
1 cub de drojdie
500 ml apa calda
3 linguri ulei
zahar




Mod de preparare:
  Se adauga o lingurita de sare in faina si se amesteca. Se freaca drojdia cu o lingura de zahar pana cand devine o pasta lichida, se pune peste faina, se framanta un aluat mai moale, cu apa calda. La framantat se pun doua linguri de ulei pentru ca painea sa fie mai pufoasa.
 Se framanta timp de 15 minute. Framantatul are ca scop patrunderea unei cantitati de aer in aluat, care-l va ajuta la crescut. Aluatul se lasa la dospit timp de o ora, dupa care se imparte in doua si se puna la copt in forme unse cu ulei.
 Se coace intai la foc mic, dupa care se face flacara mare si se lasa pana cand se rumeneste painea frumos. Se scoate din cuptor si se lasa invelita doua ore, cu un prosop curat.

sâmbătă, 2 octombrie 2010

Rulada cu crema de nuci

Ingrediente: 
BLAT:
6 oua
6 linguri de faina
6 linguri de zahar
1 lingura de rom
CREMA:
250 ml lapte
200 g zahar
200 g nuci macinate
esenta de rom

Mod de preparare:
  Se spala ouale, se sterg cu un prosop curat si se sparg intr-un vas adanc. Se separa galbenusurile si se freaca spuma cu zaharul, apoi se pun albusurile batute spuma tare, se omogenizeaza incet si se adauga faina. Compozitia se parfumeaza cu o lingura de rom, se toarna intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina si se coace la foc potrivit, timp de 20 de minute. Se toarna blatul pe un prosop umed, se ruleaza si se lasa sa se raceasca.
 Crema se pregateste din lapte in amestec cu zahar si nuci macinate. Se fierbe amestecul la foc tare, amestecand mereu ca sa nu se prinda si, cand arata ca o smantana se raceste. Se desface rulada, se pune crema in strat gros si se ruleaza din nou.

Rulada cu ciocolata

Ingrediente: 
BLAT:
6 oua
6 linguri de zahar
2 linguri de faina
2 linguri de cacao
1 lingura de unt
1/2 pahar sirop legat
CREMA:
3 linguri de cacao
2 linguri de unt
250 g lapte praf
250 g zahar
10 nuci tocate marunt
2 linguri de rom


Mod de preparare:
  Se spala ouale, se sterg cu un prosop curat si se sparg, separandu-se galbenusurile. Albusurile se bat spuma tare intr-un recpient, se adauga apoi galbenusurile, pe rand, se bate amestecul cu zaharul adaugat treptat si cu faina(presarata putin cate putin). Cand amestecul sta lipit de tel, se adauga cacaua cernuta, se omogenizeaza amestecul si se introduce compozitia in cuptor sa se coaca, intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se coace timp de cinci minute la foc viu, apoi inca 15 minute la foc mic. Se scoate aluatul si se rastoarna pe un prosop umed, care se ruleaza incet si se lasa sa se raceasca.
 Separat se pregateste crema de ciocolata: se cerne o cana de lapte praf intr-o cratita mai mare impreuna cu trei linguri de cacao. Se amesteca bine, pentru a se omogeniza si sa nu faca cocoloase cand se toarna siropul fierbinte, care se pregateste dintr-o cana plina de zahar si un pahar de apa. Siropul se toarna fierbinte peste lapte si cacao, se amesteca, se ingroasa pe foc, apoi se trage vasul si se pun nuci tocate si doua linguri de unt.Se parfumeaza cu rom. Se lasa crema sa se raceasca, apoi se deruleaza aluatul si se unge cu crema. Se ruleaza la loc si se pune pe un platou. Se taie si se imbraca cu restul de crema.

vineri, 1 octombrie 2010

Coltunasi cu visine

 Ingrediente: 
500 g visine
300 g zahar
250 ml smantana
1 cana smantana
1 ou
faina cat cuprinde





Mod de preparare:
  Se sparge oul, se adauga o jumatate de coaja plina cu apa rece, se amesteca, se pune putina sare si se cerne deasupra faina. Se framanta un aluat potrivit de tare, care se intinde imediat sub forma de foaie. Se taie foaia in patrate cu latura de 4 cm, se pune umplutura pe un colt, se lipesc patratele in triunghi.
 Se curata fructele de codite si de samburi, dupa ce s-au spalat in mai multe ape reci. Se amesteca cu zahar tos si se pun pe o strecuratoare sa stea jumatate de ora. Siropul obtinut se fierbe pe foc mic timp de 15 minute, apoi se amesteca intr-o farfurie mare, cu o cana de smantana.
 Se fac coltunasi din aluatm apoi se umplu cu visine scurse si se fierb in apa fierbinte. Se scot si se acopera cu smantana. Se servesc imediat(calzi).

Coltunasi cu magiun si pesmet

Ingrediente: 
100 g magiun prune
6 linguri de zahar
500 g pesmet cernut
5 nuci
o lingurita de rom

Mod de preparare:
  Se sparge oul, se adauga o jumatate de coaja plina cu apa rece, se amesteca, se pune putina sare si se cerne deasupra faina. Se framanta un aluat potrivit de tare, care se intinde imediat sub forma de foaie. Se taie foaia in patrate cu latura de 4 cm, se pune umplutura pe un colt, se lipesc patratele in triunghi, apoi se pun apa care clocoteste.
 Umplutura se face din magiun de prune in amestec cu nuci tocate si rom. Dupa ce coltunasii au fiert, se scot  si se dau prin pesmet prajit in amestec cu zahar tos, Pesmetul se cerne proaspat, se pune intr-o tigaie unsa cu ulei si se rumeneste pe foc mic, amestecand mereu ca sa nu se arda. La urma, cand pesmetul si-a schimbat culoarea, se adauga zaharul si se amesteca. Se trec coltunasii prin pesmet si se servesc calzi.

Coltunasi cu carne

Ingrediente: 
100 g carne rasol fiarta
1 ou
1/2 coaja ou plina cu apa rece
faina cat cuprinde
sare (pt aluat)
1 ceapa mica
1 ;omgira de imt
1 lingurita bulion

Mod de preparare:
  Se sparge oul, se adauga o jumatate de coaja plina cu apa rece, se amesteca, se pune putina sare si se cerne deasupra faina. Se framanta un aluat potrivit de tare, care se intinde imediat sub forma de foaie. Se taie foaia in patrate cu latura de 4 cm, se pune umplutura pe un colt, se lipesc patratele in triunghi, apoi se pun apa care clocoteste.
 Umplutura se pregateste din carne tocata, in amestec cu ceapa si un praf de sare, calite in putin ulei. Cand umplutura nu mai are sos, se ia cratita de pe foc si se raceste, dupa care se foloseste.

Clatite cu umplutura dulce

Ingrediente: 
500 ml lapte
200 g branza dulce
250 ml smantana
1 ou
3 linguri de zahar
faina
ulei
sare
coaja de lamaie

Mod de preparare:
  Se sparge oul, se pune faina deasupra si se amesteca usor, se subtiaza cu lapte turnat incet din care se face un aluat subtire, in care se rade coaja de lamaie si se adauga putin praf de sare.
 Se coc clatitele intr-o tigaie unsa cu putin ulei, se scot pe o farfurie si se lasa pana cand se pregateste umplutura astfel:  branza de vaci se amesteca intr-o farfurie cu zahar, se omogenizeaza cu o furculita, se parfumeaza cu putina coaja de lamaie apoi se umplu clatitele, prin rulare. Clatitele astfel umplute se pun intr-o forma unsa cu unt, se acopera cu smantana si se introduc la cuptor. Clatitele vor sta la rumenit timp de 30 de minute, dupa care se scot, si se servesc calde, direct din forma in care au fost asezate.

miercuri, 14 iulie 2010

Clatite provensale

Ingrediente:
500 g faina
500 ml lapte
200 g friptura de porc
200 g ficate de pasare
2 linguri de verdeata tocata
1 ou
6 - 8 clatite
sare
piper macinat

Mod de preparare:
 Se pregatesc 6 - 8 clatite dintr-un ou, 500 g faina, 500 g lapte si un praf de sare.
 Se toaca carnea cu un cutit ascutit si se amesteca cu ficatul de pasare fiert inainte si tocat marunt. Amestecul se leaga cu un ou crud, se sareaza si se pipereaza dupa gust, se coloreaza cu verdeata tocata fin, apoi se umplu clatitele.
 Dintr-un ou crud, sase linguri de faina cernuta proaspat si o cana de lapte, se fac clatite intr-o tigaie unsa cu ulei, se scot pe o farfurie si se umplu amestecul cu carne. Clatitele se ruleaza si se pun intr-o forma unsa din belsug cu ulei sau cu unt. Se introduce forma in cuptor, se aprinde focul si se lasa timp de 30 de minute la foc viu. Clatitele se acopera cu un sos alb picant sau cu sos de rosii. Se scot cand s-au rumenit putin si se servesc calde sau fierbinti.

Clatite picante cu peste

Ingrediente:
6 - 8 clatite
100 g cascaval
2 oua fierte tari
1 scrumbie
400 ml lapte
unt
verdeata tocata
piper macinat

Mod de preparare:
 Se prepara 6 - 8 clatite din ou, faina, lapte dulce si un praf de sare.
 Se curata pestele de oase, se trece prin masina de tocat, se pune intr-o farfurie adanca si se amesteca cu 100 g cascaval sau svaiter ras, piper, verdeata tocata si o lingura de unt. Se toaca ouale marunt si se pun peste amestec, se leaga cu miezul de la o felie de paine inmuiat in lapte dulce, apoi se umplu clatitele care se ruleaza si se pun intr-o forma unsa cu ulei; se acopera cu restul de lapte dulce si se introduce forma in cuptorul cald timp de 30 de minute. Se servesc calde sau fierbinti, alaturi de castraveti murati in otet.

Clatite picante

Ingrediente:
500 ml lapte
300 g salam
1 catel de usturoi
1 ou
1 ceapa
ulei
faina (cat cuprinde)

Mod de preparare:
 Se prepara 8 clatite din ou, faina, lapte dulce si un praf de sare.
 Se trece salamul prin masina de tocat, se amesteca cu o ceapa tocata fin si cu usturoi, apoi se caleste amestecul in ulei. Se ia cratita de pe foc atunci cand amestecul s-a rumenit, apoi se amesteca cu un ou intreg si se omogenizeaza. Se umplu clatitele cu amestecul obtinut, se pun intr-o forma unsa si se tin in cuptorul cald, o jumatate de ora. Se scot si se servesc fierbinti, alaturi de castraveti in otet, sa legume de sezon intregi.

marți, 13 iulie 2010

Clatite umplute cu carne

Ingrediente:
500 ml lapte
250 g carne tocata
1 ou
1 ceapa
1 cana suc de rosii
1 lingurita de menta pisata
faina (cat cuprinde)
unt
ulei
sare

Mod de preparare:
Se caleste carnea impreuna cu ceapa intr-un vas emailat in care s-au pus trei linguri de ulei. Cand carnea nu mai are sos deloc, sse ia cratita de pe foc, se sareaza, se pipereaza si se leaga amestecul cu un ou crud.
 In loc de piper macinat se poate folosi menta pisata bine, care da gust amestecului, si o aroma placuta.
Se prepara 10 clatite din ou, faina, lapte dulce si un praf de sare. Cu amestecul de carne se umplu clatitele care se ruleaza si se pun intr-o forma unsa cu ulei, se acopera cu sos de rosii picant sau indulcit, dupa gust, se tine forma in cuptorul cald timp de 30 de minute. Se scot apoi si se servesc calde.

Clatite umplute cu ciuperci

Ingrediente:
500 ml lapte
200 g ciuperci
1 cana sos alb picant
1 ou
1 lingura de unt
1 lingura de bulion
faina (cat cuprinde)
piper macinat
sare

Mod de preparare:
  Se curata ciupercile, se spala in mai multe ape, se taie feliute subtiri, dupa care se pun intr-un vas emailat impreuna cu o lingura de unt, sa scada bine. Cand sunt aproape gata, se pune putina apa peste ele, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se ia apoi cratita de pe foc si se lasa sa se raceasca.
 Se fac clatite din ou, faina, lapte dulce si un praf de sare. Se umple cu ciuperci scazute bine si se pun intr-o forma unsa cu unt. Se acopera cu o cana de sos alb, piperat dupa gust si acrit cu putina zeama de lamaie. Se poate folosi sos picant de rosii in locul sosului alb.

Clatite pufoase

Ingrediente:
500 ml lapte
3 oua
2 linguri de unt
faina (cat cuprinde)
ulei
zahar pudra
coaja de lamaie rasa
praf de sare

Mod de preparare:
  Se spala ouale, se sparg si se separa galbenusurile care se freaca cu untul si zaharul, apoi se incorporeaza albusurile batute spuma. Se subtiaza cu lapte, dupa ce s-a adaugat faina si s-a omogenizat amestecul. Din aluatul obtinut se fac clatite, dar nu inainte de a fi parfumat cu coaja rasa de lamaie si tinut putin la rece.
 Clatitele se prajesc in ulei, numai pe o parte, dupa care se scot si se presara cu zahar. Se servesc rulate sau impaturite, presarate cu zahar pudra.

Clatite cu smantana

Ingrediente: 
500 ml lapte
100 ml apa rece
250 ml smantana
1 ou
faina cat cuprinde
dulceata de fructe
zahar pudra
linguri de ulei
sare

Mod de preparare:
  Se spala oul, se sparge intr-un vas adanc, se presara faina, se amesteca bine si se subtiaza cu lapte. Cand se termina laptele, se pune apa rece, se omogenizeaza si se lasa aluatul la rece.
 Se fac clatite prajite in ulei si se aseaza pe o farfurie intinsa cand sunt gata. Se unge fiecare clatita cu dulceata de fructe, se ruleaza si se acopera cu smantana. Se servesc imediat.
 Dupa gust, clatitele se pot indulci cu zahar pudra, presarat peste smantana.

Clatite poloneze

Ingrediente: 
750 ml lapte
100 ml smantana
250 g branza dulce
1 ou
2 linguri de zahar
1 lingura de rom
faina cat cuprinde (~500 g)
dulceata de fructe
ulei
sare

Mod de preparare:
 Se spala oul, se sterge cu o carpa curata si se sparge intr-un vas adanc. Se pun peste ou doua linguri de faina, se amesteca si se subtiaza cu lapte dulce. Se continua operatia pana cand se termina faina si laptele. Cand amestecul devine omogen, se adauga un praf de sare si doua linguri de apa rece. Aluatul se lasa la rece timp de o ora, se parfumeaza cu jumatate de lingurita de coaja de lamaie rasa, apoi se fac clatitele in tigaia destinata acestora.
 Se unge tigaia cu putin ulei, se ia o lingura de supa plina cu aluat, se pune in tigaie; se coc clatitele pe ambele parti. Clatitele astfel obtinute, se aseaza pe o farfurie si se ung cu dulceata de fructe parfumata cu o lingurita de rom. Clatitele astfel pregatite se ruleaza si se pun intr-o forma unsa cu unt sau ulei. Se presara printre ele branza de vaci in amestec cu zahar tos, se acopera cu smantana si se introduce forma in cuptorul cald timp de 15 minute.
 Se servesc calde, presarate cu zahar pudra.

Clatite cu unt

Ingrediente:
500 ml lapte
faina cat cuprinde (~500 g)
1 ceasca de unt topit
2 oua
2 linguri de sifon
sare

Mod de preparare:
 Se spala ouale, se sterg si se sparg intr-un vas adanc. Se pune faina si se subtiaza cu lapte. Se adauga un praf de sare si doua linguri de sifon, dupa care se fac clatite in unt topit. Se unge tigaia cu unt, se acopera fundul tigaii cu aluat, se face focul tare si clatitele se coc pe ambele parti.
 Clatitele astfel pregatite se ung cu dulceata de fructe si se servesc rulate sau presarate cu zahar pudra.

Clatite frantuzesti

Ingrediente:
750 ml lapte
2 oua
4 mere rase
3 linguri de ulei
3 linguri de coniac
coaja de lamaie rasa
2 linguri de zahar
faina cat cuprinde (~500 g)
sare

Mod de preparare:
 Se spala ouale, se sterg si se sparg intr-un vas adanc. Se presara faina, se amesteca, apoi amestecul se subtiaza cu lapte dulce. Cand amestecul arata ca o smantana subtire, se pun merele rase, care au stat o ora la macerat cu trei linguri de coniac. Se adauga un praf de sare, un pahar mic de apa minerala, se parfumeaza cu coaja rasa de lamaie si se fac clatite in tigaia unsa cu ulei.
 Aceste clatite se servesc presarate cu zahar tos si rulate sau stranse in patru.

duminică, 11 iulie 2010

Clatite cu bere

Ingrediente: 
500 ml de bere
100 ml apa rece
300 - 500 g faina
1 ou
3 linguri de ulei
sare
3 linguri de ulei

Mod de preparare:
 Se spala oul, se sterge cu un prosop curat si se sparge intr-un vas adanc. Se pune peste ou faina cat cuprinde, se amesteca, se subtiaza cu apa rece, se continua operatia pana cand se termina faina, apa si berea. Cand amestecul arata ca o smantana subtire, se adauga un praf de sare si se lasa aluatul la rece. Clatitele vor iesi mult mai pufoase si nu se vor prinde de tigaie, daca sunt tinute la rece.
 Dupa o ora, clatitele se prajesc in tigaia unsa cu putin ulei, se scot pe o farfurie intinsa si se servesc umplute cu dulceata sau presarate cu zahar.

Clatite cu mere rase

Ingrediente: 
750 ml lapte
400 g de faina
4 mere
1 ou
1 lingura de rom
zahar
sare

Mod de preparare:
 Se curata merele de coaja si de seminte, se dau pe razatoare, se pun intr-o farfurie adanca cu doua linguri de zahar si o lingura de rom. Se lasa la macerat o ora, dupa care se pregateste aluatul pentru clatite.
  Se spala oul, se sterge cu o carpa curata si se sparge intr-un vas adanc. Se pun peste ou doua linguri de faina, se amesteca si se subtiaza cu lapte dulce. Se continua operatia pana cand se termina faina si laptele. Cand amestecul devine omogen, se adauga un praf de sare si doua linguri de apa rece. Aluatul se lasa la rece timp de o ora, se parfumeaza cu jumatate de lingurita de coaja de lamaie rasa, apoi se fac clatitele in tigaia destinata acestora. Aluatul se amesteca apoi cu merele date prin razatoare.
Din acest aluat se fac clatite care se servesc presarate cu zahar si rulate sau impaturite in forme geometrice.

Clatite cu lapte

Ingrediente:
750 ml lapte
1 cana de faina
3 linguri de ulei
1 ou
coaja de lamaie
sare


 Mod de preparare:
 Se spala oul, se sterge cu o carpa curata si se sparge intr-un vas adanc. Se pun peste ou doua linguri de faina, se amesteca si se subtiaza cu lapte dulce. Se continua operatia pana cand se termina faina si laptele. Cand amestecul devine omogen, se adauga un praf de sare si doua linguri de apa rece. Aluatul se lasa la rece timp de o ora, se parfumeaza cu jumatate de lingurita de coaja de lamaie rasa, apoi se fac clatitele in tigaia destinata acestora.
 Se unge tigaia cu putin ulei, se ia o lingura de supa plina cu aluat, se pune in tigaie; se coc clatitele pe ambele parti. Se pun pe farfurie intinsa si, cand se termina tot aluatul, tigaia se inveleste si se pastreaza in camara. Clatitele se servesc presarate cu zahar tos sau umplute cu dulceata de fructe, rulate si puse pe o farfurie de desert.

Clatite cu apa minerala sau sifon

Ingrediente: 
500 ml apa minerala sau sifon
1 cana de faina
1 ou intreg
un praf de sare


Mod de preparare:
  Se sparge oul intr-un vas adanc, se pun deasupra doua linguri de faina si se subtiaza cu apa minerala adaugata putin cate putin. Se mai adauga faina, se subtiaza iar cu apa minerala si se continua operatia pana cand se termina faina si apa minerala. Se amesteca cu o lingura din lemn, pentru a se omogeniza bine, se mai adauga un praf de sare. Vasul se tine la rece o ora inainte de prajirea clatitelor.
 Se unge o tigaie (folosita in bucatarie doar in acest scop) cu doua picaturi de ulei, dupa care se rastoarna aluat de clatite cat sa acopere fundul tigaii. Se coace pe o parte, dupa care se intoarce clatita, se mai tine un minut si se pune pe o farfurie intinsa. Clatitele se coc la foc iute. Din compozitia data rezulta zece clatite.

sâmbătă, 10 iulie 2010

Budinca de mere cu pesmet

Ingrediente:
1 kg de mere
200 g zahar
100 g stafide
50 g unt
50 g pesmet
2 oua
1 lingura de rom
scortisoara
sare

Mod de preparare:
  Merele se spala in apa rece, apoi vor fi tinute o ora in apa cu sare, dupa care se curata de coaja si de seminte. Sarea nu lasa merele sa isi schimbe culoarea cand vin in contact cu aerul. Se dau pe razatoare si se amesteca cu o crema obtinuta din: doua linguri de unt frecat cu 200 g de zahar, pana cand cristalele de zahar nu se mai simt in compozitie.
 Peste crema se adauga albusurile batute spuma si stafidele, macerate cu o lingura de rom. Se parfumeaza cu putina scortisoara pisata, apoi se adauga pesmetul proaspat cernut.
 Compozitia se rastoarna intr-o forma unsa cu unt si se coace in cuptor la foc potrivit, timp de 45 de minute. Se raceste in forma si se taie felii groase.

Budinca de vin

Ingrediente:
150 g zahar
250 ml vin rosu
200 g fructe din dulceata
200 g frisca
6 oua
4 linguri de pesmet
scortisoara

Mod de preparare:
 100 g de zahar se freaca cu sase galbenusuri pana cand amestecul devine o crema spumoasa. Se amesteca in crema trei linguri de pesmet si albusurile batute spuma.
 Se unge o forma cu unt, se tapeteaza cu o lingura de pesmet si apoi se toarna crema. Se introduce forma in cuptorul incins si se coace timp de 45 de minute. Vinul se fierbe cu zahar si scortisoara, apoi se toarna fierbinte peste budinca taiata felii groase. Se garniseste cu fructe din dulceata, se acopera feliile de budinca cu frisca. Se serveste imediat

joi, 22 aprilie 2010

Budinca de taitei

Ingrediente:
250 g taitei
1 l lapte nefiert
5 oua
100 g zahar
100 g unt
2 linguri pesmet
zahar vanilat
sare

Mod de preparare:
 Se pun taiteii sa clocoteasca in apa cu sare, se scurg si se pun la fiert in lapte dulce. Se fierb pana cand se inmoaie. Se racesc si se scurg.
 Separat se freaca cinci galbenusuri cu 100 g zahar si 100 g unt pana cand amestecul devine o crema spumoasa. Se parfumeaza crema cu vanilie sau rom, se amesteca intr-un vas adanc cu taiteii reci. Se bat albusurile spuma si se pun peste compozitia de budinca, se omogenizeaza si se rastoarna intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu pesmet. Se introduce budinca in cuptorul cald si se coace la foc potrivit timp de o ora.
 Se scoate si se lasa la rece, dupa care se taie felii groase si se serveste ca desert.

Budinca de smochine

Ingrediente:
500 g de smochine
200 g franzela
500 ml lapte clocotit
300 g zahar
8 oua

Mod de preparare:
 Se taie smochinele felii subtiri si se pun intr-un vas adanc. Separat se freaca zaharul cu galbenusurile, apoi, cand arata ca o crema se pun deasupra albusurile batute spuma tare. Se amesteca smochinele cu crema, se pun in vasul in care feliile de franzela au fost oparite cu zahar clocotit.
 Din doua linguri de zahar se obtine un strat subtire de zahar ars, cu care se apeteaza peretii si fundul unei forme rotunde. Se toarna compozitia intr-o forma care se pune intr-o cratita cu apa care fierbe. Se fierbe in bain-marie timp de 45 de minute, dupa care se rastoarna pe un platou, se lasa sa se raceasca si se taie felii. Budinca se serveste calduta, ca desert.

Budinca rosie ( Budinca de visine )

Ingrediente:
400 g dulceata visine
400 ml lapte clocotit
100 g unt
200 ml vin rosu
1 franzela
2 linguri zahar farin
2 linguri zahar tos

Mod de preparare:
 Se taie franzela felii potrivit de groase, care se prajesc in unt. Se aseaza un strat de felii pe fundul unei forme unse cu unt, peste care se toarna jumatate din cantitatea de lapte clocotit. Peste feliile de franzela se pune un strat de dulceata de visine. Se pune alt strat de felii de franzela, apoi un strad de dulceata si se incheie cu felii de franzela oparite cealalta jumatate din laptele clocotit. Inainte de a introduce budinca in cuptor, se acopera cu un pahar de vin rosu, bine indulcit. Budinca se tine in cuptorul fierbinte timp de o ora, apoi se scoate si se lasa la racit putin.
 Se serveste taiata felii, pudrata cu zahar farin.

duminică, 18 aprilie 2010

Budinca de portocale

Ingrediente:
2 portocale
200 g gem portocale
100 g unt
250 g faina
100 ml smantana
1 ou
4 linguri de pesmet
1 lingura de otet
esenta de rom
praf de sare

Mod de preparare:
 Se inmoaie untul la foc mic, apoi se pune peste faina impreuna cu un praf de sare, o lingura de otet si putina coaja de lamaie. Se framanta un aluat elastic, adunand mereu aluatul spre mijloc.
 Se imparte aluatul in doua si se intinde o foaie subtire ce se pune intr-o forma unsa cu o lingura de unt. Intr-un vas adanc se face o crema din trei galbenusuri, 100 ml de smantana, gemul de portocale si portocalele desfacute felii. Amestecul se parfumeaza cu  lingura de rom. Se toarna in forma peste foaia din aluatul ramas si se coace la cuptor timp de 45 de minute. Dupa ce budinca s-a rumenit usor, se scoate si se pudreaza cu zahar farin. Se taie felii dupa ce s-a racit.

Budinca dulce de paine

Ingrediente:
1 franzela
500 ml lapte
100 g stafide
2 oua
4 - 5 linguri de zahar
2 linguri de rom
cacao
vanilie

Mod de preparare:
 Se opareste miezul unei franzele cu lapte clocotit, indulcit si vanilat dupa gust, apoi se lasa sa se raceasca timp de 15 minute. Se adauga apoi cele doua oua impreuna cu stafidele, cacao si cu cele doua linguri de rom. Amestecul se omogenizeaza, se toarna intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina, care se tine la cuptor, la foc potrivit timp de o ora. Dupa ce se rumeneste usor, se scoate, se lasa la rece in forma si se pudreaza cu zahar.
 Se taie felii groase. Se poate servi atat calda cat si rece.

Budinca de orez

Ingrediente:
1 l lapte rece
200 g orez
4 oua
1/2 lamaie
2 linguri de pesmet
1 lingura de unt
zahar
vanilie

Mod de preparare:
 Se spala orezul in mai multe ape reci si se pune intr-o cratita emailata, acoperit cu apa calda. Se lasa sa dea cateva clocote, se scurge apa si se pune peste orez lapte dulce, nefiert. Se fierbe la foc mic timp de 45 de minute, cu un praf de sare si o lingura de zahar. Cand amestecul incepe sa forfoteasca, se adauga restul de zahar si se ia cratita de pe foc. Se raceste intr-o cratita mai mare cu apa rece, se adauga patru galbenusuri pe rand, se rade deasupra coaja de la jumatate de lamaie, se parfumeaza cu zahar vanilinat si se amesteca totul cu albusurile batute spuma. Se unge o forma rotunda cu o lingura de unt si se tapeteaza cu pesmet, se rastoarna orezul si se introduce forma in cuptorul cald. Se coace la foc potrivit timp de 45 de minute, se raceste in forma si se pudreaza cu zahar pudra.
 Se poate orna cu sirop de fructe, cu dulceata sau cu sadou de vin.

Budinca de mere

Ingrediente:
8 - 10 mere
400 ml lapte cald
1/2 franzela
200 g unt
4 oua
10 nuci macinate
4 linguri de zahar tos
vanilie sau rom
praf de sare

Mod de preparare:
 Se curata merele de coaja si de seminte, apoi se taie felii groase de 1 cm. Se acopera cu zahar tos, si se lasa, stropite cu o lingura de rom, la rece. Franzela se taie felii groase, se opareste cu lapte clocotit, se parfumeaza cu vanilie si se lasa sa se raceasca.
 Separat se face o crema din unt, trei linguri de zahar si patru galbenusuri. Crema se amesteca cu feliile de mar si cu feliile de franzela, se pun intr-un vas adanc si se acopera compozitia cu albusurile batute spuma tare. Se omogenizeaza compozitia, apoi budinca se va introduce in cuptorul cald, unde se va coace in jumatate de ora.

Budinca de lamaie

Ingrediente:

4 oua intregi
1 lamaie
4 linguri de zahar
1 lingura de faina
1 lingura de pesmet
1 lingura de esenta de rom

Mod de preparare:
 Se separa galbenusurile si se freaca bine cu patru linguri de zahar. Se adauga o lingura de faina si se omogenizeaza cu grija, sa nu se faca cocoloase. Lamaia se fierbe cu putina apa, se taie bucatele mici si se pune peste crema. Se parfumeaza cu o lingura de esenta de rom. Peste crema se adauga albusurile batute spuma, se omogenizeaza usor si se toarna compozitia intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu pesmet.
 Budinca se coace la foc potrivit timp de jumatate de ora, dupa care se scoate, se pudreaza si se lasa la rece.

Budinca de gris

Ingrediente:
1 l lapte proaspat
5 linguri de gris
4 oua
1/2 lamaie
3 linguri de zahar
1 lingura de unt
zahar vanilat

Mod de preparare:
 Se pune laptele la fiert, si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe timp de 20 de minute, dupa care se ia vasul de pe foc. Se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca ouale puse pe rand, trei linguri de zahar, un praf de sare si un plic de zahar vanilat. Se adauga coaja de la o jumatate de lamaie si o lingura de zeama de lamaie. Amestecul se rastoarna intr-o forma unsa cu o lingura de unt si se introduce budinca in cuptorul bine incins. Se coace timp de jumatate de ora, la foc potrivit, dupa care se scoate si se lasa sa se raceasca usor.
 Se poate orna cu sirop de fructe sau cu fructe din dulceata.

duminică, 11 aprilie 2010

Budinca de clatite

Ingrediente:
10 linguri de faina
o cana de lapte
un ou
250 g branza de vaci
2 linguri de zahar
2 oua
2 linguri smantana
1/2 lamaie
1 lingura de rom

Mod de preparare:
Se sparge oul intr-o farfurie adanca si se adauga faina in ploaie, amestecand in continuu. Se subtiaza amestecul cu lapte si se obtine un aluat din care se fac 10 clatite. Umplutura se pregateste astfel : se freaca 250 g branza de vaci cu zaharul tos, ouale batute bine, coaja si zeama de lamaie si smantana. Se unge o cratita inalta cu unt, se pune o clatita pe fundul cratitei, se acopera cu un strat subtire de compozitie din branza de vaci, se pune alta clatita si se continua operatia pana cand se termina toate clatitele. Se introduce forma in cuptorul bine incalzit si se coace budinca 30 min, la un foc potrivit. Se scoate si se taie felii in raza, atunci cand budinca s-a racit usor. Se serveste calda stropita cu rom.

Budinca de cirese

Ingrediente:
1/2 kg cirese fara samburi
100 g zahar
1/2 lamaie
o franzela
4 galbenusuri
1 cana lapte dulce
zahar vanilinat
4 albusuri
o lingura de unt
cocos

Mod de preparare:
Se taie franzela felii si se inmoaie in lapte cald, dupa care se scoate miezul, se stoarce in mana si se faramiteaza cu o furculita. Se amesteca untul incalzit. Separat se amesteca galbenusurile cu 100 g zahar tos, coaja de la jumatate de lamaie, un pic de zahar vanilinat, un praf de sare si zeama de lamaie dupa gust. Crema obtinuta se amesteca cu miezul de franzela si cu ciresele spalate si fara samburi.  Cand amestecul este omogen, se rastoarna intr-o forma unsa cu unt, care se introduce in cuptorul bine incalzit, dupa ce s-au pus deasupra albusurile batute spuma tare. Budinca se coace la foc potrivit 30 min, se adauga cocos sau zahar tos pentru ornament, se orneaza cu cirese. Dupa ce s-a racit se taie felii, se pudreaza cu zahar farin si se poate servi.

Budinca de caise

Ingrediente:
3 linguri de unt
3 galbenusuri
400 g gem de caise
250 g faina
3 linguri zahar
3 linguri de zahar tos
un praf de sare
un plic de zahar vanilat


Mod de preparare:
Se freaca spuma untul cu zaharul si galbenusurile pana cand devine totul o pasta omogena. Se adauga un praf de sare, apoi faina, proaspat cernuta. Se framanta un aluat elastic, care se imparte in doua parti egale. Se intinde o foaie si se pune intr-o forma tapetata cu faina, se pune gem de caise deasupra si se acopera cu alta foaie intinsa din restul de aluat. Se coace budinca la foc potrivit o ora, dupa care se lasa sa se raceasca usor si se pudreaza cu zahar farin. Se serveste taiata in forme geometrice.

Budinca cu varza

Ingrediente:
2 kg varza
1 ceapa de apa
2 oua
2 felii de paine
1 ceasca de ulei
2 linguri de unt
500 g carne tocata
piper macinat
verdeata tocata
sare

Mod de preparare:
Se scot foile mai mari de varza de pe deasupra si se oparesc in apa clocotita cu sare. Miezul celor doua verze se toaca fideluta, se freaca cu sare si se spala in apa rece. Se scurge bine, dupa care se caleste impreuna cu o ceapa mare tocata marunt, intr-o ceasca de ulei. Se lasa focul mic si se caleste varza pana se inmoaie bine. Cand este gata, se ia cratita de pe foc, se raceste compozitia, apoi se amesteca cu carnea tocata. Peste amestec se pun cele doua oua batute spuma, miezul de paine inmuiat in apa si faramitat bine, verdeata tocata, sare si piper macinat. Se unge o forma cu doua linguri de unt, se aseaza foile de varza oparite jur-imprejur, apoi se toarna amestecul. Se intorc foile peste compozitie, se introduce forma in cuptorul incins si se coace budinca la foc potrivit o ora. Se scoate cand frunzele s-au ars usor, se lasa sa se raceasca, apoi se scot foile de deasuprasi se taie budinca felii groase. Se serveste calda, cu paine proaspata.

Budinca de taitei cu carne

Ingrediente:
500 g carne tocata
300 g taitei
2 linguri de bulion
1 cana de supa
2 oua
verdeata tocata
2 linguri de unt
sare
piper

Mod de preparare:
Se curata carnea de pielite, se spala si se da prin masina de tocat. Se caleste cu o lingura de unt, se amesteca cu bulion, sare, piper macinat si verdeata tocata marunt. Amestecul se omogenizeaza cu un ou crud si se lasa in farfurie. Separat se fierb taiteii 30 min in apa cu sare, se scot si se spala cu apa rece, dupa care se scurg bine. Se unge o forma cu unt, se pune un strat de taitei, se aseaza carnea, apoi restul de taitei se amesteca cu un ou batut spuma si o cana cu supa si se toarna peste budinca. Se coace la foc potrivit o ora. Se scoate si se lasa sa se raceasca putin, dupa care se taie felii groase si se serveste calda, asortata cu legume de sezon.

sâmbătă, 10 aprilie 2010

Budinca de taitei dietetica

Ingrediente:
300 g taitei
300 g carne de vaca
2 linguri de bulion
2 oua
2 linguri de unt
1 pahar cu supa
100 g cascaval
sare

Mod de preparare
Carnea se spala, se curata de pielite si se pune la fiert in apa rece. Cand da in clocot, se spumuieste si se continua fierberea pana cand carnea se poate consuma. Se scurge, se raceste si se toaca marunt, apoi se sareaza putin si se amesteca cu doua linguri de bulion. Taiteii se pun la fiert in apa care clocoteste, se lasa la foc potrivit 30 min, dupa care se clatesc cu apa rece si se scurg. Intr-o forma unsa cu o lingurita de unt, se toarna jumatate din cantitate de taitei, se pune carnea si se acopera cu restul de taitei. Se bat ouale spuma, se amesteca cu un pahar de supa, se sareaza si se toarna peste budinca. Restul de unt se pune deasupra, apoi se introduce forma in cuptorul cald si se coace o ora, la foc potrivit. Budinca se serveste calda, cu legume sote sau cu salate de sezon, acoperita cu un strat de cascaval ras.

Budinca picanta

Ingrediente:
1 kg cartofi fierti in coaja
2 linguri de unt
200 g telemea
250 ml de smantana
3 oua fierte tari
5-6 catei de usturoi
verdeata tocata fin
sare

Mod de preparare:
Se curata cartofii de coaja, se taie felii groase ssi se aseaza intr-o forma unsa cu unt. Se stropesc cu ulei cat sunt calzi si se asorteaza cu usturoi taiat felii subtiri, branza telemea si feliute de ou fiert tare. Se termina cu felii de cartofi, se acopera cu o cana de smantana sarata si piperata dupa gust. Verdeata tocata se pune in strat subtire, alaturi de usturoi si oua. Forma se introduce in cuptorul incalzit si se tine 45 minute, dupa care se scoate si se lasa budinca sa se raceasca.
Se serveste taiata felii groase, cu salate de sezon.

vineri, 2 aprilie 2010

Budinca de paine

Ingrediente:
1 franzela
1/2 l lapte dulce
250 g telemea
5 oua
2 linguri de unt
2 linguri de pesmet

Mod de preparare:
 Se unge o forma cu o lingura de unt, se tapeteaza cu pesmet si se aseaza in forma de felii de franzela taiate subtiri. Se pune numai jumatate din franzela, apoi se acopera cu o cana de lapte dulce in care s-au batut bine 4 galbenusuri. Se pun restul feliilor, se acopera cu 250 g branza telemea data pe razatoare, si restul de lapte impreuna cu albusurile batute spuma. Deasupra budincii se pune o lingura de unt topit amestecat cu un ou si zahar, si se acopera forma cu un capac. Se fierbe timp de o ora la bain-marie, apoi se lasa sa se raceasca.
 Se taie felii groase, si se poate servi calda.

Budinca de legume

Ingrediente:
1 kg de legume de sezon
350 ml lapte dulce
100 g cascaval ras
2 oua intregi
2 linguri de smantana
3 linguri de unt
sare

Mod de preparare:
 Se aleg legume proaspete, se spala, se curata si se pun la fiert in apa calda cu sare. Cand este gata, se scot, se scurg si se sfarama bine cu o furculita. Se pun intr-un castron adanc, se amesteca cu un sos alb. Cand sosul devine cald se va ingrosa cu doua galbenusuri, apoi se toarna peste legume. Amestecul se omogenizeaza si se subtiaza cu doua linguri de smantana. Se acopera totul cu albusurile batute spuma, se amesteca usor, apoi compozitia se va turna intr-o forma unsa cu unt. Se acopera cu cascaval ras si se rumeneste in cuptorul cald timp de 45 de minute.
 Se poate servi calda.