Ingrediente:
4-5 cartofi fierti in coaja
1 castravete murat
1 ceapa
4 mere
verdeata tocata
1 ceasca de ulei
sare
piper macinat sau usturoi
1 sfecla rosie taiata
Mod de preparare:
Se taie ceapa felii subtirie si se pune intr-o cratita cu o ceasca mica de ulei. Cand ceapa s-a inmuiat, se taie felii subtiri sfecla si merele, care se curata in prealabil de seminte si de coaja, si castravetele murat. Toate se pun peste ceapa calita, se rumenesc impreuna un sfert de ora, dupa care se adauga cartofii curatati de caoaja si taiati cubulete. Se acopera vasul in care se pregateste mancarea si se lasa la foc mic, dupa ce s-a adaugat o ceasca mica de apa. Cand mancarea a scazut bine, se ia cratita de pe foc. Gustarea se serveste fierbinte, alaturi de legume de sezon sau muraturi.
joi, 4 martie 2010
Gustare calda
Ingrediente:
2 cartofi mari
100 g costita
1 ceapa mare
100 g salam afumat
usturoi
1 ceasca de ulei
sare
piper
Mod de preparare:
Cartofii se fierb in coaja, se curata cat sunt calzi, se taie felii subtiri si se pun intr-o cratita cu o ceasca de ulei. O data cu cartofii se pun costita, salamul si ceapa taiata pestisori, se sareaza si se calesc impreuna pana cand se rumnesc. Se adauga apoi usturoiul tocat marunt si ouale batute spuma. Cand ouale s-au inchegat, se ia cratita de pe foc. Amestecul se sareaza si se pipereaza dupa ggust, inainte de a pune ouale. Gustarea se serveste imediat, asezata pe un platou asortat cu legume murate sau cu legume sezon.
2 cartofi mari
100 g costita
1 ceapa mare
100 g salam afumat
usturoi
1 ceasca de ulei
sare
piper
Mod de preparare:
Cartofii se fierb in coaja, se curata cat sunt calzi, se taie felii subtiri si se pun intr-o cratita cu o ceasca de ulei. O data cu cartofii se pun costita, salamul si ceapa taiata pestisori, se sareaza si se calesc impreuna pana cand se rumnesc. Se adauga apoi usturoiul tocat marunt si ouale batute spuma. Cand ouale s-au inchegat, se ia cratita de pe foc. Amestecul se sareaza si se pipereaza dupa ggust, inainte de a pune ouale. Gustarea se serveste imediat, asezata pe un platou asortat cu legume murate sau cu legume sezon.
Fricandele
Ingrediente:
200 g friptura rece de pui
1 ceapa
1 lingura de unt
2 oua
sare
piper macinat
3 linguri de pesmet
2 felii de paine
1 ceasca de ulei
Mod de preparare:
Se toaca carnea cu un cutit ascutit, se amesteca cu ceapa tocata si frecata cu sare, cu painea faramitata si cele doua oua crude. Amestecul se omogenizeaza cu o lingura de unt, se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se fac fricandele in forma de mititei, care se trec prin pesmet si se prajesc in ulei incins. Se servesc calde, cu rosii intregi si ardei gras alaturi.
200 g friptura rece de pui
1 ceapa
1 lingura de unt
2 oua
sare
piper macinat
3 linguri de pesmet
2 felii de paine
1 ceasca de ulei
Mod de preparare:
Se toaca carnea cu un cutit ascutit, se amesteca cu ceapa tocata si frecata cu sare, cu painea faramitata si cele doua oua crude. Amestecul se omogenizeaza cu o lingura de unt, se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se fac fricandele in forma de mititei, care se trec prin pesmet si se prajesc in ulei incins. Se servesc calde, cu rosii intregi si ardei gras alaturi.
Ficatei de pasare in plic
Ingrediente:
1/4 kg ficatei de pasare
1 lingura de unt
sare
hartie pergament
Mod de preparare:
Se curata ficateii de pielite, se spala si se pun cate doi sau trei in hartie pergament unsa bine cu unt. Se unge o tava cu restul de unt, se aseaza plicurile de hartie pergament prinse cu ace cu gamalie, se introduce tava in cuptor si se lasa o jumatate de ora. Inainte de a unge ficateii cu unt, acestia se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se servesc fierbinti, asezati pe un platou ornat cu rosii si ardei gras sau cu o lamaie.
1/4 kg ficatei de pasare
1 lingura de unt
sare
hartie pergament
Mod de preparare:
Se curata ficateii de pielite, se spala si se pun cate doi sau trei in hartie pergament unsa bine cu unt. Se unge o tava cu restul de unt, se aseaza plicurile de hartie pergament prinse cu ace cu gamalie, se introduce tava in cuptor si se lasa o jumatate de ora. Inainte de a unge ficateii cu unt, acestia se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se servesc fierbinti, asezati pe un platou ornat cu rosii si ardei gras sau cu o lamaie.
Ficatei de pasare in sos de vin picant
Ingrediente:
1/2 kg de ficatei de pasare
1 pahar de vin alb
1 ceasca mare de ulei
sare
piper macinat
cimbru
usturoi pisat
1 pahar suc de rosii
Mod de preparare:
Se spala ficateii si se curata de pielite, apoi se pun cu o ceasca de ulei intr-o cratita emailata. Se acopera cratita si se lasa sa fiarba la foc mic.
Separat se face un sos picant din: usturoi pisat, frecat bine cu sos in care s-au preparat ficateii, sare, piper macinat si un pahar de vin alb. Se parfumeaza cu cimbru si se rastoarna peste ficatei. Zece minute inainte de a trage cratita de pe foc, se adauga un pahar mic de suc de rosii, putin indulcit. Se scade totul pe foc mic, dupa care se rastoarna pe un platou si se serveste cu cartofi fierti.
1/2 kg de ficatei de pasare
1 pahar de vin alb
1 ceasca mare de ulei
sare
piper macinat
cimbru
usturoi pisat
1 pahar suc de rosii
Mod de preparare:
Se spala ficateii si se curata de pielite, apoi se pun cu o ceasca de ulei intr-o cratita emailata. Se acopera cratita si se lasa sa fiarba la foc mic.
Separat se face un sos picant din: usturoi pisat, frecat bine cu sos in care s-au preparat ficateii, sare, piper macinat si un pahar de vin alb. Se parfumeaza cu cimbru si se rastoarna peste ficatei. Zece minute inainte de a trage cratita de pe foc, se adauga un pahar mic de suc de rosii, putin indulcit. Se scade totul pe foc mic, dupa care se rastoarna pe un platou si se serveste cu cartofi fierti.
Ficatei de pasare cu sos de ciuperci
Ingrediente:
1/4 kg ficatei de pasare
2 linguri de unt
200 g de ciuperci
2 pahare de vin alb
1 cana de supa
verdeata tocata
sare
piper macinat
Mod de preparare:
Se curata ficateii de pielite, se spala in apa rece si se dau in clocot 5 minute, dupa care se scurg si se pun intr-o cratita emailata, impreuna cu o lingura de unt si supa de zarzavat sau de carne, si se lasa sa scada acoperit. Cand ficatul se poate consuma, se adauga sarea si un pahar mic de vin alb.
Separat se pregatesc ciupercile, care se spala, se taie felii subtiri si se pun intr-o cratita separata cu o lingura de unt si putina sare. Se acopera cratita si se lasa sa scada la foc mic. Cand s-au inmuiat, se adauga piper macinat si un pahar mic de vin alb; verdeata tocata se adauga cu 10 minute inainte de a lua cratita de pe foc. Se scot ficateii pe o farfurie mare, se acopera cu sos de ciuperci si cu sosul in care s-au preparat si se serveste totul cald.
1/4 kg ficatei de pasare
2 linguri de unt
200 g de ciuperci
2 pahare de vin alb
1 cana de supa
verdeata tocata
sare
piper macinat
Mod de preparare:
Se curata ficateii de pielite, se spala in apa rece si se dau in clocot 5 minute, dupa care se scurg si se pun intr-o cratita emailata, impreuna cu o lingura de unt si supa de zarzavat sau de carne, si se lasa sa scada acoperit. Cand ficatul se poate consuma, se adauga sarea si un pahar mic de vin alb.
Separat se pregatesc ciupercile, care se spala, se taie felii subtiri si se pun intr-o cratita separata cu o lingura de unt si putina sare. Se acopera cratita si se lasa sa scada la foc mic. Cand s-au inmuiat, se adauga piper macinat si un pahar mic de vin alb; verdeata tocata se adauga cu 10 minute inainte de a lua cratita de pe foc. Se scot ficateii pe o farfurie mare, se acopera cu sos de ciuperci si cu sosul in care s-au preparat si se serveste totul cald.
Crochete de branza dulce
Ingrediente:
1/2 kg branza de vaca
1/4 l lapte
4 linguri de gris
3 linguri de zahar
1 ceasca de ulei
zahar vanilat
Mod de preparare:
Se pune laptele sa fiarba si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se amesteca incet in lapte, pentru ca grisul sa nu sa se afume, iar dupa zece minute se trage cratita de pe foc si se raceste amestecul.
Separat se amesteca branza cu zaharul, vanilia, si putina sare. Cand grisul s-a racit, se pune peste branza, se omogenizeaza si se ia cu lingurita din amestec. Se prajesc crochete in ulei fierbinte, se pudreaza cu zahar farin si se servesc calde.a
1/2 kg branza de vaca
1/4 l lapte
4 linguri de gris
3 linguri de zahar
1 ceasca de ulei
zahar vanilat
Mod de preparare:
Se pune laptele sa fiarba si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se amesteca incet in lapte, pentru ca grisul sa nu sa se afume, iar dupa zece minute se trage cratita de pe foc si se raceste amestecul.
Separat se amesteca branza cu zaharul, vanilia, si putina sare. Cand grisul s-a racit, se pune peste branza, se omogenizeaza si se ia cu lingurita din amestec. Se prajesc crochete in ulei fierbinte, se pudreaza cu zahar farin si se servesc calde.a
Crochete de cartofi
Ingrediente:
100 g branza dulce
1/2 kg cartofi
2 oua
sare
1 ceasca de ulei
3 linguri de faina
Mod de preparare:
Se spala cartofii bine, se pun la fiert in apa calda si se curata cand sunt gata. Se sfarama cu furculita, se amesteca cu branza dulce si ouale crude, se sareaza si se omogenizeaza. Daca amestecul este prea moale, se adauga o lingura de faina, apoi se fac crochete rotunde si se dau prin faina. Se prajesc in ulei fierbinte si se servesc calde, acoperite cu sos de rosii indulcit sau alaturi de oua ochiuri prajite in ulei.
100 g branza dulce
1/2 kg cartofi
2 oua
sare
1 ceasca de ulei
3 linguri de faina
Mod de preparare:
Se spala cartofii bine, se pun la fiert in apa calda si se curata cand sunt gata. Se sfarama cu furculita, se amesteca cu branza dulce si ouale crude, se sareaza si se omogenizeaza. Daca amestecul este prea moale, se adauga o lingura de faina, apoi se fac crochete rotunde si se dau prin faina. Se prajesc in ulei fierbinte si se servesc calde, acoperite cu sos de rosii indulcit sau alaturi de oua ochiuri prajite in ulei.
Crochete de carne
Ingrediente:
500 g de carne toacata
2 felii de paine
1 ceasca de lapte dulce
2 oua
2 cepe
verdeata tocata marunt
sare
piper macinat
pesmet
1 ceasca de ulei
Mod de preparare:
Carnea se amesteca cu ceapa tocata marunt, cu ouale si verdeata tocata marunt. Se sareaza si se pipereaza amestecul, se omogenizeaza si se fac crochete care se leaga cu paine inmuiata in lapte dulce si faramitata bine. Crochetele se dau prin pesmet si se prajesc in ulei incins. Se intorc des pentru a rumeni in mod uniform. Se servesc calde.
500 g de carne toacata
2 felii de paine
1 ceasca de lapte dulce
2 oua
2 cepe
verdeata tocata marunt
sare
piper macinat
pesmet
1 ceasca de ulei
Mod de preparare:
Carnea se amesteca cu ceapa tocata marunt, cu ouale si verdeata tocata marunt. Se sareaza si se pipereaza amestecul, se omogenizeaza si se fac crochete care se leaga cu paine inmuiata in lapte dulce si faramitata bine. Crochetele se dau prin pesmet si se prajesc in ulei incins. Se intorc des pentru a rumeni in mod uniform. Se servesc calde.
Crochete de cascaval
Ingrediente:
200 g cascaval
1/2 kg cartofi
1 ou
1 ceasca de ulei
3 linguri de faina
sare
Mod de preparare:
Se spala cartofii cu peria, se pun la fiert in apa rece si cand sunt gata se scot si se curata cat sunt de calzi. Se sfarama cu furculita, se adauga cascaval ras si oul crud, se sareaza si se pipereaza amestecul usor. Se fac crochete care se dau prin faina si se prajesc in ulei incins. Se servesc calde.
200 g cascaval
1/2 kg cartofi
1 ou
1 ceasca de ulei
3 linguri de faina
sare
Mod de preparare:
Se spala cartofii cu peria, se pun la fiert in apa rece si cand sunt gata se scot si se curata cat sunt de calzi. Se sfarama cu furculita, se adauga cascaval ras si oul crud, se sareaza si se pipereaza amestecul usor. Se fac crochete care se dau prin faina si se prajesc in ulei incins. Se servesc calde.
Crochete de ciuperci
Ingrediente:
250 g de ciuperci
1 ceapa
1 ceasca de ulei
300 g de carne de vita tocata
2 oua
verdeata tocata
piper macinat
sare
3 linguri de pesmet
Mod de preparare:
Se curata ciupercile si se spala in mai multe ape reci, trecand cu mana peste lamele, unde se depoziteaza resturi de pamant si nisip. Ciupercile se tin intr-un vas cu apa rece, in care se adauga o lingura de otet, apoi se trec prin masina de tocat impreuna cu ceapa si carnea. Se pun toate intr-o tigaie cu jumatate din cantitatea de ulei si se calesc 10 minute. Se tragete cratita de pe foc, se raceste amestecul si se amesteca apoi cu doua oua crude, verdeata tocata fin, sare si piper macinat. Se fac crochete, se trec prin pesmet si se prajesc in ulei incins. Se servesc calde.
250 g de ciuperci
1 ceapa
1 ceasca de ulei
300 g de carne de vita tocata
2 oua
verdeata tocata
piper macinat
sare
3 linguri de pesmet
Mod de preparare:
Se curata ciupercile si se spala in mai multe ape reci, trecand cu mana peste lamele, unde se depoziteaza resturi de pamant si nisip. Ciupercile se tin intr-un vas cu apa rece, in care se adauga o lingura de otet, apoi se trec prin masina de tocat impreuna cu ceapa si carnea. Se pun toate intr-o tigaie cu jumatate din cantitatea de ulei si se calesc 10 minute. Se tragete cratita de pe foc, se raceste amestecul si se amesteca apoi cu doua oua crude, verdeata tocata fin, sare si piper macinat. Se fac crochete, se trec prin pesmet si se prajesc in ulei incins. Se servesc calde.
Crochete cu smantana
Ingrediente:
1/4 l smantana
1 ou
250 g faina
2 linguri unt
sare
Mod de preparare:
Se pune smantana intr-o farfurie adanca si se bate cu oul intreg. Se adauga un praf de sare si faina, in ploaie. Din aluatul obtinut, se iau cu lingura si se prajesc crochete in unt fierbinte. Se servesc calde, cu sote de legume. Crochetele acestea se pot pudra cu zahar si pot fi servite ca desert.
1/4 l smantana
1 ou
250 g faina
2 linguri unt
sare
Mod de preparare:
Se pune smantana intr-o farfurie adanca si se bate cu oul intreg. Se adauga un praf de sare si faina, in ploaie. Din aluatul obtinut, se iau cu lingura si se prajesc crochete in unt fierbinte. Se servesc calde, cu sote de legume. Crochetele acestea se pot pudra cu zahar si pot fi servite ca desert.
Canelone
Ingrediente:
1/2 lapte dulce
1 cana de faina
1 ou - pentru clatite
100 g de friptura rece
100 g de salam
100 g de ciuperci
1 ceapa tocata
1 lingura de bulion de rosii
1 ceasca de ulei
1 cana sos de rosii indulcit
100 g de costita afumata
sare
Mod de preparare:
Se face un aluat de clatite, obisnuit, din lapte, ou si faina, apoi se coc clatitele, se aseaza pe o farfurie si se pregateste umplutura.
Se toaca friptura, se taie fasii subtiri costita afumata, salamul se toaca marunt, se amesteca cu ciupercile trase in putin ulei pe foc mic, impreuna cu ceapa tocata. Amestecul se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se amesteca cu o lingurita de bulion de rosii. Se umple clatitele, se ruleaza si se pun in forma de sticla incasabila. Se acopera cu un sos de rosii indulcit dupa gust si cu uleiul ramas de la calirea ciupercilor. Forma se introduce in cuptorul cald si se lasa jumatate de ora, pana cand scade bine sosul de rosii. Clatitele se servesc din forma, fierbinti.
1/2 lapte dulce
1 cana de faina
1 ou - pentru clatite
100 g de friptura rece
100 g de salam
100 g de ciuperci
1 ceapa tocata
1 lingura de bulion de rosii
1 ceasca de ulei
1 cana sos de rosii indulcit
100 g de costita afumata
sare
Mod de preparare:
Se face un aluat de clatite, obisnuit, din lapte, ou si faina, apoi se coc clatitele, se aseaza pe o farfurie si se pregateste umplutura.
Se toaca friptura, se taie fasii subtiri costita afumata, salamul se toaca marunt, se amesteca cu ciupercile trase in putin ulei pe foc mic, impreuna cu ceapa tocata. Amestecul se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se amesteca cu o lingurita de bulion de rosii. Se umple clatitele, se ruleaza si se pun in forma de sticla incasabila. Se acopera cu un sos de rosii indulcit dupa gust si cu uleiul ramas de la calirea ciupercilor. Forma se introduce in cuptorul cald si se lasa jumatate de ora, pana cand scade bine sosul de rosii. Clatitele se servesc din forma, fierbinti.
Chifle umplute cu spanac
Ingrediente:
6 chifle proaspete
1/2 spanac
2 linguri de unt
1 lingurita de faina
1 cana de lapte
1/2 lamaie
100 g branza sarata sau cascaval
sare
Mod de preparare:
Se alege spanacul, se spala in mai multe ape, apoi se pune in apa care clocoteste si se tine pe foc 10 minute. Se scoate, se toaca marunt, se pune in cratita emailata, cu o lingura de unt, sare si un sos facut din faina si patru linguri de lapte dulce. Se scade pe foc mic pana cand spanacul este bine legat.
Chiflele se taie la un capat, se scoate miezul, se inmoaie in lapte si se umple cu spanac. Se unge o forma cu o lingura de unt, se aseaza in ea chiflele la distanta unele de altele, apoi se tin in cuptorul incins, o jumatate de ora. Peste chifle se rade cascaval inainte de a le introduce in cuptor. Se servesc calde.
6 chifle proaspete
1/2 spanac
2 linguri de unt
1 lingurita de faina
1 cana de lapte
1/2 lamaie
100 g branza sarata sau cascaval
sare
Mod de preparare:
Se alege spanacul, se spala in mai multe ape, apoi se pune in apa care clocoteste si se tine pe foc 10 minute. Se scoate, se toaca marunt, se pune in cratita emailata, cu o lingura de unt, sare si un sos facut din faina si patru linguri de lapte dulce. Se scade pe foc mic pana cand spanacul este bine legat.
Chiflele se taie la un capat, se scoate miezul, se inmoaie in lapte si se umple cu spanac. Se unge o forma cu o lingura de unt, se aseaza in ea chiflele la distanta unele de altele, apoi se tin in cuptorul incins, o jumatate de ora. Peste chifle se rade cascaval inainte de a le introduce in cuptor. Se servesc calde.
Clatite umplute cu ciuperci
Ingrediente:
6-8 chifle
100 g ciuperci
verdeata tocata
1 ou crud
1/2 lamaie
1 lingura smantana
1 cana de lapte
sare
piper macinat
1 lingura de unt
Mod de preparare:
Se curata ciupercile de partea care a stat in pamant, se spala in mai multe ape si toaca marunt.
Se taie capacele de la chifle, se inmoaie in lapte dulce si se golesc de miez. Dupa ce au stat in lapte, chiflele se storc usor, apoi se aseaza pe o forma unsa cu unt si se umple cu amestecul de ciuperci, ou, smantana, verdeata tocata si zeazma de lamaie. Amestecul se sareaza si se pipereaza dupa gust. Daca nu este bine legat se adauga si miezul de la o chifla in amestec. Chiflele astfel pregatite se introduc in cuptor si se tin la foc tare timp de jumatate de ora. Se scot cand sunt usor rumenite. Se servesc calde.
6-8 chifle
100 g ciuperci
verdeata tocata
1 ou crud
1/2 lamaie
1 lingura smantana
1 cana de lapte
sare
piper macinat
1 lingura de unt
Mod de preparare:
Se curata ciupercile de partea care a stat in pamant, se spala in mai multe ape si toaca marunt.
Se taie capacele de la chifle, se inmoaie in lapte dulce si se golesc de miez. Dupa ce au stat in lapte, chiflele se storc usor, apoi se aseaza pe o forma unsa cu unt si se umple cu amestecul de ciuperci, ou, smantana, verdeata tocata si zeazma de lamaie. Amestecul se sareaza si se pipereaza dupa gust. Daca nu este bine legat se adauga si miezul de la o chifla in amestec. Chiflele astfel pregatite se introduc in cuptor si se tin la foc tare timp de jumatate de ora. Se scot cand sunt usor rumenite. Se servesc calde.
Ciuperci umplute cu carne
Ingrediente:
100 g carbe tocata
4-5 ficatei de pasare
1 ceapa mica
1 ou crud
250 g ciuperci
1 lingura de smantana
verdeata tocata
1 lingura de unt
sare
piper macinat
Mod de preparare:
Se aleg ciuperci albe cu palaria adanca, se spala in mai multe ape, trecand cu mana usor peste lamele, se scot coditele si se lasa sa se scurga bine. Coditele se toaca marunt si se pun peste amestecul de carne, ou, verdeata tocata si ficatei de pasare fierti si taiati felii subtiri. Amestecul se caleste pe foc mic, apoi se umple ciupercile.
Se unge o forma cu unt, se aseaza ciupercile in forma, se tin in cuptorul fierbinte jumatate de ora, dupa care se scot, se pun pe un platou, se asorteaza cu ficatei de pasare rumeniti in unt si se servesc imediat.
100 g carbe tocata
4-5 ficatei de pasare
1 ceapa mica
1 ou crud
250 g ciuperci
1 lingura de smantana
verdeata tocata
1 lingura de unt
sare
piper macinat
Mod de preparare:
Se aleg ciuperci albe cu palaria adanca, se spala in mai multe ape, trecand cu mana usor peste lamele, se scot coditele si se lasa sa se scurga bine. Coditele se toaca marunt si se pun peste amestecul de carne, ou, verdeata tocata si ficatei de pasare fierti si taiati felii subtiri. Amestecul se caleste pe foc mic, apoi se umple ciupercile.
Se unge o forma cu unt, se aseaza ciupercile in forma, se tin in cuptorul fierbinte jumatate de ora, dupa care se scot, se pun pe un platou, se asorteaza cu ficatei de pasare rumeniti in unt si se servesc imediat.
Ciuperci umplute cu branza
Ingrediente:
259 g ciuperci
100 g de branza de vaci
1 ou crud
100 g cascaval
sare
marar tocat
1 lingura de unt
piper macinat
Mod de preparare:
Se spala ciupercile in mai multe ape, se rup coditele si se toaca marunt. Se pun intr-un vas adanc si se amesteca cu branza de vaci, marar tocat, un ou crud si cascaval dat de razatoare. Amestecul se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se umple ciupercile. Se unge o tava cu o lingura de unt si apoi se aseaza ciupercile. Se tin in cuptorul fierbinte o jumatate de ora, dupa care se servesc calde.
259 g ciuperci
100 g de branza de vaci
1 ou crud
100 g cascaval
sare
marar tocat
1 lingura de unt
piper macinat
Mod de preparare:
Se spala ciupercile in mai multe ape, se rup coditele si se toaca marunt. Se pun intr-un vas adanc si se amesteca cu branza de vaci, marar tocat, un ou crud si cascaval dat de razatoare. Amestecul se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se umple ciupercile. Se unge o tava cu o lingura de unt si apoi se aseaza ciupercile. Se tin in cuptorul fierbinte o jumatate de ora, dupa care se servesc calde.
Rosii portugheze
Ingrediente:
6-8 rosii
300 g peste desarat si fara oase
2 linguri de verdeata tocata marunt
1 lingura de unt
100 g de cascaval
1 cana de lapte
3 felii de franzela
sare
piper
Mod de preparare:
Se spala rosiile, se taie capacele si se golesc de miez cu un cutit ascutit. Se lasa sa se scurga pana cand se pregateste umplutura.
Se rumenestea painea in unt, se faramiteaza cu mana si se pune intr-o farfurie adanca. Peste ea se pune pestele desarat si fara oase, tocat marunt. Se amesteca usor, apoi se adauga miezul de la o rosie, verdeata tocata marunt si o ceasca de lapte dulce. Amestecul se sareaza si se pipereaza dupa gust, se umplu cu acesta rosiile care se aseaza pe un platou de sticla uns cu unt. Se rade cascavalul deasupra rosiilor, se introduce forma in cuptorul incins si se tine pana cand rosiile se inmoaie usor. Se servesc calde.
6-8 rosii
300 g peste desarat si fara oase
2 linguri de verdeata tocata marunt
1 lingura de unt
100 g de cascaval
1 cana de lapte
3 felii de franzela
sare
piper
Mod de preparare:
Se spala rosiile, se taie capacele si se golesc de miez cu un cutit ascutit. Se lasa sa se scurga pana cand se pregateste umplutura.
Se rumenestea painea in unt, se faramiteaza cu mana si se pune intr-o farfurie adanca. Peste ea se pune pestele desarat si fara oase, tocat marunt. Se amesteca usor, apoi se adauga miezul de la o rosie, verdeata tocata marunt si o ceasca de lapte dulce. Amestecul se sareaza si se pipereaza dupa gust, se umplu cu acesta rosiile care se aseaza pe un platou de sticla uns cu unt. Se rade cascavalul deasupra rosiilor, se introduce forma in cuptorul incins si se tine pana cand rosiile se inmoaie usor. Se servesc calde.
Rosii umplute cu pateu de ficat sau ficatei de pasare
Ingrediente:
6-8 rosii bine coapte
6 ficatei de pasare sau 100 g pateu de ficat
1 ou fiert tare
miezul la 2 rosii
sare
piper macinat
1 lingura de unt topit
marar tocat
Mod de preparare:
Rosiile se spala si cu un cutit se golesc de miez. Se lasa sa se scurga, timp in care se pregateste amestecul de pateu de ficat, frecat cu unt inmuiat pe foc, cu oul sfaramat cu furculita, miezul de la doua rosii si verdeata tocata marunt. Amestecul se sareaza si se pipereaza dupa gust, se omogenizeaza si apoi se umple rosiile care se aseaza pe un platou, asorteaza cu frunze de salata verde si felii de ou fiert tare, se tin la rece o ora, dupa care se pot servi.
Ficateii de pasare pot inlocui pateul de ficat. Se fierb si se taie in felii subtiri, dupa care se face amestecul cu restul ingredientelor.
6-8 rosii bine coapte
6 ficatei de pasare sau 100 g pateu de ficat
1 ou fiert tare
miezul la 2 rosii
sare
piper macinat
1 lingura de unt topit
marar tocat
Mod de preparare:
Rosiile se spala si cu un cutit se golesc de miez. Se lasa sa se scurga, timp in care se pregateste amestecul de pateu de ficat, frecat cu unt inmuiat pe foc, cu oul sfaramat cu furculita, miezul de la doua rosii si verdeata tocata marunt. Amestecul se sareaza si se pipereaza dupa gust, se omogenizeaza si apoi se umple rosiile care se aseaza pe un platou, asorteaza cu frunze de salata verde si felii de ou fiert tare, se tin la rece o ora, dupa care se pot servi.
Ficateii de pasare pot inlocui pateul de ficat. Se fierb si se taie in felii subtiri, dupa care se face amestecul cu restul ingredientelor.
Rosii umplute cu salata de vinete
Ingrediente:
6-8 rosii mijlocii bine coapte
2 vinete
1 ceasca de ulei
sare
1 ceapa mica
1 lingura de smantana sau 1 lingura de maioneza
Mod de preparare:
Se coc vinetele la foc iute, se curata de coaja si se scurg timp de o jumatate de ora. Se toaca marunt cu un cutit de lemn, se pun intr-un vas adanc si se freaca cu uleiul adaugat picatura cu picatura. Se sareaza putin dupa gust si se adauga ceapa tocata marunt. Ca sa-si piarda din tarie, ceapa se freaca cu sare si se clateste cu apa rece, apoi se stoarce in mana. Cand amestecul este gata se adauga o lingura de smantana sau de maioneza si se omogenizeaza. Se umple rosiile cu salata astfel pregatita si se tin la rece o ora. Se servesc in aceeasi zi, asezate pe un platou ornat cu felii de ou fiert si frunze de salata verde.
6-8 rosii mijlocii bine coapte
2 vinete
1 ceasca de ulei
sare
1 ceapa mica
1 lingura de smantana sau 1 lingura de maioneza
Mod de preparare:
Se coc vinetele la foc iute, se curata de coaja si se scurg timp de o jumatate de ora. Se toaca marunt cu un cutit de lemn, se pun intr-un vas adanc si se freaca cu uleiul adaugat picatura cu picatura. Se sareaza putin dupa gust si se adauga ceapa tocata marunt. Ca sa-si piarda din tarie, ceapa se freaca cu sare si se clateste cu apa rece, apoi se stoarce in mana. Cand amestecul este gata se adauga o lingura de smantana sau de maioneza si se omogenizeaza. Se umple rosiile cu salata astfel pregatita si se tin la rece o ora. Se servesc in aceeasi zi, asezate pe un platou ornat cu felii de ou fiert si frunze de salata verde.
Rosii umplute cu macaroane
Ingrediente:
6-8 rosii mijlocii
100 g de macaroane fierte si scurse
1 ou fiert tare
1 lingura de unt incalzit
2 linguri smantana
100 g cascaval
sare
Mod de preparare:
Macaroanele se pun la fiert in apa cu sare, se clatesc cu apa rece si se scurg. Se pun intr-un vas adanc si se amesteca cu untul incalzit pe foc, smantana, cascavalul dat pe razatoare si oul taiat felii subtiri. Amestecul se sareaza dupa gust, se omogenizeaza si se umple rosiile. Inainte de a se trece la umplerea lor, rosiile se spala, se scobesc de seminte si se scurg bine. Astfel pregatite, rosiile, asezate pe un platou, se tin la rece. Se servesc in aceeasi zi.
6-8 rosii mijlocii
100 g de macaroane fierte si scurse
1 ou fiert tare
1 lingura de unt incalzit
2 linguri smantana
100 g cascaval
sare
Mod de preparare:
Macaroanele se pun la fiert in apa cu sare, se clatesc cu apa rece si se scurg. Se pun intr-un vas adanc si se amesteca cu untul incalzit pe foc, smantana, cascavalul dat pe razatoare si oul taiat felii subtiri. Amestecul se sareaza dupa gust, se omogenizeaza si se umple rosiile. Inainte de a se trece la umplerea lor, rosiile se spala, se scobesc de seminte si se scurg bine. Astfel pregatite, rosiile, asezate pe un platou, se tin la rece. Se servesc in aceeasi zi.
Rosii umplute cu cruditati
Ingrediente:
2 oua fierte tari
200 g sunca alba
6 rosii mijlocii
2 linguri de verdeata tocata
miezul de la 2 salate verzi
1/2 lamaie
2 linguri de ulei
sare
usturoi
Mod de preparare:
Se spala rosiile, se scobesc cu un cutit ascutit si se lasa sa se scurga.
Intr-un vas adanc se taie sunca felii subtiri, se amesteca cu ouale taiate felii, cu salata verde tocata marunt si miezul de la doua rosii. Se sareaza amestecul si se condimenteaza cu usturoi tocat marunt sau cu piper macinat. Se stoarce zeama de la jumatate de lamaie peste amestec, se pune ulei si se omogenizeaza, amestecand usor. Se umple rosiile, se pun pe un platou, se tin la rece cateva ore dupa care se servesc intregi.
2 oua fierte tari
200 g sunca alba
6 rosii mijlocii
2 linguri de verdeata tocata
miezul de la 2 salate verzi
1/2 lamaie
2 linguri de ulei
sare
usturoi
Mod de preparare:
Se spala rosiile, se scobesc cu un cutit ascutit si se lasa sa se scurga.
Intr-un vas adanc se taie sunca felii subtiri, se amesteca cu ouale taiate felii, cu salata verde tocata marunt si miezul de la doua rosii. Se sareaza amestecul si se condimenteaza cu usturoi tocat marunt sau cu piper macinat. Se stoarce zeama de la jumatate de lamaie peste amestec, se pune ulei si se omogenizeaza, amestecand usor. Se umple rosiile, se pun pe un platou, se tin la rece cateva ore dupa care se servesc intregi.
Ardei umpluti cu branza
Ingrediente:
4-6 ardei grasi
100 g branza dulce
100 g branza sarata sau de burduf
2 linguri marar tocat
1 lingura de smantana
1 lingura de unt topit
sare
Mod de preparare:
Se spala ardeii, se scot semintele apoi se lasa la scurs.
Din branza, unt, smantana, marar tocat si sare se face un amestec omogen cu care se umplu ardeii. Se lasa la rece cateva ore, apoi se taie felii rotunde si se servesc asortate cu felii de rosii bine coapte.
4-6 ardei grasi
100 g branza dulce
100 g branza sarata sau de burduf
2 linguri marar tocat
1 lingura de smantana
1 lingura de unt topit
sare
Mod de preparare:
Se spala ardeii, se scot semintele apoi se lasa la scurs.
Din branza, unt, smantana, marar tocat si sare se face un amestec omogen cu care se umplu ardeii. Se lasa la rece cateva ore, apoi se taie felii rotunde si se servesc asortate cu felii de rosii bine coapte.
Ardei capia in aluat
Ingrediente:
8 ardei
100 g branza dulce
100 g branza de burduf
2 linguri de marar tocat
1 lingura de smantana
1 lingura de unt
1 ou crud
3 linguri de faina
1 ceasca de ulei
sare
1 ceasca de lapte dulce
Mod de preparare:
Se curata ardeii de seminte, se spala in apa rece si se pun pe un prosop curat sa se scurga bine.
Intr-o farfurie adanca se amesteca branza dulce cu branza sarata sau de burduf, apoi se omogenizeaza bine. Peste amestec se sparge un ou, se omogenizeaza, se pune peste amestec marar verde tocat fin, o lingura de genizeaza pasta si se potriveste de sare. Dupa gust, se poate pipera usor.
Se face un aluat din ou, faina si lapte, se omogenizeaza, se trec ardeii prin aluat si se prajesc in ulei. Inainte de a-i pune la prajit, ardeii se turtesc usor. Cand s-au rumenit frumos, ardeii se scot pe un platou, se lasa sa se raceasca putin si se servesc taiati felii rotunde sau pe lungul ardeiului. Amestecul de branza si aluatul se sareaza dupa gust.
8 ardei
100 g branza dulce
100 g branza de burduf
2 linguri de marar tocat
1 lingura de smantana
1 lingura de unt
1 ou crud
3 linguri de faina
1 ceasca de ulei
sare
1 ceasca de lapte dulce
Mod de preparare:
Se curata ardeii de seminte, se spala in apa rece si se pun pe un prosop curat sa se scurga bine.
Intr-o farfurie adanca se amesteca branza dulce cu branza sarata sau de burduf, apoi se omogenizeaza bine. Peste amestec se sparge un ou, se omogenizeaza, se pune peste amestec marar verde tocat fin, o lingura de genizeaza pasta si se potriveste de sare. Dupa gust, se poate pipera usor.
Se face un aluat din ou, faina si lapte, se omogenizeaza, se trec ardeii prin aluat si se prajesc in ulei. Inainte de a-i pune la prajit, ardeii se turtesc usor. Cand s-au rumenit frumos, ardeii se scot pe un platou, se lasa sa se raceasca putin si se servesc taiati felii rotunde sau pe lungul ardeiului. Amestecul de branza si aluatul se sareaza dupa gust.
Tartine cu unt si sardele
Ingrediente:
100 g sardele fara oase (din conserva)
3 castraveciori in otet
3 oua fierte tari
1 lingurita de mustar
100 g unt
3-4 fire de ceapa verde
1 franzela
Mod de preparare:
Se toaca marunt castraveciorii si sardelele, apoi se trec impreuna cu ceapa prin masina de tocat. Pasta obtinuta se amesteca cu untul frecat spuma si cu o lingurita de mustar. Amestecul se omogenizeaza si se potriveste de sare, dupa care se ung felii de franzela prajite in prealabil pe plita. Se aseaza tartinele pe un platou, se orneaza platoul apoi cu frunze de salata verde si se servesc reci.
100 g sardele fara oase (din conserva)
3 castraveciori in otet
3 oua fierte tari
1 lingurita de mustar
100 g unt
3-4 fire de ceapa verde
1 franzela
Mod de preparare:
Se toaca marunt castraveciorii si sardelele, apoi se trec impreuna cu ceapa prin masina de tocat. Pasta obtinuta se amesteca cu untul frecat spuma si cu o lingurita de mustar. Amestecul se omogenizeaza si se potriveste de sare, dupa care se ung felii de franzela prajite in prealabil pe plita. Se aseaza tartinele pe un platou, se orneaza platoul apoi cu frunze de salata verde si se servesc reci.
Tartine picante
Ingrediente:
1/2 franzela
2 oua fierte tari
1 lingurita de boia dulce
3 linguri de smantana
3-4 fire de ceapa verde
3 linguri de unt
Mod de preparare:
Se taie franzela felii subtiri de 1 cm si se prajesc in unt. Se lasa pe o farfurie.
Intr-o farfurie adanca sa pun ouale trecute prin sita, se amesteca cu ceapa tocata fin si cu untul frecat spuma. Amestecul se cooreaza cu boia dulce si se subtiaza cu smantana. Se ung feliile de franzela reci, se pun pe un platou ornat cu felii de ou sau frunze de salata verde si se servesc in aceeasi zi.
1/2 franzela
2 oua fierte tari
1 lingurita de boia dulce
3 linguri de smantana
3-4 fire de ceapa verde
3 linguri de unt
Mod de preparare:
Se taie franzela felii subtiri de 1 cm si se prajesc in unt. Se lasa pe o farfurie.
Intr-o farfurie adanca sa pun ouale trecute prin sita, se amesteca cu ceapa tocata fin si cu untul frecat spuma. Amestecul se cooreaza cu boia dulce si se subtiaza cu smantana. Se ung feliile de franzela reci, se pun pe un platou ornat cu felii de ou sau frunze de salata verde si se servesc in aceeasi zi.
Tartine picante cu creier
Ingrediente:
1/2 franzela
1 creier de porc
2 linguri de unt
sare
1/2 ceapa
pipermacinat
2 linguri de smantana
Mod de preparare:
Se lasa creierul in apa rece, apoi se pune la fiert in apa calda cu sare.
Se scoate, se curata de pielite, se sfarama cu o furculita si se pune sa se prajeasca cu o jumatate de ceapa tocata marunt si cu o lingura de unt.
Cand ceapa a devenit sticloasa, se trage cratita de pe foc, se sareaza so se omogenizeaza amestecul. Se raceste, apoi se subtiaza cu doua linguri de smantana.
Franzela se taie felii, care se prajesc in unt. Se racesc si se ung cu amestecul de creier. Se servesc in aceeasi zi.
1/2 franzela
1 creier de porc
2 linguri de unt
sare
1/2 ceapa
pipermacinat
2 linguri de smantana
Mod de preparare:
Se lasa creierul in apa rece, apoi se pune la fiert in apa calda cu sare.
Se scoate, se curata de pielite, se sfarama cu o furculita si se pune sa se prajeasca cu o jumatate de ceapa tocata marunt si cu o lingura de unt.
Cand ceapa a devenit sticloasa, se trage cratita de pe foc, se sareaza so se omogenizeaza amestecul. Se raceste, apoi se subtiaza cu doua linguri de smantana.
Franzela se taie felii, care se prajesc in unt. Se racesc si se ung cu amestecul de creier. Se servesc in aceeasi zi.
Tartine cu sardele si sunca
Ingrediente:
100 g sunca
100 g sardele fara oase (din conserva)
3 fire de ceapa verde
2 linguri de unt
franzela
1 lingurita de mustar
Mod de preparare:
Se taie franzela felii groase de 1 cm care se prajesc pe plita si se lasa sa se raceasca.
Se pregateste un amestec din sardele tocata marunt, sunca slaba taiata fasii subtiri, ceapa verde tocata si o lingurita de mustar. Amestecul se potriveste de sare si se pune peste untul frecat spuma. Se omogenzeaza, se ung feliile de franzela cu acest amestec si se servesc reci.
100 g sunca
100 g sardele fara oase (din conserva)
3 fire de ceapa verde
2 linguri de unt
franzela
1 lingurita de mustar
Mod de preparare:
Se taie franzela felii groase de 1 cm care se prajesc pe plita si se lasa sa se raceasca.
Se pregateste un amestec din sardele tocata marunt, sunca slaba taiata fasii subtiri, ceapa verde tocata si o lingurita de mustar. Amestecul se potriveste de sare si se pune peste untul frecat spuma. Se omogenzeaza, se ung feliile de franzela cu acest amestec si se servesc reci.