sâmbătă, 6 martie 2010

Salata de ghebe murate

Ingrediente:
200 g ghebe murate
2 linguri de ulei
1 ou fiert tare
1/2 gogosar murat


Mod de preparare:
Ghebele se scot din otet, se lasa in apa rece o ora, dupa care se clatesc, se scurg si se pun in salatiera. Se asorteaza cu felii de gogosar murat, se stropesc cu ulei si se servesc cu rondele de ou fiert tare, asezate deasupra salatei. Salata se serveste langa fripturile grase.

Salata de ceapa

Ingrediente:
2-3 cepe de apa
4 linguri de ulei
2 linguri de bulion de rosii
1/2 lamaie
sare
piper macinat


Mod de preparare:
Ceapa se taie in doua, apoi se lasa in apa rece jumatate de ora, dupa care se taie pestisori si se rumeneste cu ulei indoit cu apa. Cand ceapa devine sticloasa, se adauga bulionul desfacut in apa rece, se sareaza si se pipereaza amestecul si se mai lasa pe foc pana cand scade bine. Se rastoarna in salatiera, se stropeste cu zeama de la jumatate de lamaie.
Se serveste imediat langa friptura de pasare cu garnitura de orez.

Salata de castraveti murati cu miere

Ingrediente:
6 castraveciori murati
2 linguri de miere de albine
2 linguri de ulei
piper macinat
marar verde tocat


Mod de preparare:
Castravetii se tin in apa cateva ore, apoi se curata de coaja, se taie felii subtiri si se pun straturi in salatiera, cu marar tocat intre ele. Se stropesc cu ulei, se pipereaza, dupa gust, apoi se adauga mierea si se amesteca usor, lucrand cu o furculita de jos in sus. Salata se serveste in aceeasi zi, cu friptura.

Salata de castraveti verzi

Ingrediente:
1/2 kg castraveti verzi
3 linguri de marar tocat
1 jumatate de rosie
2 linguri de ulei
1 lingura de otet
sare


Mod de preparare:
Castravetii se curata de coaja si de seminte daca nu sunt prea tineri, se taie felii subtiri si se freaca usor cu sare. Se lasa sa stea 2-3 minute, dupa care se spala cu apa rece.
Se face un sos din ulei, otet si sare; sosul se condimenteaza cu piper macinat, dupa gust, apoi se toarna peste castravetii bine scursi. Se amesteca incet, se presara salata cu marar tocat, apoi se adauga deasupra o rosie pentru aspect. Se serveste imediat.

Salata asortata de vara

Ingrediente:
O salata verde
2 oua fierte tari
usturoi
2 ardei grasi
3 rosii bine coapte
3 castraveti
3 linguri de ulei
sare
1 lingura de otet
marar tocat


Mod de preparare:
Se curata salata si se desface in frunze. Miezul salatei se pastreaza, restul se taie fasii late de 1 cm si se pun in salatiera. Se amesteca cu felii subtiri de ardei gras, castraveti si felii de rosii. Usturoiul se taie marunt, se pune peste restul legumelor; amestecul se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se stropeste cu ulei fierbinte, se orneaza salata cu rondele de ou fiert tare, se presara cu marar tocat si se serveste imediat impreuna cartofi prajiti sau cu alte mancaruri de legume.

Salata asortata de iarna

Ingrediente:
2 gogosari murati
3-4 gogonele
1/2 conopida murata
2 castraveti murati
2 oua fierte tari
1 sfelca fiarta
2 linguri de ulei
verdeata tocata
piper macinat


Mod de preparare:

Se taie felii toate legumele, se aseaza in salatiera, se adauga sfecla fiarta si taiata cubulete mici, se amesteca si se stropesc cu ulei. Se pipereaza dupa gust si se orneaza salata cu felii de ou fiert tare.
Salata se serveste langa mancarurile de carne, presarata cu verdeata tocata.

Salata de gogosari cu rosii

Ingrediente:
4 gogosari copti
4 rosii
1 ceapa mica
sare
piper macinat
4 linguri de ulei


Mod de preparare:
Gogosarii se coc pe foc iute, se lasa sa se raceasca, apoi se curata de coaja sub jet de apa rece. Se taie felii subtiri, se pun in salatiera, se asorteaza cu felii de rosii si felii de ceapa, se sareaza si se piperaza dupa gust; se amesteca legumele, se stropesc cu ulei fierbinte, se lasa la rece o ora, dupa care se serveste salata langa mancaruri de legume.

Salata de ardei capia cu usturoi

Ingrediente:
1 kg de ardei capia
3 linguri de ulei
3 linguri de otet
sare
marar tocat
usturoi


Mod de preparare:
Ardeii se coc la foc iute, se pun intr-un vas adanc si se lasa acoperiti pana cand se racesc. Se curata de coaja, se spala coditele, se pun intr-un castron si se sareaza. Se stropesc cu ulei fierbinte si cu otet, apoi se toarna deasupra mujdei de usturoi potrivit de iute. Se presara deasupra salatei marar tocat si se serveste ca salata de sezon la mancarurile de legume sau la cele de carne.

Salata de ardei copti

Ingrediente:
1 kg de ardeu gras
3 linguri de ulei
1 lingura de otet
sare
2 rosii coapte
marar tocat fin


Mod de preparare:
Ardeii se coc la foc iute, se curata de coaja dupa ce s-au racit si se pun intr-un castron. Se sareaza dupa gust, se stropesc cu ulei si otet, se asorteaza cu felii de rosii si se presara cu marar tocat. Salata se serveste ca garnitura la mancarurile de legume sau de carne.

Salata de vinete cu maioneza

Ingrediente:
1 kg de vinete
1 ceasca de ulei
sare
1 galbenus crud
1 lingurita de mustar
2 linguri de smantana


Mod de preparare:
Se coc vinetele, se curata imediat si se lasa sa se scurga.
In acest timp, se pregateste maioneza din galbenusul crud amestecat cu mustarul si frecat cu uleiul adaugat treptat. Maioneza se subtiaza cu smantana. Vinetele se toaca cu un cutit de lemn, se pun intr-un castron, se sareaza, se acopera cu maioneza si se amesteca bine.
Salata se serveste in aceeasi zi, sau se pastreaza  la loc racoros, dar nu rece, pentru a doua zi. Inainte de a fu servita, salata se orneaza cu felii de rosii sau gogosar crud.

Salata de vinete

Ingrediente:
1 kg de vinete
1 ceasca de ulei
sare
1 dovlecel
1 cescuta de lapte dulce
1 ceapa

Mod de preparare:


Se coc vinetele la foc iute, se curata imediat si se lasa sa se scurga. Cand s-au racit, se toaca cu un cutit de lemn si se pun intr-un castron. Se amesteca cu un dovlecel fiert si tocat marunt, cu ceapa tocata si frecata cu sare, apoi se amesteca salata cu o lingura de lemn, adaugand treptat laptele, apoi uleiul. Se amesteca intr-un singur sens pana la omogenizarea completa a compozitiei.
Salata nu se tine la rece. Se serveste in aceeasi zi. Laptele si dovlecelul adaugat salatei o fac dietetica.

Salata de telina cu maioneza

Ingrediente:
1 telina mare
1 galbenus crud
1 ceasca de ulei
1 lingurita de mustar
sare
3 linguri de smantana
1/2 lamaie

Mod de preparare:
Se face maioneza din ou, mustar, ulei si zeama de lamaie. Se subtiaza cu smantana si se rastoarna peste telina data pe razatoare. Se amesteca bine si se serveste imediat. Salata se poate acri cu un gogosar murat tocat marunt.

Salata Orientala (Salata taraneasca)

Ingrediente:
1/2 kg cartofi
4 fire de ceapa verde
4 fire de usturoi
sare
1 ceasca de ulei
1 salata verde
piper macinat
2 oua fierte tari
2 linguri de otet
verdeata

Mod de preparare:
Cartofii se spala bine si se pun la fiert in apa calda cu putina sare. Cand au fiert, se scot, se curata de coaja, se taie felii subtiri cat sunt calzi, se stropesc cu doua linguri de ulei si se lasa sa se raceasca.
In acest timp se toaca ceapa, usturoiul si salata, se pun peste cartofi si se amesteca. Restul de ulei se amesteca cu otet, sare si piper macinat, iar sosul obtinut se adauga peste cartofi. Intr-un castron adanc se aseaza cateva frunze de salata sprijinite de peretii vasului, se pune salata, se orneaza cu felii de ou fiert tare si se serveste in aceeasi zi.

Salata de telina a la grec

Ingrediente:
4 telini mijlocii
4 cepe
1 ceasca de ulei
100 g masline fara samburi
1 foaie de dafin
1/2 lamaie
verdeata tocata
sare

Mod de preparare:
Se curata telinele, se spala, se taie pestisori si se pun sa fiarba cu ceapa pregatita la fel si cu apa cat sa le acopere. Cand zarzavatul s-a inmuiat, se adauga maslinele fara samburi si date in clocot separat, o foaie de dafin si putina sare, apoi se lasa sa fiarba acoperit pana cand zarzavatul este bine fiert. Se adauga uleiul, se ia cratita de pe foc si se raceste salata, care se pune in salatiera, se acreste cu zeama de la jumatate de lamaie si se acopera cu patrunjel verde tocat fin. Se lasa la rece o ora, dupa care se poate servi.

Salata de telina cu carne de pasare

Ingrediente:
1 telina mare
1 piept de pasare
2 gogosari murati
sare
1 cana de maioneza

Mod de preparare:
Se fierbe carnea pana cand se poate consuma, se curata de piele si oase, se taie marunt si se pune intr-un castron.
Se face o maioneza groasa din: doua galbenusuri crude, o cana de ulei, zeama de lamaie, doua linguri de smantana si o lingurita de mustar.
Se da telina pe razatoare, se amesteca cu carnea si gogosarul taiat felii subtiri, se sareaza putin si se acopera cu maioneza. Maioneza se poate subtia cu smantana. Salata se poate servi si de pe o zi pe alta.

Salata de taitei

Ingrediente:
250 g taitei
1 cana de sos alb
200 g peste afumat
cateva masline
sare

Mod de preparare:
Taietii se fierb in apa cu sare, se spala cand sunt gata si se scurg bine. Se pun intr-un castron adanc si se acopera cu sos alb. Sosul se pregateste pe foc mic din: o lingura de unt, doua linguri de faina, o cana de lapte dulce si zeama de lamaie si sare. Cand sosul arata ca o  smantana groasa, se sareaza si se pipereaza dupa gust, se lasa sa se raceasca, dupa care se poate folosi. Pestele se taie felii subtiri, se pune peste salata, se amesteca usor pana se omogenizeaza totul, dupa care se garniseste salata cu felii de masline si se pune la rece pentru o ora.

Salata de spanac

Ingrediente:
1 kg de spanac
2 oua fierte tari
1 borcan de smantana
1/2 lamaie
sare

Mod de preparare:
Spanacul bine spalat si curatat se fierbe in apa cu sare un sfert de ora, dupa care se scoate, se scurge bine si se taie suviti subtiri. Se pune in salatiera si se amesteca cu zeama de la jumatate de lamaie, putina sare si smantana. Se omogenizeaza amestecul, se garniseste salata cu rondele de ou fiert tare si se lasa la rece. Salata se serveste in aceeasi zi.

Salata de scrumbii

Ingrediente:
2 scrumbii fara oase
1 ceapa
2 oua fierte tari
masline
1 ceasca de ulei
2 linguri de otet

Mod de preparare:
Scrumbiile se lasa in apa rece doua ore, apoi se curata de pielite si de oase, se taie felii subtiri si se pun intr-un castron adanc. Ceapa se toaca marunt si se pune peste crumbii o data cu maslinile taiate jumatati. Salata se stropeste cu ulei si otet si se garniseste cu felii de ou. Se serveste imediat.

Salata picanta

Ingrediente:
500 g varza acra
4 mere
3 rosii coapte
1 ceapa
3 oua fierte tari
1 ceasca de ulei fierbinte
1/2 lamaie
sare
masline
1 lingurinta de chimen pisat

Mod de preparare:
Se toaca varza marunt, se pune intr-un castron adanc si se amesteca cu feliile subtiri de mar fara coaja. Peste amestec se pune ceapa tocata si chimenul pisat, apoi se incalzeste uleiul pe foc si se toarna peste salata. Daca este nevoie, se stoarce zeama de la jumatate de lamaie deasupra salatei, se garniseste totul cu felii de rosii, rondele de ou si jumatati de masline fara samburi. Salata se lasa la rece, dupa care se poate servi.