RSS

miercuri, 3 martie 2010

Tartine olandeze


Ingrediente:
2 oua fierte tari
100 g unt
1 lingura zeama de lamaie
2 fire de ceapa verde
sare


Mod de preparare:
Se treaca ouale decojite prin sita, se amesteca cu untul frecat spuma, se adauga lamaie, ceapa tocata fin si sare dupa gust.
Se taie franzela felii groase de 1 cm si se ung cu acest amestec. Se servesc imediat. Dupa gust, painea se prajeste si se raceste atunci cand se unge cu amestecul de unt si oua.

Tartine elvetiene

Ingrediente:
4 franzele mici si inguste
3 linguri de unt
2 oua fierte tari
150 g sunca
1 lingurita de mustar
verdeata tocata
1 ceasca de lapte dulce
sare


Mod de preparare:
Se taie capacele la franzele, se scoate miezul si se lasa pe o farfurie.
Se pregateste un amestec din unt, sunca slaba tocata marunt, doua oua fierte date pe razatoare, o lingurinta de mustar, verdeata tocata si miezul unei franzele inmuiat in lapte. Amestecul se sareaza si se pipereaza dupa gust, se omogenizeaza si se umple cu el franzelele. Se pun pe o farfurie si se lasa la rece doua ore inainte de a fi servite. Se servesc taiate felii subtiri.

Tartine cu icre de peste

Ingrediente:
100 g icre de peste
1 lingura de gris fiert
1 ceasca de ulei
1/2 lamaie
1 franzela


Mod de preparare:
Se desfac icrele si se lasa sa stea la desarat daca sunt sarate, sau se lasa sa stea putin cu sare daca sunt proaspete. Se fierbe grisul in apa 5 minute, apoi se lasa sa se raceasca. Se pune grisul fiert si scurs bine peste icre, se omogenizeaza amestecul cu o lingura de lemn. Se freaca apoi uleiul pus cate putin, miscand lingura intr-un singur sens, pana cand se termina uleiul. Se acreste cu zeama de la jumatate de la lamaie si se condimenteaza cu zeama de la ceapa data pe razatoare si stoarsa in mana. Icrele se mai freaca putin, dupa care se aseaza pe o farfurie, se orneaza zi cu felii de franzela proaspata. Se pot tartine, care se orneaza cu felii de masline. Se pastreaza pana a doua zi acoperite, deoarece icrele in contact cu aerul isi schimba gustul si culoarea.

Tartine cu pasta de branza

Ingrediente:
100 g branza sarata
100 g branza dulce
2 linguri de smantana
zeama de la o ceapa
marar tocat
1 ou fiert tare
1 franzela


Mod de preparare:
Se amesteca branza dulce cu branza sarata, se adauga peste branza smantana, mararul tocat fin, un ou fiert tare si sfaramat cu furculita si zeama de la o ceapa data pe razatoare. Se omogenizeaza amestecul, se lasa la rece o ora, dupa care se taie franzela felii subtiri care se prajesc usor pe ambele parti si se ung cu pasta de branza. Se servesc in aceeasi zi.

Tartine cu unt si branza sarata

Ingrediente:
1 franzela
100 g unt
200 g de branza telemea
putin chimen

Mod de preparare:
Se taie franzela felii subtiri, se pun pe o tabla incinsa si se prajesc cate un minut pe fiecare parte. Se ung feliile cu unt, se aseaza deasupra cate o bucata de telemea taiata subtire si se servesc cu chimen macinat pus peste branza.

Spuma de fasoale boabe

Ingrediente:
1/4 kg fasole
3 linguri de ulei
1 ceapa de apa
2 linguri de smantana
1 gogosar murat sau crud
1 pastarnac
sare
piper macinat
cateva masline

Mod de preparare:
Se pune fasolea la fiert cu apa cat s-o acopere, iar dupa primul clocot apa se arunca. Se umple din nou oala cu apa rece, se pune peste fasole pastarnacul si jumatate de ceapa, se fierbe la foc potrivit pana cand bobul de fasole se desface usor. Se trage oala de pe foc cand fasolea a fiert, se lasa sa se raceasca, apoi se trece prin sita sau se mixeaza impreuna cu pastarnacul. Pasta obtinuta se sareaza si se piperaza dupa gust, se freaca cu zeama de la jumatate de ceapa trecuta prin masina de tocat, cu doua linguri de smantana si cu uleiul turnat incet. Cand pasta s-a omogenizat se aseaza pe un platou, se orneaza cu felii de gogosar asortate cu jumatati de masline. Se serveste imediat sau tinuta cateva ore la rece.

Sfecla rosie umpluta cu smantana

Ingrediente:
6 sfecle mici si rotunde
1 cana de smantana
sare
piper macinat

Mod de preparare:
Se spala sfeclele cu peria, se pun la fiert cu apa multa si se fierb acoperit pana se inmoaie bine. Se scot din apa, se curata de coaja, se scobesc la mijloc cu un cutit ascutit.
Smantana se amesteca cu putina sare si piper macinat, apoi se umple cu ea sfeclele. Se lasa la rece pe a doua zi, cand se servesc intregi sau taiate pe jumatate. Miezul sfeclelor se aseaza la mijlocul platoului, amestecat cu hrean si otet.

Scrumbie cu ceapa si cartofi

Ingrediente:
1 scrumbie
1 ceapa de apa
2 cartofi fierti in coaja
2 oua fierte tari
100 g masline verzi

Mod de preparare:
Scrumbia se curata de oase, se spala si se taie felii subtiri.
Cartofii se fierb in coaja, se curata cat sunt calzi , se stropesc cu o lingura de ulei.
Se taie ceapa felii subtiri, se amesteca cu feliile de scrumbie, dupa care se pun intr-un vas adanc. Cartofii se taie felii subtiri, se amesteca in vas cu ceapa, maslinele si scrumbiile. Se lasa la rece si se serveste cu felii de ou asezate imprejurul platoului, pe care se aseaza salata inainte de a fi servita.

Sardine cu lamaie si ceapa

Ingrediente:
200 g de sardele (din conserva)
1 ceapa mica
1/2 lamaie
patrunjel verde tocat
sare

Mod de preparare:
Se curata sardelele de oase, se spala, se scurg si se pun intr-un vas adanc.
Se toaca ceapa, se freaca cu sare, se spala si se stoarce bine, apoi se pune peste sardele.
Lamaia se taie in doua: o parte se taie felii subtiri, cealalalta se stoarce peste sardele. Se pun feliile de lamaie deasupra sardelelelor, se orneaza cu patrunjel verde taiat tocat fin, se servesc imdiat.
Daca sardelele se servesc pe un platou, se pot orna cu felii de ou fiert tare.

Moluste cu maioneza

Ingrediente:
1 ou crud
100 ml ulei
1 lingura de smantana
1 lingurita de mustar
1/2 lamaie
mujdei de ustoroi
sare
200 g moluste
salata verde

Mod de preparare:
Inainte de a fi pregatite, molustele se spala in mai multe ape, se lasa sa se scurga, si se pun intr-un vas adanc.
Se face o maioneza din galbenusul crud amestecat cu o lingurita de mustar, 100 ml ulei si zeama de la jumatate de lamaie. Maioneza se subtiaza cu o lingura de smantana, se amesteca incet cu putin mujdei de usturoi strecurat si se toarna peste moluste.
Se orneaza cupe adanci din sticla cu frunze de salata verde si se pun in ele molustele astfel pregatite. Se tin la rece o ora si se servesc.

Masline umplute

Ingrediente:
100 g de masline mari
1 lingura de pateu de ficat
1 galbenus fiert tare
sare
piper macinat
1 lingurita de smantana
verdeata tocata

Mod de preparare:
Se taie maslinile la un capat, se scot usor samburii, se lasa pe o farfurie si se pregateste umplutura.
Se freaca pateul cu galbenusul, se adauga verdeata tocata, sare si piper dupa gust, apoi smantana. Se omogenizeaza amestecul, apoi se umple maslinele, se asorteaza cu felii de ou fiert tare sau cu felii de cascaval.
Se servesc reci, asezate pe o farfurie ornata cu frunze de salata verde.

Frigarui la rece

Ingrediente:
6 painiti rotunde invelite in staniol
furculite speciale pentru frigarui
250 g sunca slaba
2 rosii mari
1 castravete murat
1 salata verde
4 oua fierte tari
250 g de friptura de pasare sau de porc
2 rinichi prajiti
200 g de cascaval
6 ficatei de pasare

Mod de preparare:
Se invelesc painitile sau chiflele mai mari in stanion si se aseaza pe farfurii mici sau pe o farfurie mai mare, in mijlocul mesei. Cand se servesc, chiflele se dezvelesc si se consuma alaturi de frigarui.
Frigaruile se pregatesc din resturi de friptura, salam, slanina afumata, jambon, ficat prajit, asortate pe frigarui cu legume de sezon, cu frunze de salata verde si cu muraturi.
Se taie sunca, friptura, rinichiul, ouale decojite si castravetele murat in felii groase de 1 cm. Se insiruie feliile pe furculite, alternandu-se cu frunze de salata verde si felii de rosii (in sezon). Cand frigaruile sunt pregatite astfel. se infing in painite, se aseaza pe un platou mare, apoi se servesc imediat.

File de sardele cu smantana

Ingrediente:
200 g de sardele conservate
1 pahar de smantana proaspata
patrunjel verde
1/2 lamaie

Mod de preparare:
Se spala sardelele cu apa calda, se curata de oase si se pun in salatiera, cu zeama de lamaie stoarsa deasupra. Se adauga smantana peste sardele, se amesteca usor, se aseaza amestecul in cupe adanci si se presara ca verdeata tocata deasupra. Se servesc imediat

Ciuperci cu maioneza

Ingrediente:
250 g ciuperci conservate
1 galbenus crud
1 lingurita de mustar
1 lingurita de smantana
100 ml ulei
1/2 lamaie
salata verde
sare

Mod de preparare:
Se spala ciupercile in mai multe ape si se aseaza in salatiera.
Separat se face o maioneza din galbenusul crud, frecat cu o lingurita de mustar si ulei, care se subtiaza cu o lingura de smantana. Maioneza se rastoarna peste ciuperci, se amesteca usor cu o furculita, ridicand de jos in sus, pentru ca omogenizarea sa se faca fara a se rupe ciupercile, dupa care se pun la rece pentru o ora. Se orneaza cupe adanci cu frunze de salata verde, apoi se pun ciupercile, peste care se pune cate o felie subtire de lamaie, si se servesc imediat.