RSS

vineri, 19 martie 2010

Omleta cu parizer


Ingrediente:
200 g parizer
2 oua
1 lingurita de faina
100 ml lapte dulce
100 ml ulei
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se taie parizerul felii potrivit de groase si se prajesc in ulei, fara a le curata de membrana. In felul acesta feliile se strang in partea din afara.
 Se face separat o omleta din cele doua oua, 1 lingurita de faina si lapte dulce, care se sareaza si se pipereaza dupa gust. Cand se scot feliile de parizer (cat sunt calde), se umple cu omleta, se ruleaza si se pun pe un platou, cu rosii intregi, ardei gras sau castraveti murati.

Omleta cu ficatei de pasare

Ingrediente:
1/4 kg ficatei de pasare
4 oua
100 ml lapte
200 ml ulei
1 lingurita de unt
verdeata toata marunt
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Ficateii se spala, se dau in clocot, se scurg si se toaca marunt, apoi se pun intr-o cratita cu o lingurita de unt, sare si piper macinat. Se lasa sa scada bine, apoi se amesteca cu verdeata tocata.
 Se face o omleta din oua, faina si lapte dulce, sarata dupa gust, se rastoarna pe un platou cand este gata si se acopera cu amestecul de ficatei. Omleta se taie felii groase. Se serveste calda cu castraveti murati sau rosii.

Omleta cu ciuperci

Ingrediente:
4 oua crude
1 pahar de lapte
1 ceasca de ulei
2 linguri de faina
2 lingura de unt
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se curata ciupercile de partea care a stat in pamant, se spala in mai multe ape, dupa care se taie felii subtiri. Se pun intr-o cratita smaltuita, cu o lingura de unt si se lasa sa scada. Ciupercile se sareaza si se pipereaza dupa gust.
 Separat, se bat cele patru oua cu doua linguri de faina si un pahar de lapte dulce. Peste oua se rastoarna ciupercile bine scazute, se mai bate amestecul un minut si se toarna totul intr-o tigaie cu ulei fierbinte. Omleta se lasa sa se prajeasca la foc mic, apoi se intoarce pe partea cealalta, cand s-a rumenit. Se rastoarna pe un platou garnisit cu legume de sezon sau cu castraveti murati. Se serveste calda.

Omleta frantuzeasca

Ingrediente:
100 g slanina
4 cartofi fierti in coaja
6 oua crude
100 g de svaiter
1 ceasca mica de ulei
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se curata cartofii de coaja si se taie felii subtiri. Intr-o cratita emailata, mai mare, se pune o ceasca de ulei, apoi se pun cartofii impreuna cu slanina taiata fasii subtiri. Se lasa pana se rumenesc cartofii, apoi se scoate totul pe o farfurie.
 Din cele sase oua, batute bine impreuna cu svaiterul taiat cubulete mici, sarate si piperate dupa gust, se face o omleta care se prajeste in uleiul ramas de la cartofi. Omleta se intoarce cu atentie ca sa nu se rupa, apoi se scoate cand s-a rumenit pe ambele parti, pe un platou mare. Se pune deasupra amestecul de cartofi si slanina prajita, se ruleaza si se taie felii groase, care se servesc calde, alaturi de castraveti murati sau salata de sezon.

Omleta elvetiana

Ingrediente:
4 oua crude
1 ceasca de lapte
1 ceasca de ulei
1 rosie
1 ceapa de apa
1 lingurita de faina
2-3 fire de usturoi
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se caleste ceapa in ulei impreuna cu cateva fire de usturoi tocate marunt, iar cand amestecul este bine inmuiat se adauga rosia curatata de coaja si taiata felii subtiri. Se scade amestecul bine, si cand este gata, se ia cratita de pe foc.
 Din ouale batute bine cu o lingurita de faina si o ceasca de lapte, se face o omleta care se prajeste in ulei incins. Cand omleta este gata, se scoate pe un platou, se ruleaza si se taie felii groase, peste care se toarna sosul de ceapa. Omleta se serveste cu castraveti murati sau gogosari in otet.

Omleta cu cartofi

Ingrediente:
6 oua crude
1/2 cartofi
4 rosii
1/2 kg cartofi
1 ceasca de ulei
2 ardei
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se curata cartofii, se spala si se dau pe razatoarea mare. Se spala in mai multe ape, se scurg in prosop curat si se lasa deoparte.
 Sase oua se bat bine cu sare, piper macinat si o ceasca de apa rece. Cand ouale arata ca o spuma, se adauga cartofii, se mai bate amestecul un minut si se rastoarna in tigaia cu ulei incins. Omleta se intoarce cand s-a rumenit pe o parte, trecand-o in alta tigaie. Se face la foc mic. Cand s-a rumenit, se scoate pe un platou, se ruleaza, se taie felii si se serveste cu jumatati de rosii sau de ardei gras.

Oua umplute cu pateu de ficat sau lebervust

Ingrediente:
6 oua fierte tari
100 g lebervurst sau pateu de ficat
verdeata tocata
1 salata verde
1 lingurita de mustar
1/2 lamaie
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se fierb ouale, se decojesc si se taie pe lung. Se scot galbenusurile si se pun intr-o farfurie adanca, se amesteca cu pateul de ficat, cu mustarul si verdeata tocata marunt. Amestecul se acreste cu cateva picaturi de zeama de lamaie, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Cu aceasta pasta se umple jumatatile de albus, care se pun pe un platou ornat cu frunze de salata verde, asortate cu jumatati de masline si felii subtiri de lamaie. Ouale se servesc in ziua in care au fost preparate.

Oua umplute cu maioneza

Ingrediente:
6 oua fierte tari
6 masline
1 salata verde
1 galbenus crud
1 ceasca de ulei
1 lingurita de mustar
verdeata tocata
piper macinat
sare


Mod de preparare:
 Se fierb ouale, se curata de coaja si se taie in doua parti egale. Se scot galbenusurile, se pun intr-o farfurie adanca, se sfarama cu o furculita si se amesteca cu maioneza facuta din galbenusul crud, mustarul si uleiul adaugat treptat. Amestecul se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se umple jumatatile de albus. Dupa gust, verdeata se poate pune in amestec deasupra oualelor. Cand sunt gata, jumatatile de ou se acopera cu maioneza, se orneaza cu jumatati de masline sau cu alte legume, si se aseaza pe un platou garnist cu frunze verzi de salata.

Oua umplute cu ficatei de pasare

Ingrediente:
6 oua
4 ficatei fierti de pasare
1 lingurita de mustar
verdeata tocata
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Ouale se fierb in apa cu sare, se tin cateva minute in apa rece, se scot si se curata de coaja. Se taie pe lung, in doua parti egale. Galbenusurile se pun intr-o farfurie adanca, se sfarama bine, se amesteca cu ficateii de pasare fierti si tocati marunt, cu verdeata tocata si o lingurita de mustar. Amestecul se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se umple jumatatile de albus cu el. Ouale se aseaza pe un platou ornat cu frunze de salata sau andive, iar in sezon cald, cu jumatati de rosii si ardei gras. Dupa gust, ele pot fi servite alaturi de ficatei de pasare preparati in sos de vin.

Oua umplute cu costita afumata

Ingrediente:
6 oua
100 g costita afumata
1 lingurita de mustar
verdeata tocata
masline
sare

Mod de preparare:
 Se fierb ouale, se tin cateva minute in apa rece, dupa care se curata de coaja si se taie in doua, de-a lungul oului. Se scot galbenusurile, se pun intr-o farfurie adanca, se framanta impreuna cu costita tocata marunt, verdeata si o lingurita de mustar. Amestecul se sareaza si se piperaza dupa gust, se omogenizeaza si se umple jumatatile de albus.
 Se aseaza ouale umplute pe un platou ornat cu frunze de salata verde si jumatati de masline.

Oua umplute cu ceapa

Ingrediente:
6 oua
1 ceapa mica
1 ceasca de ulei
1 rosie bine coapta
1 lingura de smantana
masline
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se toaca ceapa marunt, apoi se caleste in ulei. Din cand in cand se pune cate o lingura de apa, pentru ca ceapa sa se inmoaie bine. Rosia se curata de coaja, se taie felii subtiri si se pune peste ceapa cand aceasta devine sticloasa. Se lasa amestecul sa scada bine, dupa care se rastoarna intr-o farfurie adanca si se amesteca galbenusurile bine faramitate. Peste amestec se pune o lingura de smantana, se sareaza si se pipereaza dupa gust, dupa care se umple jumatatile de albus. Se orneaza un platou cu frunze de andive sau salata verde, iar peste fiecare ou umplut se pun cate 3 masline de dimensiuni reduse.
 Se serveste imediat.

Oua umplute cu branza

Ingrediente:
6 oua
100 g de branza dulce sau sarata
1 lingura de smantana
6 masline
verdeata tocata fin
sare

Mod de preparare:
 Se fierb ouale in apa cu sare, se tin cateva minute in apa rece, dupa care se curata de coaja si se taie pe lungul lor in doua parti egale. Se scot galbenusurile si se pun intr-o farfurie adanca, se sfarama cu o furculita si se amesteca cu branza data pe razatoare. Amestecul se subtiaza cu o lingura de smantana, se sareaza si se coloreaza cu verdeata tocata marunt. Cu acest amestec se umple jumatatile de albus, se decoreaza cu masline intregi.
 Se servesc in aceeasi zi.

Oua cu sos de leustean

Ingrediente:
6 oua fierte tari
3 linguri de ulei
1 lingura de leustean tocat
1 lingura de otet
1 lingurita de mustar
sare
piper macinat


Mod de preparare:
   Ouale fierte se curata de coaja, se taie sferturi si se pun in salatiera. Se face un sos din ulei, mustar, otet si leustean tocat si se omogenizeaza bine. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se toarna deasupra feliilor de ulei.
   Se serveste imediat.

Oua cu sos picant

Ingrediente:
6 oua fierte
10 masline
1 ceapa mica
2 linguri de ulei
1 lingura de otet
1 lingura de pasta de peste
1 lingurita de mustar

Mod de preparare:
   Ouale, fierte in apa cu sare, se tin in apa rece, dupa care se decojesc si se taie felii subtiri pe latul oului. Se lucreaza cu un cutit bine ascutit, tinut pe flacara un minut. Se pun feliile de ou in salatiera, dupa care se acopera cu un sos consistent facut din: pasta de peste frecata cu ulei si otet subtiata cu o lingurita de mustar. Ceapa se toaca marunt, se freaca cu sare si se spala cu apa rece. Sosul se amesteca cu ceapa inainte de a fi turnat peste oua. Deasupra salatei se pun cateva masline fara samburi.
   Se serveste imediat.