RSS

duminică, 18 aprilie 2010

Budinca de portocale


Ingrediente:
2 portocale
200 g gem portocale
100 g unt
250 g faina
100 ml smantana
1 ou
4 linguri de pesmet
1 lingura de otet
esenta de rom
praf de sare

Mod de preparare:
 Se inmoaie untul la foc mic, apoi se pune peste faina impreuna cu un praf de sare, o lingura de otet si putina coaja de lamaie. Se framanta un aluat elastic, adunand mereu aluatul spre mijloc.
 Se imparte aluatul in doua si se intinde o foaie subtire ce se pune intr-o forma unsa cu o lingura de unt. Intr-un vas adanc se face o crema din trei galbenusuri, 100 ml de smantana, gemul de portocale si portocalele desfacute felii. Amestecul se parfumeaza cu  lingura de rom. Se toarna in forma peste foaia din aluatul ramas si se coace la cuptor timp de 45 de minute. Dupa ce budinca s-a rumenit usor, se scoate si se pudreaza cu zahar farin. Se taie felii dupa ce s-a racit.

Budinca dulce de paine

Ingrediente:
1 franzela
500 ml lapte
100 g stafide
2 oua
4 - 5 linguri de zahar
2 linguri de rom
cacao
vanilie

Mod de preparare:
 Se opareste miezul unei franzele cu lapte clocotit, indulcit si vanilat dupa gust, apoi se lasa sa se raceasca timp de 15 minute. Se adauga apoi cele doua oua impreuna cu stafidele, cacao si cu cele doua linguri de rom. Amestecul se omogenizeaza, se toarna intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina, care se tine la cuptor, la foc potrivit timp de o ora. Dupa ce se rumeneste usor, se scoate, se lasa la rece in forma si se pudreaza cu zahar.
 Se taie felii groase. Se poate servi atat calda cat si rece.

Budinca de orez

Ingrediente:
1 l lapte rece
200 g orez
4 oua
1/2 lamaie
2 linguri de pesmet
1 lingura de unt
zahar
vanilie

Mod de preparare:
 Se spala orezul in mai multe ape reci si se pune intr-o cratita emailata, acoperit cu apa calda. Se lasa sa dea cateva clocote, se scurge apa si se pune peste orez lapte dulce, nefiert. Se fierbe la foc mic timp de 45 de minute, cu un praf de sare si o lingura de zahar. Cand amestecul incepe sa forfoteasca, se adauga restul de zahar si se ia cratita de pe foc. Se raceste intr-o cratita mai mare cu apa rece, se adauga patru galbenusuri pe rand, se rade deasupra coaja de la jumatate de lamaie, se parfumeaza cu zahar vanilinat si se amesteca totul cu albusurile batute spuma. Se unge o forma rotunda cu o lingura de unt si se tapeteaza cu pesmet, se rastoarna orezul si se introduce forma in cuptorul cald. Se coace la foc potrivit timp de 45 de minute, se raceste in forma si se pudreaza cu zahar pudra.
 Se poate orna cu sirop de fructe, cu dulceata sau cu sadou de vin.

Budinca de mere

Ingrediente:
8 - 10 mere
400 ml lapte cald
1/2 franzela
200 g unt
4 oua
10 nuci macinate
4 linguri de zahar tos
vanilie sau rom
praf de sare

Mod de preparare:
 Se curata merele de coaja si de seminte, apoi se taie felii groase de 1 cm. Se acopera cu zahar tos, si se lasa, stropite cu o lingura de rom, la rece. Franzela se taie felii groase, se opareste cu lapte clocotit, se parfumeaza cu vanilie si se lasa sa se raceasca.
 Separat se face o crema din unt, trei linguri de zahar si patru galbenusuri. Crema se amesteca cu feliile de mar si cu feliile de franzela, se pun intr-un vas adanc si se acopera compozitia cu albusurile batute spuma tare. Se omogenizeaza compozitia, apoi budinca se va introduce in cuptorul cald, unde se va coace in jumatate de ora.

Budinca de lamaie

Ingrediente:

4 oua intregi
1 lamaie
4 linguri de zahar
1 lingura de faina
1 lingura de pesmet
1 lingura de esenta de rom

Mod de preparare:
 Se separa galbenusurile si se freaca bine cu patru linguri de zahar. Se adauga o lingura de faina si se omogenizeaza cu grija, sa nu se faca cocoloase. Lamaia se fierbe cu putina apa, se taie bucatele mici si se pune peste crema. Se parfumeaza cu o lingura de esenta de rom. Peste crema se adauga albusurile batute spuma, se omogenizeaza usor si se toarna compozitia intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu pesmet.
 Budinca se coace la foc potrivit timp de jumatate de ora, dupa care se scoate, se pudreaza si se lasa la rece.

Budinca de gris

Ingrediente:
1 l lapte proaspat
5 linguri de gris
4 oua
1/2 lamaie
3 linguri de zahar
1 lingura de unt
zahar vanilat

Mod de preparare:
 Se pune laptele la fiert, si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe timp de 20 de minute, dupa care se ia vasul de pe foc. Se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca ouale puse pe rand, trei linguri de zahar, un praf de sare si un plic de zahar vanilat. Se adauga coaja de la o jumatate de lamaie si o lingura de zeama de lamaie. Amestecul se rastoarna intr-o forma unsa cu o lingura de unt si se introduce budinca in cuptorul bine incins. Se coace timp de jumatate de ora, la foc potrivit, dupa care se scoate si se lasa sa se raceasca usor.
 Se poate orna cu sirop de fructe sau cu fructe din dulceata.