sâmbătă, 13 martie 2010

Sos de usturoi

Ingrediente:
10 catei de usturoi
4 linguri de ulei
sare

Mod de preparare:
  Se curata usturoiul, se taie felii subtiri, se acopera cu o lingurita de sare, apoi se piseaza. Se amesteca cu uleiul adaugat treptat si se serveste langa friptura.

Sos tartar

Ingrediente:
2 galbenusuri tari
100 g sardele
1 ceasca de ulei
1 pahar de vin alb
1 ceapa
1 lingura de patrunjel verde tocat
1 foaie de dafin
1 lingura de otet
1 lingura de faina
sare

Mod de preparare:
 Se face o maioneza din galbenusuri, ulei si mustar. Peste maioneza se pune ceapa tocata marunt, verdeata tocata fin si o lingura de otet. Se sareaza sosul obtinut si se pipereaza dupa gust. Se serveste langa peste sau legume sote. Este gustos langa sparanghel.

Sos de sardele

Ingrediente:
100 g sardele
3 galbenusuri tari
1 ceasca de ulei
1 ceapa
1 lingura de patrunjel verde tocat
1 lingura de faina
1 pahar de vin alb
1/2 lamaie
1 foaie de dafin
1 lingura de otet
sare

Mod de preparare:
  Se freaca galbenusurile cu mustar si ulei, astfel obtinand o maioneza groasa, care se subtiaza cu zeama de la jumatate de lamaie. Se adauga ceapa tocata marunt si sardelele fara oase si tocate fin.
 Separat se face un sos din faina, otet si vin alb, care se fierbe 10 minute cu o foaie de dafin. Se raceste sosul, se amesteca cu maioneza si se serveste langa friptura rece, colorat cu patrunjel verde tocat fin.

Sos "Robert"

Ingrediente:
50 g de unt (doua linguri pline)
1 cana de vin rosu
1 lingura de mustar
100 g ciuperci
sare

Mod de preparare:
  Se pune untul intr-o cratita emailata, pe foc mic. Se adauga faina in ploaie, amestecand mereu pentru a omogeniza bine. Se subtiaza cu vin rosu adaugat treptat. Sosul obtinut se fierbe 10 minute, dupa care se ia vasul de pe foc si se raceste continutul. Ciupercile, spalate si tocate marunt, se pun sa scada cu putin ulei, sare si piper macinat. Se adauga cand sunt gata sosul de unt, impreuna cu mustarul, otetul si putina sare, daca este nevoie.
Sosul se raceste, apoi poate fi servit cu friptura de gasca, cu peste rasol sau cu friptura de vanat.

Sos picant din rosii

Ingrediente:
5 kg de rosii
500 g zahar
1 pahar de otet
1 ceasca de ulei
1 lingurita de boia dulce de ardei
1 crenguta de cimbru
piper boabe
sare

Mod de preparare:
  Se spala rosiile, se rup in doua, si se trec prin pasatrice, pentru a separa bine semintele de pulpa. Sucul obtinut se pune intr-un vas mare si se da in cateva clocote, cu o ceasca de ulei si o lingura de sare.
 Separat se amesteca boia de ardei cu zaharul, un pahar de otet, piper boabe si o crenguta de cimbru. Se pun toate in sucul de rosii si se cotinua fierberea jumatate de ora. Sosul obtinut, gustos si picant, se pune cald in sticle si se leaga cu celofan.
Sticlele se pastreaza peste iarna la loc uscat. Se serveste langa friptura de pasare, sau langa omlete.

Sos picant pentru peste

Ingrediente:
2 linguri de unt
1 radacina de patrunjel
1 telina mica
1 ceapa
1 lingura de faina
1 pahar de vin alb
1 foaie de dafin
1 lingura de otet

Mod de preparare:
  Se curata zarzavatul, se spala si se taie fideluta. Se acopera cu apa calda, si se fierbe acoperit pana se inmoaie bine. Se raceste si se trece prin sita, apoi se amesteca cu un sos alb facut din: unt, faina si un pahar de vin alb. Sosul se sareaza si se pipereaza dupa gust, se subtiaza cu o lingura de otet si se fierbe cu o foaie de dafin zece minute. Se ia cratita de pe foc si se raceste sosul, care se pune peste sosul de legume. Se amesteca bine si se serveste langa peste rasol sau langa peste prajit.

Sos picant pentru carne rasol

Ingrediente:
3 oua fierte tari
2 scrumbii mici fara oase
1 castavete murat in otet
4 linguri de ulei
1 lingura de otet
piper macinat
sare

Mod de preparare:
  Se desareaza scrumbiile, se toaca marunt si se pun intr-o farfurie adanca. Se trec ouale intregi prin sita, se pun peste scrumbii, apoi se amesteca cu castravetii curatati de coaja si dati pe razatoare. Se adauga uleiul treptat peste amestec, se freaca energic cu o lingura de lemn, apoi se adauga piper, sare si se acreste cu o lingura de otet.
Sosul se serveste langa carne rasol.

Sos de macris

Ingrediente:
200 g frunze verde de macris
2 linguri de unt
2 linguri de faina
1 pahar de smantana
1 cana supa
sare

Mod de preparare:
  Se spala frunzele de macris, se toaca marunt si se prajesc in unt. Se presara faina, se amesteca incet, se stinge cu supa de carne sau de zarzavat, dupa care se sareaza si se lasa sa fiarba la foc mic.
Cand frunezele au fiert bine, sosul e gata. Se adauga smantana si se mai fierbe timp de 10 minute, dupa care se ia cratita de pe foc.
Sosul se serveste rece, langa carne rasol.

Sos de maioneza calda

Ingrediente:
2 galbenusuri crude
50 g unt
1/2 lamaie
1 lingura de apa
sare

Mod de preparare:
  Intr-un vas emailat, asezat intr-o cratita cu apa calda, se pune untul sa se inmoaie. Se incorporeaza cele doua galbenusuri si se freaca amestecul energic, pentru a evita coagularea oualelor. Se adauga peste amestec o lingura de apa, zeama de la jumatate de lamaie si putina sare.
Se omogenizeaza la cald, se ia vasul de pe foc si se serveste langa peste rasol. Este un sos special special pentru peste.

Maioneza - Sos de maioneza

Ingrediente:
2 galbenusuri tari
2 galbenusuri crude
1 cana de ulei
1 lamaie
1 cartof fiert in coaja
1 lingura de ulei
1 lingura de mustar
sare

Mod de preparare:
  Galbenusurile tari si cele crude se amesteca bine intr-un vas adanc, se pune peste ele o lingura de mustar si se amesteca cu uleiul adaugat treptat. Se obtine o maioneza groasa, care se subtiaza cu zeama de la o lamaie. Cartoful, curatat si faramitat bine cu furculita, se adauga peste maioneza, se pune sare, se mai amesteca putin si se serveste imediat langa peste sau legume rasol.

Sos de hrean cu smantana

Ingrediente:
2 radacini de hrean
150 g nuci tocate marunt
1 lingurita de zahar
2 felii de franzela
1 pahar de smantana
1 lamaie
sare

Mod de preparare:
  Se spala hreanul, se curata de coaja, apoi se da pe razatoare. Se pune intr-un vas adanc si se amesteca cu nucile tocate marunt. Se stoarce peste amestec zeama de la jumatate de lamaie, se sareaza, apoi se adauga peste compozitie un pahar de smantana. Dupa gust, sosul astfel obtinut se poate indulci cu o lingurita de zahar.
 Se omogenizeaza ingredientele, se potriveste de sare si se pune intr-o sosiera. Daca nu are consistenta, sosul se poate ingrosa cu miezul de la doua felii de franzela, inmuiat in apa si faramitat bine.
Se serveste cu peste rasol.

Sos de hrean cu otet

Ingrediente:
1 radacina de hrean
2 linguri de otet
2 linguri de ulei
sare

Mod de preparare:
 Se spala hreanul, se curata de coaja, se da pe razatoare si se pune intr-o farfurie adanca. Se adauga uleiul, otetul si sarea peste hrean, se amesteca bine.
 Sosul se serveste in doua zile, langa carne rasol sau friptura de vanat.