miercuri, 14 iulie 2010

Clatite provensale

Ingrediente:
500 g faina
500 ml lapte
200 g friptura de porc
200 g ficate de pasare
2 linguri de verdeata tocata
1 ou
6 - 8 clatite
sare
piper macinat

Mod de preparare:
 Se pregatesc 6 - 8 clatite dintr-un ou, 500 g faina, 500 g lapte si un praf de sare.
 Se toaca carnea cu un cutit ascutit si se amesteca cu ficatul de pasare fiert inainte si tocat marunt. Amestecul se leaga cu un ou crud, se sareaza si se pipereaza dupa gust, se coloreaza cu verdeata tocata fin, apoi se umplu clatitele.
 Dintr-un ou crud, sase linguri de faina cernuta proaspat si o cana de lapte, se fac clatite intr-o tigaie unsa cu ulei, se scot pe o farfurie si se umplu amestecul cu carne. Clatitele se ruleaza si se pun intr-o forma unsa din belsug cu ulei sau cu unt. Se introduce forma in cuptor, se aprinde focul si se lasa timp de 30 de minute la foc viu. Clatitele se acopera cu un sos alb picant sau cu sos de rosii. Se scot cand s-au rumenit putin si se servesc calde sau fierbinti.

Clatite picante cu peste

Ingrediente:
6 - 8 clatite
100 g cascaval
2 oua fierte tari
1 scrumbie
400 ml lapte
unt
verdeata tocata
piper macinat

Mod de preparare:
 Se prepara 6 - 8 clatite din ou, faina, lapte dulce si un praf de sare.
 Se curata pestele de oase, se trece prin masina de tocat, se pune intr-o farfurie adanca si se amesteca cu 100 g cascaval sau svaiter ras, piper, verdeata tocata si o lingura de unt. Se toaca ouale marunt si se pun peste amestec, se leaga cu miezul de la o felie de paine inmuiat in lapte dulce, apoi se umplu clatitele care se ruleaza si se pun intr-o forma unsa cu ulei; se acopera cu restul de lapte dulce si se introduce forma in cuptorul cald timp de 30 de minute. Se servesc calde sau fierbinti, alaturi de castraveti murati in otet.

Clatite picante

Ingrediente:
500 ml lapte
300 g salam
1 catel de usturoi
1 ou
1 ceapa
ulei
faina (cat cuprinde)

Mod de preparare:
 Se prepara 8 clatite din ou, faina, lapte dulce si un praf de sare.
 Se trece salamul prin masina de tocat, se amesteca cu o ceapa tocata fin si cu usturoi, apoi se caleste amestecul in ulei. Se ia cratita de pe foc atunci cand amestecul s-a rumenit, apoi se amesteca cu un ou intreg si se omogenizeaza. Se umplu clatitele cu amestecul obtinut, se pun intr-o forma unsa si se tin in cuptorul cald, o jumatate de ora. Se scot si se servesc fierbinti, alaturi de castraveti in otet, sa legume de sezon intregi.

marți, 13 iulie 2010

Clatite umplute cu carne

Ingrediente:
500 ml lapte
250 g carne tocata
1 ou
1 ceapa
1 cana suc de rosii
1 lingurita de menta pisata
faina (cat cuprinde)
unt
ulei
sare

Mod de preparare:
Se caleste carnea impreuna cu ceapa intr-un vas emailat in care s-au pus trei linguri de ulei. Cand carnea nu mai are sos deloc, sse ia cratita de pe foc, se sareaza, se pipereaza si se leaga amestecul cu un ou crud.
 In loc de piper macinat se poate folosi menta pisata bine, care da gust amestecului, si o aroma placuta.
Se prepara 10 clatite din ou, faina, lapte dulce si un praf de sare. Cu amestecul de carne se umplu clatitele care se ruleaza si se pun intr-o forma unsa cu ulei, se acopera cu sos de rosii picant sau indulcit, dupa gust, se tine forma in cuptorul cald timp de 30 de minute. Se scot apoi si se servesc calde.

Clatite umplute cu ciuperci

Ingrediente:
500 ml lapte
200 g ciuperci
1 cana sos alb picant
1 ou
1 lingura de unt
1 lingura de bulion
faina (cat cuprinde)
piper macinat
sare

Mod de preparare:
  Se curata ciupercile, se spala in mai multe ape, se taie feliute subtiri, dupa care se pun intr-un vas emailat impreuna cu o lingura de unt, sa scada bine. Cand sunt aproape gata, se pune putina apa peste ele, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se ia apoi cratita de pe foc si se lasa sa se raceasca.
 Se fac clatite din ou, faina, lapte dulce si un praf de sare. Se umple cu ciuperci scazute bine si se pun intr-o forma unsa cu unt. Se acopera cu o cana de sos alb, piperat dupa gust si acrit cu putina zeama de lamaie. Se poate folosi sos picant de rosii in locul sosului alb.

Clatite pufoase

Ingrediente:
500 ml lapte
3 oua
2 linguri de unt
faina (cat cuprinde)
ulei
zahar pudra
coaja de lamaie rasa
praf de sare

Mod de preparare:
  Se spala ouale, se sparg si se separa galbenusurile care se freaca cu untul si zaharul, apoi se incorporeaza albusurile batute spuma. Se subtiaza cu lapte, dupa ce s-a adaugat faina si s-a omogenizat amestecul. Din aluatul obtinut se fac clatite, dar nu inainte de a fi parfumat cu coaja rasa de lamaie si tinut putin la rece.
 Clatitele se prajesc in ulei, numai pe o parte, dupa care se scot si se presara cu zahar. Se servesc rulate sau impaturite, presarate cu zahar pudra.

Clatite cu smantana

Ingrediente: 
500 ml lapte
100 ml apa rece
250 ml smantana
1 ou
faina cat cuprinde
dulceata de fructe
zahar pudra
linguri de ulei
sare

Mod de preparare:
  Se spala oul, se sparge intr-un vas adanc, se presara faina, se amesteca bine si se subtiaza cu lapte. Cand se termina laptele, se pune apa rece, se omogenizeaza si se lasa aluatul la rece.
 Se fac clatite prajite in ulei si se aseaza pe o farfurie intinsa cand sunt gata. Se unge fiecare clatita cu dulceata de fructe, se ruleaza si se acopera cu smantana. Se servesc imediat.
 Dupa gust, clatitele se pot indulci cu zahar pudra, presarat peste smantana.

Clatite poloneze

Ingrediente: 
750 ml lapte
100 ml smantana
250 g branza dulce
1 ou
2 linguri de zahar
1 lingura de rom
faina cat cuprinde (~500 g)
dulceata de fructe
ulei
sare

Mod de preparare:
 Se spala oul, se sterge cu o carpa curata si se sparge intr-un vas adanc. Se pun peste ou doua linguri de faina, se amesteca si se subtiaza cu lapte dulce. Se continua operatia pana cand se termina faina si laptele. Cand amestecul devine omogen, se adauga un praf de sare si doua linguri de apa rece. Aluatul se lasa la rece timp de o ora, se parfumeaza cu jumatate de lingurita de coaja de lamaie rasa, apoi se fac clatitele in tigaia destinata acestora.
 Se unge tigaia cu putin ulei, se ia o lingura de supa plina cu aluat, se pune in tigaie; se coc clatitele pe ambele parti. Clatitele astfel obtinute, se aseaza pe o farfurie si se ung cu dulceata de fructe parfumata cu o lingurita de rom. Clatitele astfel pregatite se ruleaza si se pun intr-o forma unsa cu unt sau ulei. Se presara printre ele branza de vaci in amestec cu zahar tos, se acopera cu smantana si se introduce forma in cuptorul cald timp de 15 minute.
 Se servesc calde, presarate cu zahar pudra.

Clatite cu unt

Ingrediente:
500 ml lapte
faina cat cuprinde (~500 g)
1 ceasca de unt topit
2 oua
2 linguri de sifon
sare

Mod de preparare:
 Se spala ouale, se sterg si se sparg intr-un vas adanc. Se pune faina si se subtiaza cu lapte. Se adauga un praf de sare si doua linguri de sifon, dupa care se fac clatite in unt topit. Se unge tigaia cu unt, se acopera fundul tigaii cu aluat, se face focul tare si clatitele se coc pe ambele parti.
 Clatitele astfel pregatite se ung cu dulceata de fructe si se servesc rulate sau presarate cu zahar pudra.

Clatite frantuzesti

Ingrediente:
750 ml lapte
2 oua
4 mere rase
3 linguri de ulei
3 linguri de coniac
coaja de lamaie rasa
2 linguri de zahar
faina cat cuprinde (~500 g)
sare

Mod de preparare:
 Se spala ouale, se sterg si se sparg intr-un vas adanc. Se presara faina, se amesteca, apoi amestecul se subtiaza cu lapte dulce. Cand amestecul arata ca o smantana subtire, se pun merele rase, care au stat o ora la macerat cu trei linguri de coniac. Se adauga un praf de sare, un pahar mic de apa minerala, se parfumeaza cu coaja rasa de lamaie si se fac clatite in tigaia unsa cu ulei.
 Aceste clatite se servesc presarate cu zahar tos si rulate sau stranse in patru.

duminică, 11 iulie 2010

Clatite cu bere

Ingrediente: 
500 ml de bere
100 ml apa rece
300 - 500 g faina
1 ou
3 linguri de ulei
sare
3 linguri de ulei

Mod de preparare:
 Se spala oul, se sterge cu un prosop curat si se sparge intr-un vas adanc. Se pune peste ou faina cat cuprinde, se amesteca, se subtiaza cu apa rece, se continua operatia pana cand se termina faina, apa si berea. Cand amestecul arata ca o smantana subtire, se adauga un praf de sare si se lasa aluatul la rece. Clatitele vor iesi mult mai pufoase si nu se vor prinde de tigaie, daca sunt tinute la rece.
 Dupa o ora, clatitele se prajesc in tigaia unsa cu putin ulei, se scot pe o farfurie intinsa si se servesc umplute cu dulceata sau presarate cu zahar.

Clatite cu mere rase

Ingrediente: 
750 ml lapte
400 g de faina
4 mere
1 ou
1 lingura de rom
zahar
sare

Mod de preparare:
 Se curata merele de coaja si de seminte, se dau pe razatoare, se pun intr-o farfurie adanca cu doua linguri de zahar si o lingura de rom. Se lasa la macerat o ora, dupa care se pregateste aluatul pentru clatite.
  Se spala oul, se sterge cu o carpa curata si se sparge intr-un vas adanc. Se pun peste ou doua linguri de faina, se amesteca si se subtiaza cu lapte dulce. Se continua operatia pana cand se termina faina si laptele. Cand amestecul devine omogen, se adauga un praf de sare si doua linguri de apa rece. Aluatul se lasa la rece timp de o ora, se parfumeaza cu jumatate de lingurita de coaja de lamaie rasa, apoi se fac clatitele in tigaia destinata acestora. Aluatul se amesteca apoi cu merele date prin razatoare.
Din acest aluat se fac clatite care se servesc presarate cu zahar si rulate sau impaturite in forme geometrice.

Clatite cu lapte

Ingrediente:
750 ml lapte
1 cana de faina
3 linguri de ulei
1 ou
coaja de lamaie
sare


 Mod de preparare:
 Se spala oul, se sterge cu o carpa curata si se sparge intr-un vas adanc. Se pun peste ou doua linguri de faina, se amesteca si se subtiaza cu lapte dulce. Se continua operatia pana cand se termina faina si laptele. Cand amestecul devine omogen, se adauga un praf de sare si doua linguri de apa rece. Aluatul se lasa la rece timp de o ora, se parfumeaza cu jumatate de lingurita de coaja de lamaie rasa, apoi se fac clatitele in tigaia destinata acestora.
 Se unge tigaia cu putin ulei, se ia o lingura de supa plina cu aluat, se pune in tigaie; se coc clatitele pe ambele parti. Se pun pe farfurie intinsa si, cand se termina tot aluatul, tigaia se inveleste si se pastreaza in camara. Clatitele se servesc presarate cu zahar tos sau umplute cu dulceata de fructe, rulate si puse pe o farfurie de desert.

Clatite cu apa minerala sau sifon

Ingrediente: 
500 ml apa minerala sau sifon
1 cana de faina
1 ou intreg
un praf de sare


Mod de preparare:
  Se sparge oul intr-un vas adanc, se pun deasupra doua linguri de faina si se subtiaza cu apa minerala adaugata putin cate putin. Se mai adauga faina, se subtiaza iar cu apa minerala si se continua operatia pana cand se termina faina si apa minerala. Se amesteca cu o lingura din lemn, pentru a se omogeniza bine, se mai adauga un praf de sare. Vasul se tine la rece o ora inainte de prajirea clatitelor.
 Se unge o tigaie (folosita in bucatarie doar in acest scop) cu doua picaturi de ulei, dupa care se rastoarna aluat de clatite cat sa acopere fundul tigaii. Se coace pe o parte, dupa care se intoarce clatita, se mai tine un minut si se pune pe o farfurie intinsa. Clatitele se coc la foc iute. Din compozitia data rezulta zece clatite.

sâmbătă, 10 iulie 2010

Budinca de mere cu pesmet

Ingrediente:
1 kg de mere
200 g zahar
100 g stafide
50 g unt
50 g pesmet
2 oua
1 lingura de rom
scortisoara
sare

Mod de preparare:
  Merele se spala in apa rece, apoi vor fi tinute o ora in apa cu sare, dupa care se curata de coaja si de seminte. Sarea nu lasa merele sa isi schimbe culoarea cand vin in contact cu aerul. Se dau pe razatoare si se amesteca cu o crema obtinuta din: doua linguri de unt frecat cu 200 g de zahar, pana cand cristalele de zahar nu se mai simt in compozitie.
 Peste crema se adauga albusurile batute spuma si stafidele, macerate cu o lingura de rom. Se parfumeaza cu putina scortisoara pisata, apoi se adauga pesmetul proaspat cernut.
 Compozitia se rastoarna intr-o forma unsa cu unt si se coace in cuptor la foc potrivit, timp de 45 de minute. Se raceste in forma si se taie felii groase.

Budinca de vin

Ingrediente:
150 g zahar
250 ml vin rosu
200 g fructe din dulceata
200 g frisca
6 oua
4 linguri de pesmet
scortisoara

Mod de preparare:
 100 g de zahar se freaca cu sase galbenusuri pana cand amestecul devine o crema spumoasa. Se amesteca in crema trei linguri de pesmet si albusurile batute spuma.
 Se unge o forma cu unt, se tapeteaza cu o lingura de pesmet si apoi se toarna crema. Se introduce forma in cuptorul incins si se coace timp de 45 de minute. Vinul se fierbe cu zahar si scortisoara, apoi se toarna fierbinte peste budinca taiata felii groase. Se garniseste cu fructe din dulceata, se acopera feliile de budinca cu frisca. Se serveste imediat