RSS

sâmbătă, 20 martie 2010

Sufleu de spanac si smantana


Ingrediente:
4 oua
1 kg de spanac
150 ml de smantana
1 lingura cu telemea rasa
sare

Mod de preparare:
 Se curata spanacul frunza cu frunza, se spala in mai multe ape, si se pune la fiert in apa clocotita cu sare. Se fierbe 10 minute, dupa care se scoate, se scurge si se toaca marunt. Se pune intr-o cratita cu smantana si branza rasa, se infierbanta pe foc, apoi se ia cratita deoparte si se sparg ouale pe rand. Galbenusurile se amesteca cu spanacul, iar albusurile se bat spuma tare. Se sareaza dupa gust, se adauga albusurile si se amesteca usor cu o lingura, de jos in sus. Se unge o forma cu unt, dupa care se rastoarna compozitia si se introduce forma in cuptorul cald, pentru o ora, la foc potrivit.
 Se scoate, se taie sufleul cat este cald si se serveste ca un fel de mancare.

Sufleu de cascaval

Ingrediente:
250 g cascaval sau telemea
5 oua
250 ml lapte
2 linguri de unt
1 lingura de faina
sare

Mod de preparare:
 Se desface faina in lapte, se amesteca cu galbenusurile puse pe rand, cu cascavalul dat pe razatoare si se omogenizeaza amestecul. Se bat albusurile spuma tare, se toarna peste compozitie, se amesteca cu furculita de jos in sus si se rastoarna intr-o tava unsa cu doua linguri de unt. Forma se introduce in cuptorul fierbinte pentru o ora, dupa care se scoate, se taie sufleul felii groase si se serveste cald. Daca este nevoie, inainte de a introduce forma la cuptor, se sareaza amestecul. Sufelul isi pierde forma frumoasa foarte repede, de aceea se serveste dupa putin timp.

Oua taranesti

Ingrediente:
6 oua
2 cartofi fierti in coaja
200 ml ulei
100 g slanina afumata
1 ceapa
cateva fire de usturoi
piper
sare

Mod de preparare:
 Se curata cartofii, se taie fasii subtiri si lungi, se pun intr-o cratita cu ulei impreuna cu o ceapa tocata marunt, cateva fire de usturoi tocate, 100 g slanina taiata fasii subtiri. Se lasa focul mic si se acopera cratita. Se lasa sa se rumeneasca toate, iar dupa ce sunt gata, se scot, se rastoarna pe o farfurie si se inconjoara cu sase ochiuri facute in ulei. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.

Ochiuri cu ciuperci

Ingrediente:
4 oua
250 g ciuperci
1 ceapa mica
2 linguri de unt
1 lingurita de faina
200 ml de supa
200 ml de smantana
1/2 lamaie
verdeata tocata
sare

Mod de preparare:
 Se pregatesc mai intai ciupercile astfel: se curata de partea care a stat in pamant, se spala in mai multe ape, se taie felii subtiri si se pun sa se caleasca cu o ceapa tocata si cu doua linguri de unt. Se fierb intr-un vas acoperit un sfert de ora, dupa care se adauga o cana de supa de zarzavat si o cana de smantana, se sareaza si se adauga faina desfacuta in putina apa rece. Se fierbe acoperit inca un sfert de ora, apoi se acreste cu o zeama de lamaie.
Cand mancarea este gata, se rastoarna pe un platou adanc, se inconjoara cu ochiuri facute in apa sau in ulei. Se presara cu patrunjel verde tocat fin, apoi se poate servi.

Ochiuri moldovenesti

Ingrediente:
6 oua
6 felii de franzela
150 ml de ulei
100 g ciuperci
1 galbenus
1 lingurita de bulion
50 ml lapte
verdeata tocata
piper
sare

Mod de preparare:
 Se curata ciupercile, se spala bine, se pun in jumatate din cantitatea de ulei sa scada pe foc. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, se coloreaza cu o lingurita de bulion si se mai lasa cateva minute pe foc. Se presara deasupra verdeata tocata marunt si se ia cratita de pe foc.
 Separat se fac sase ochiuri care se pun pe felii de franzela data prin ou si lapte si prajite in ulei incins. Feliile de franzela astfel gatite se aseaza pe un platou, se pun ochiurile deasupra, se acopera cu ciupercile scazute si se servesc calde.

Ochiuri cu resturi de carne

Ingrediente:
300 g de carne fiarta sau friptura rece
6 oua
150 ml ulei
1 cartof
1 ceapa mica
1 castravete murat
1 lingurita de bulion
patrunjel tocat
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se taie carnea marunt, se pune sa se caleasca cu o ceapa tocata, un castravete murat taiat felii subtiri, cartoful taiat felii subtiri si jumatate de ceasca de ulei. Se acopera cratita in timp ce fierbe si se lasa pana cand se inmoaie castravetele. Se adauga o lingura de bulion si cateva linguri de apa sau vin alb. Cand amestecul este gata si se poate consuma, se ia cratita de pe foc si se rastoarna pe un platou. Se aseaza pe margine 6 ochiuri facute in ulei.
 Se servesc imediat.

Ochiuri in unt

Ingrediente:
6 oua
1 felie de cascaval
1 lingura de unt
sare



Mod de preparare:
Se pune untul in tigaie, se lasa sa se topeasca, se spala ouale cu apa calda, se sparg pe rand si se pun la
distanta unul de altul in tigaia cu unt. Se presara sare pe fiecare ou, se acopera tigaia, se lasa sa se inchege
bine albusurile. Cand sunt gata, se rade deasupra cascaval si se servesc imediat.

Ochiuri in ulei

Ingrediente:
4 oua
150 ml ulei
sare

Mod de preparare:
 Se pune uleiul in tigaie si se lasa sa se infierbante. Se sparg ouale si se pun pe rand in uleiul incins. Se acopera tigaia, se face focul mic si se scot din ulei cand devin complet albe pe deasupra.
 Se servesc cu cartofi prajiti, sau cu legume sote si cu salata de sezon.

Ochiuri romanesti

Ingrediente:
4 oua
1 litru de apa
2 linguri de otet
sare

Mod de preparare:
 Se pune apa sa fiarba in clocot impreuna cu sarea, apoi se sparg ouale si se pun in apa pe rand. Se adauga otetul, se face focul mic, pentru ca apa sa nu mai clocoteasca, se lasa pana cand ouale se incheaga bine. Se scot cu o lingura pentru supa, se pun pe un platou, se stropesc cu unt.
 Se servesc calde alaturi de legume sote si salata de sezon.

Omleta cu resturi de friptura

Ingrediente:
4 oua
150 ml lapte dulce
150 ml ulei
2 felii de salam
2 felii de costita afumata
2 felii de friptura rece
1 lingurita de bulion
1 lingurita de faina
verdeata tocata

Mod de preparare:
  Resturile de carne se taie felii subtiri si se calesc in jumatate din cantitatea de ulei. Se coloreaza cu o lingurita de bulion si se presara cu verdeata tocata.
 Se bat ouale intregi cu o lingurita de faina presarata treptat pentru a nu se face cocoloase, se subtiaza cu laptele dulce, dupa care se prajeste in uleiul ramas. Omleta se intoarce cu atentie, ca sa nu se rupa, apoi se pune pe un platou si se acopera cu amestecul de carne, sarat si piperat dupa gust. Omleta se ruleaza si se taie felii groase.
Poate fi servita alaturi de cartofi prajiti. Langa ele se pun legume de sezon sau castraveti murati.

Omleta cu smantana

Ingrediente:
4 oua
150 ml smantana
1 lingurita de faina
verdeata
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se bat ouale bine cu o lingurita de smantana si o lingurita de faina presarata. Cand amestecul este omogen, se pune restul de smantana, se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi omleta se prajeste in ulei fierbinte. Dupa gust, omleta se poate bate si cu o lingurita de verdeata toata marunt.
 Se serveste calda cu muraturi sau legume de sezon.

Omleta cu sos de ceapa

Ingrediente:
4 oua
1 ceapa mare
150 ml lapte dulce
150 ml ulei
1 lingurita de bulion
1 lingurita de faina
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se toaca cepa marunt si se pune jumatate din cantitatea de ulei sa se caleasca. Se picura apa din cand in cand, se lasa sa se inmoaie bine, dupa care se coloreaza cu o lingurita de bulion si se scade pe foc mic pana cand ceapa nu mai are sos.
 Separat se face o omleta simpla, se pune pe un platou si se toarna deasupra ceapa calita. Amestecul se sareaza si se pipereaza dupa gust. La fel se procedeaza si cu omleta, inainte de a fi prajita. Cand este gata, omleta se ruleaza si se taie felii groase.
 Se serveste calda langa castraveti murati sau legume de sezon.

Omleta cu spanac

Ingrediente:
1 kg de spanac
4 oua
100 ml lapte dulce
1 lingura de unt
1 lingurita de faina
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se spala spanacul frunza cu frunza, se pune sa clocoteasca in apa cu sare 10 minute, dupa care se scoate si se scurge bine. Se toaca marunt, se pune intr-o cratita emailata, cu o lingura de unt, si se lasa sa scada bine.
 Separat se face o omleta simpla, se scoate si se pune pe un platou. Spanacul bine scurs se aseaza peste omleta, se intinde cu un cutit ca sa fie in strat uniform, apoi se ruleaza si se taie omleta felii groase. Dupa gust, atat omleta cat si spanacul, se sareaza si se pipereaza.

Omleta cu piept de pasare

Ingrediente:
4 oua
200 ml lapte
100 ml ulei
1 piept de pasare fiert
1 lingura de smantana
1 lingurita de faina
verdeata tocata
piper macinat
sare

Mod de preparare:
 Se face o omleta din cele patru oua crude batute spuma cu o lingurita de faina si o ceasca de lapte dulce. Faina si laptele fac omleta mai spornica si in acelasi timp o fac pufoasa. Omleta se prajeste in ulei incins, dupa ce amestecul de oua, faina si lapte s-a sarat si s-a piperat dupa gust, apoi se scoate pe un platou.
 Umplutura din piept de pasare se pregateste astfel: carnea se fierbe bine in apa cu putina sare. Se scoate, se toaca marunt cu un cutit acutit, se amesteca cu o lingura de smantana si verdeata tocata. Amestecul se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se pune deasupra omletei. Se ruleaza incet, se taie omleta felii groase.
 Se serveste calda alaturi de rosii intregi si ardei gras.