miercuri, 14 iulie 2010

Clatite provensale

Ingrediente:
500 g faina
500 ml lapte
200 g friptura de porc
200 g ficate de pasare
2 linguri de verdeata tocata
1 ou
6 - 8 clatite
sare
piper macinat

Mod de preparare:
 Se pregatesc 6 - 8 clatite dintr-un ou, 500 g faina, 500 g lapte si un praf de sare.
 Se toaca carnea cu un cutit ascutit si se amesteca cu ficatul de pasare fiert inainte si tocat marunt. Amestecul se leaga cu un ou crud, se sareaza si se pipereaza dupa gust, se coloreaza cu verdeata tocata fin, apoi se umplu clatitele.
 Dintr-un ou crud, sase linguri de faina cernuta proaspat si o cana de lapte, se fac clatite intr-o tigaie unsa cu ulei, se scot pe o farfurie si se umplu amestecul cu carne. Clatitele se ruleaza si se pun intr-o forma unsa din belsug cu ulei sau cu unt. Se introduce forma in cuptor, se aprinde focul si se lasa timp de 30 de minute la foc viu. Clatitele se acopera cu un sos alb picant sau cu sos de rosii. Se scot cand s-au rumenit putin si se servesc calde sau fierbinti.

Clatite picante cu peste

Ingrediente:
6 - 8 clatite
100 g cascaval
2 oua fierte tari
1 scrumbie
400 ml lapte
unt
verdeata tocata
piper macinat

Mod de preparare:
 Se prepara 6 - 8 clatite din ou, faina, lapte dulce si un praf de sare.
 Se curata pestele de oase, se trece prin masina de tocat, se pune intr-o farfurie adanca si se amesteca cu 100 g cascaval sau svaiter ras, piper, verdeata tocata si o lingura de unt. Se toaca ouale marunt si se pun peste amestec, se leaga cu miezul de la o felie de paine inmuiat in lapte dulce, apoi se umplu clatitele care se ruleaza si se pun intr-o forma unsa cu ulei; se acopera cu restul de lapte dulce si se introduce forma in cuptorul cald timp de 30 de minute. Se servesc calde sau fierbinti, alaturi de castraveti murati in otet.

Clatite picante

Ingrediente:
500 ml lapte
300 g salam
1 catel de usturoi
1 ou
1 ceapa
ulei
faina (cat cuprinde)

Mod de preparare:
 Se prepara 8 clatite din ou, faina, lapte dulce si un praf de sare.
 Se trece salamul prin masina de tocat, se amesteca cu o ceapa tocata fin si cu usturoi, apoi se caleste amestecul in ulei. Se ia cratita de pe foc atunci cand amestecul s-a rumenit, apoi se amesteca cu un ou intreg si se omogenizeaza. Se umplu clatitele cu amestecul obtinut, se pun intr-o forma unsa si se tin in cuptorul cald, o jumatate de ora. Se scot si se servesc fierbinti, alaturi de castraveti in otet, sa legume de sezon intregi.