marți, 13 iulie 2010

Clatite umplute cu carne

Ingrediente:
500 ml lapte
250 g carne tocata
1 ou
1 ceapa
1 cana suc de rosii
1 lingurita de menta pisata
faina (cat cuprinde)
unt
ulei
sare

Mod de preparare:
Se caleste carnea impreuna cu ceapa intr-un vas emailat in care s-au pus trei linguri de ulei. Cand carnea nu mai are sos deloc, sse ia cratita de pe foc, se sareaza, se pipereaza si se leaga amestecul cu un ou crud.
 In loc de piper macinat se poate folosi menta pisata bine, care da gust amestecului, si o aroma placuta.
Se prepara 10 clatite din ou, faina, lapte dulce si un praf de sare. Cu amestecul de carne se umplu clatitele care se ruleaza si se pun intr-o forma unsa cu ulei, se acopera cu sos de rosii picant sau indulcit, dupa gust, se tine forma in cuptorul cald timp de 30 de minute. Se scot apoi si se servesc calde.

Clatite umplute cu ciuperci

Ingrediente:
500 ml lapte
200 g ciuperci
1 cana sos alb picant
1 ou
1 lingura de unt
1 lingura de bulion
faina (cat cuprinde)
piper macinat
sare

Mod de preparare:
  Se curata ciupercile, se spala in mai multe ape, se taie feliute subtiri, dupa care se pun intr-un vas emailat impreuna cu o lingura de unt, sa scada bine. Cand sunt aproape gata, se pune putina apa peste ele, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se ia apoi cratita de pe foc si se lasa sa se raceasca.
 Se fac clatite din ou, faina, lapte dulce si un praf de sare. Se umple cu ciuperci scazute bine si se pun intr-o forma unsa cu unt. Se acopera cu o cana de sos alb, piperat dupa gust si acrit cu putina zeama de lamaie. Se poate folosi sos picant de rosii in locul sosului alb.

Clatite pufoase

Ingrediente:
500 ml lapte
3 oua
2 linguri de unt
faina (cat cuprinde)
ulei
zahar pudra
coaja de lamaie rasa
praf de sare

Mod de preparare:
  Se spala ouale, se sparg si se separa galbenusurile care se freaca cu untul si zaharul, apoi se incorporeaza albusurile batute spuma. Se subtiaza cu lapte, dupa ce s-a adaugat faina si s-a omogenizat amestecul. Din aluatul obtinut se fac clatite, dar nu inainte de a fi parfumat cu coaja rasa de lamaie si tinut putin la rece.
 Clatitele se prajesc in ulei, numai pe o parte, dupa care se scot si se presara cu zahar. Se servesc rulate sau impaturite, presarate cu zahar pudra.

Clatite cu smantana

Ingrediente: 
500 ml lapte
100 ml apa rece
250 ml smantana
1 ou
faina cat cuprinde
dulceata de fructe
zahar pudra
linguri de ulei
sare

Mod de preparare:
  Se spala oul, se sparge intr-un vas adanc, se presara faina, se amesteca bine si se subtiaza cu lapte. Cand se termina laptele, se pune apa rece, se omogenizeaza si se lasa aluatul la rece.
 Se fac clatite prajite in ulei si se aseaza pe o farfurie intinsa cand sunt gata. Se unge fiecare clatita cu dulceata de fructe, se ruleaza si se acopera cu smantana. Se servesc imediat.
 Dupa gust, clatitele se pot indulci cu zahar pudra, presarat peste smantana.

Clatite poloneze

Ingrediente: 
750 ml lapte
100 ml smantana
250 g branza dulce
1 ou
2 linguri de zahar
1 lingura de rom
faina cat cuprinde (~500 g)
dulceata de fructe
ulei
sare

Mod de preparare:
 Se spala oul, se sterge cu o carpa curata si se sparge intr-un vas adanc. Se pun peste ou doua linguri de faina, se amesteca si se subtiaza cu lapte dulce. Se continua operatia pana cand se termina faina si laptele. Cand amestecul devine omogen, se adauga un praf de sare si doua linguri de apa rece. Aluatul se lasa la rece timp de o ora, se parfumeaza cu jumatate de lingurita de coaja de lamaie rasa, apoi se fac clatitele in tigaia destinata acestora.
 Se unge tigaia cu putin ulei, se ia o lingura de supa plina cu aluat, se pune in tigaie; se coc clatitele pe ambele parti. Clatitele astfel obtinute, se aseaza pe o farfurie si se ung cu dulceata de fructe parfumata cu o lingurita de rom. Clatitele astfel pregatite se ruleaza si se pun intr-o forma unsa cu unt sau ulei. Se presara printre ele branza de vaci in amestec cu zahar tos, se acopera cu smantana si se introduce forma in cuptorul cald timp de 15 minute.
 Se servesc calde, presarate cu zahar pudra.

Clatite cu unt

Ingrediente:
500 ml lapte
faina cat cuprinde (~500 g)
1 ceasca de unt topit
2 oua
2 linguri de sifon
sare

Mod de preparare:
 Se spala ouale, se sterg si se sparg intr-un vas adanc. Se pune faina si se subtiaza cu lapte. Se adauga un praf de sare si doua linguri de sifon, dupa care se fac clatite in unt topit. Se unge tigaia cu unt, se acopera fundul tigaii cu aluat, se face focul tare si clatitele se coc pe ambele parti.
 Clatitele astfel pregatite se ung cu dulceata de fructe si se servesc rulate sau presarate cu zahar pudra.

Clatite frantuzesti

Ingrediente:
750 ml lapte
2 oua
4 mere rase
3 linguri de ulei
3 linguri de coniac
coaja de lamaie rasa
2 linguri de zahar
faina cat cuprinde (~500 g)
sare

Mod de preparare:
 Se spala ouale, se sterg si se sparg intr-un vas adanc. Se presara faina, se amesteca, apoi amestecul se subtiaza cu lapte dulce. Cand amestecul arata ca o smantana subtire, se pun merele rase, care au stat o ora la macerat cu trei linguri de coniac. Se adauga un praf de sare, un pahar mic de apa minerala, se parfumeaza cu coaja rasa de lamaie si se fac clatite in tigaia unsa cu ulei.
 Aceste clatite se servesc presarate cu zahar tos si rulate sau stranse in patru.