sâmbătă, 2 octombrie 2010

Rulada cu crema de nuci

Ingrediente: 
BLAT:
6 oua
6 linguri de faina
6 linguri de zahar
1 lingura de rom
CREMA:
250 ml lapte
200 g zahar
200 g nuci macinate
esenta de rom

Mod de preparare:
  Se spala ouale, se sterg cu un prosop curat si se sparg intr-un vas adanc. Se separa galbenusurile si se freaca spuma cu zaharul, apoi se pun albusurile batute spuma tare, se omogenizeaza incet si se adauga faina. Compozitia se parfumeaza cu o lingura de rom, se toarna intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina si se coace la foc potrivit, timp de 20 de minute. Se toarna blatul pe un prosop umed, se ruleaza si se lasa sa se raceasca.
 Crema se pregateste din lapte in amestec cu zahar si nuci macinate. Se fierbe amestecul la foc tare, amestecand mereu ca sa nu se prinda si, cand arata ca o smantana se raceste. Se desface rulada, se pune crema in strat gros si se ruleaza din nou.

Rulada cu ciocolata

Ingrediente: 
BLAT:
6 oua
6 linguri de zahar
2 linguri de faina
2 linguri de cacao
1 lingura de unt
1/2 pahar sirop legat
CREMA:
3 linguri de cacao
2 linguri de unt
250 g lapte praf
250 g zahar
10 nuci tocate marunt
2 linguri de rom


Mod de preparare:
  Se spala ouale, se sterg cu un prosop curat si se sparg, separandu-se galbenusurile. Albusurile se bat spuma tare intr-un recpient, se adauga apoi galbenusurile, pe rand, se bate amestecul cu zaharul adaugat treptat si cu faina(presarata putin cate putin). Cand amestecul sta lipit de tel, se adauga cacaua cernuta, se omogenizeaza amestecul si se introduce compozitia in cuptor sa se coaca, intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se coace timp de cinci minute la foc viu, apoi inca 15 minute la foc mic. Se scoate aluatul si se rastoarna pe un prosop umed, care se ruleaza incet si se lasa sa se raceasca.
 Separat se pregateste crema de ciocolata: se cerne o cana de lapte praf intr-o cratita mai mare impreuna cu trei linguri de cacao. Se amesteca bine, pentru a se omogeniza si sa nu faca cocoloase cand se toarna siropul fierbinte, care se pregateste dintr-o cana plina de zahar si un pahar de apa. Siropul se toarna fierbinte peste lapte si cacao, se amesteca, se ingroasa pe foc, apoi se trage vasul si se pun nuci tocate si doua linguri de unt.Se parfumeaza cu rom. Se lasa crema sa se raceasca, apoi se deruleaza aluatul si se unge cu crema. Se ruleaza la loc si se pune pe un platou. Se taie si se imbraca cu restul de crema.

vineri, 1 octombrie 2010

Coltunasi cu visine

 Ingrediente: 
500 g visine
300 g zahar
250 ml smantana
1 cana smantana
1 ou
faina cat cuprinde





Mod de preparare:
  Se sparge oul, se adauga o jumatate de coaja plina cu apa rece, se amesteca, se pune putina sare si se cerne deasupra faina. Se framanta un aluat potrivit de tare, care se intinde imediat sub forma de foaie. Se taie foaia in patrate cu latura de 4 cm, se pune umplutura pe un colt, se lipesc patratele in triunghi.
 Se curata fructele de codite si de samburi, dupa ce s-au spalat in mai multe ape reci. Se amesteca cu zahar tos si se pun pe o strecuratoare sa stea jumatate de ora. Siropul obtinut se fierbe pe foc mic timp de 15 minute, apoi se amesteca intr-o farfurie mare, cu o cana de smantana.
 Se fac coltunasi din aluatm apoi se umplu cu visine scurse si se fierb in apa fierbinte. Se scot si se acopera cu smantana. Se servesc imediat(calzi).

Coltunasi cu magiun si pesmet

Ingrediente: 
100 g magiun prune
6 linguri de zahar
500 g pesmet cernut
5 nuci
o lingurita de rom

Mod de preparare:
  Se sparge oul, se adauga o jumatate de coaja plina cu apa rece, se amesteca, se pune putina sare si se cerne deasupra faina. Se framanta un aluat potrivit de tare, care se intinde imediat sub forma de foaie. Se taie foaia in patrate cu latura de 4 cm, se pune umplutura pe un colt, se lipesc patratele in triunghi, apoi se pun apa care clocoteste.
 Umplutura se face din magiun de prune in amestec cu nuci tocate si rom. Dupa ce coltunasii au fiert, se scot  si se dau prin pesmet prajit in amestec cu zahar tos, Pesmetul se cerne proaspat, se pune intr-o tigaie unsa cu ulei si se rumeneste pe foc mic, amestecand mereu ca sa nu se arda. La urma, cand pesmetul si-a schimbat culoarea, se adauga zaharul si se amesteca. Se trec coltunasii prin pesmet si se servesc calzi.

Coltunasi cu carne

Ingrediente: 
100 g carne rasol fiarta
1 ou
1/2 coaja ou plina cu apa rece
faina cat cuprinde
sare (pt aluat)
1 ceapa mica
1 ;omgira de imt
1 lingurita bulion

Mod de preparare:
  Se sparge oul, se adauga o jumatate de coaja plina cu apa rece, se amesteca, se pune putina sare si se cerne deasupra faina. Se framanta un aluat potrivit de tare, care se intinde imediat sub forma de foaie. Se taie foaia in patrate cu latura de 4 cm, se pune umplutura pe un colt, se lipesc patratele in triunghi, apoi se pun apa care clocoteste.
 Umplutura se pregateste din carne tocata, in amestec cu ceapa si un praf de sare, calite in putin ulei. Cand umplutura nu mai are sos, se ia cratita de pe foc si se raceste, dupa care se foloseste.

Clatite cu umplutura dulce

Ingrediente: 
500 ml lapte
200 g branza dulce
250 ml smantana
1 ou
3 linguri de zahar
faina
ulei
sare
coaja de lamaie

Mod de preparare:
  Se sparge oul, se pune faina deasupra si se amesteca usor, se subtiaza cu lapte turnat incet din care se face un aluat subtire, in care se rade coaja de lamaie si se adauga putin praf de sare.
 Se coc clatitele intr-o tigaie unsa cu putin ulei, se scot pe o farfurie si se lasa pana cand se pregateste umplutura astfel:  branza de vaci se amesteca intr-o farfurie cu zahar, se omogenizeaza cu o furculita, se parfumeaza cu putina coaja de lamaie apoi se umplu clatitele, prin rulare. Clatitele astfel umplute se pun intr-o forma unsa cu unt, se acopera cu smantana si se introduc la cuptor. Clatitele vor sta la rumenit timp de 30 de minute, dupa care se scot, si se servesc calde, direct din forma in care au fost asezate.