vineri, 12 noiembrie 2010

Paine cu cartofi

Ingrediente: 
1 kg de faina
500 g cartofi
100 ml ulei
1-2 cuburi de drojdie
sare





Mod de preparare:
  Se pune faina intr-un vas adanc si se amesteca cu cartofii fierti in coaja si trecuti prin masina de tocat, cu drojdia frecata cu o lingura de zahar si cu o lingurita de sare. Se framanta cu apa calduta timp de 30 de minute, se adauga la framantat uleiul, dupa care se lasa aluatul sa dospeasca pana cand iese afara din vasul in care a fost framantat.
 Se ung formele cu ulei, se pune aluatul impletit si se introduc in cuptorul incalzit, pentru trei sferturi de ora. Painea se pastreaza acoperita, timp de cateva zeci de minute.

Paine cu lapte

Ingrediente: 
1 kg de faina
500 ml lapte
1 ou
1 cub de drojdie
3 linguri de ulei
1 lingurita de sare
1 lingura de zahar


Mod de preparare:
  Se varsa faina intr-un vas adanc, peste care se adauga sarea, apoi drojdia frecata cu o lingura de zahar. Se framanta cu lapte caldut si cu doua linguri de ulei pana cand aluatul devine elastic, aluat ce urmeaza a fi lasat la  dospit timnp de o ora. Se imparte in doua parti egale si se pune la copt in forme unse cu ulei.
 Cand se pun formele in cuptorul cald, painile se ung cu galbenus de ou. Se lasa focul mic timp de cateva minute, pentru ca aluatul sa poate creste, apoi se face flacara mai mare si se coace timp de 45 de minute. Se pastreaza intr-un prosop curat pentru a se inmuia coaja.

Paine de casa simpla

Ingrediente: 
1 kg de faina
1 cub de drojdie
500 ml apa calda
3 linguri ulei
zahar




Mod de preparare:
  Se adauga o lingurita de sare in faina si se amesteca. Se freaca drojdia cu o lingura de zahar pana cand devine o pasta lichida, se pune peste faina, se framanta un aluat mai moale, cu apa calda. La framantat se pun doua linguri de ulei pentru ca painea sa fie mai pufoasa.
 Se framanta timp de 15 minute. Framantatul are ca scop patrunderea unei cantitati de aer in aluat, care-l va ajuta la crescut. Aluatul se lasa la dospit timp de o ora, dupa care se imparte in doua si se puna la copt in forme unse cu ulei.
 Se coace intai la foc mic, dupa care se face flacara mare si se lasa pana cand se rumeneste painea frumos. Se scoate din cuptor si se lasa invelita doua ore, cu un prosop curat.