Ingrediente:
BLAT:
6 oua
6 linguri de faina
6 linguri de zahar
1 lingura de rom
CREMA:
250 ml lapte
200 g zahar
200 g nuci macinate
esenta de rom
Mod de preparare:
Se spala ouale, se sterg cu un prosop curat si se sparg intr-un vas adanc. Se separa galbenusurile si se freaca spuma cu zaharul, apoi se pun albusurile batute spuma tare, se omogenizeaza incet si se adauga faina. Compozitia se parfumeaza cu o lingura de rom, se toarna intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina si se coace la foc potrivit, timp de 20 de minute. Se toarna blatul pe un prosop umed, se ruleaza si se lasa sa se raceasca.
Crema se pregateste din lapte in amestec cu zahar si nuci macinate. Se fierbe amestecul la foc tare, amestecand mereu ca sa nu se prinda si, cand arata ca o smantana se raceste. Se desface rulada, se pune crema in strat gros si se ruleaza din nou.
sâmbătă, 2 octombrie 2010
Rulada cu ciocolata
Ingrediente:
BLAT:
6 oua
6 linguri de zahar
2 linguri de faina
2 linguri de cacao
1 lingura de unt
1/2 pahar sirop legat
CREMA:
3 linguri de cacao
2 linguri de unt
250 g lapte praf
250 g zahar
10 nuci tocate marunt
2 linguri de rom
Mod de preparare:
Se spala ouale, se sterg cu un prosop curat si se sparg, separandu-se galbenusurile. Albusurile se bat spuma tare intr-un recpient, se adauga apoi galbenusurile, pe rand, se bate amestecul cu zaharul adaugat treptat si cu faina(presarata putin cate putin). Cand amestecul sta lipit de tel, se adauga cacaua cernuta, se omogenizeaza amestecul si se introduce compozitia in cuptor sa se coaca, intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se coace timp de cinci minute la foc viu, apoi inca 15 minute la foc mic. Se scoate aluatul si se rastoarna pe un prosop umed, care se ruleaza incet si se lasa sa se raceasca.
Separat se pregateste crema de ciocolata: se cerne o cana de lapte praf intr-o cratita mai mare impreuna cu trei linguri de cacao. Se amesteca bine, pentru a se omogeniza si sa nu faca cocoloase cand se toarna siropul fierbinte, care se pregateste dintr-o cana plina de zahar si un pahar de apa. Siropul se toarna fierbinte peste lapte si cacao, se amesteca, se ingroasa pe foc, apoi se trage vasul si se pun nuci tocate si doua linguri de unt.Se parfumeaza cu rom. Se lasa crema sa se raceasca, apoi se deruleaza aluatul si se unge cu crema. Se ruleaza la loc si se pune pe un platou. Se taie si se imbraca cu restul de crema.
BLAT:
6 oua
6 linguri de zahar
2 linguri de faina
2 linguri de cacao
1 lingura de unt
1/2 pahar sirop legat
CREMA:
3 linguri de cacao
2 linguri de unt
250 g lapte praf
250 g zahar
10 nuci tocate marunt
2 linguri de rom
Mod de preparare:
Se spala ouale, se sterg cu un prosop curat si se sparg, separandu-se galbenusurile. Albusurile se bat spuma tare intr-un recpient, se adauga apoi galbenusurile, pe rand, se bate amestecul cu zaharul adaugat treptat si cu faina(presarata putin cate putin). Cand amestecul sta lipit de tel, se adauga cacaua cernuta, se omogenizeaza amestecul si se introduce compozitia in cuptor sa se coaca, intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se coace timp de cinci minute la foc viu, apoi inca 15 minute la foc mic. Se scoate aluatul si se rastoarna pe un prosop umed, care se ruleaza incet si se lasa sa se raceasca.
Separat se pregateste crema de ciocolata: se cerne o cana de lapte praf intr-o cratita mai mare impreuna cu trei linguri de cacao. Se amesteca bine, pentru a se omogeniza si sa nu faca cocoloase cand se toarna siropul fierbinte, care se pregateste dintr-o cana plina de zahar si un pahar de apa. Siropul se toarna fierbinte peste lapte si cacao, se amesteca, se ingroasa pe foc, apoi se trage vasul si se pun nuci tocate si doua linguri de unt.Se parfumeaza cu rom. Se lasa crema sa se raceasca, apoi se deruleaza aluatul si se unge cu crema. Se ruleaza la loc si se pune pe un platou. Se taie si se imbraca cu restul de crema.