Ingrediente:
500 g visine
300 g zahar
250 ml smantana
1 cana smantana
1 ou
faina cat cuprinde
Mod de preparare:
Se sparge oul, se adauga o jumatate de coaja plina cu apa rece, se amesteca, se pune putina sare si se cerne deasupra faina. Se framanta un aluat potrivit de tare, care se intinde imediat sub forma de foaie. Se taie foaia in patrate cu latura de 4 cm, se pune umplutura pe un colt, se lipesc patratele in triunghi.
Se curata fructele de codite si de samburi, dupa ce s-au spalat in mai multe ape reci. Se amesteca cu zahar tos si se pun pe o strecuratoare sa stea jumatate de ora. Siropul obtinut se fierbe pe foc mic timp de 15 minute, apoi se amesteca intr-o farfurie mare, cu o cana de smantana.
Se fac coltunasi din aluatm apoi se umplu cu visine scurse si se fierb in apa fierbinte. Se scot si se acopera cu smantana. Se servesc imediat(calzi).
vineri, 1 octombrie 2010
Coltunasi cu magiun si pesmet
Ingrediente:
100 g magiun prune
6 linguri de zahar
500 g pesmet cernut
5 nuci
o lingurita de rom
Mod de preparare:
Se sparge oul, se adauga o jumatate de coaja plina cu apa rece, se amesteca, se pune putina sare si se cerne deasupra faina. Se framanta un aluat potrivit de tare, care se intinde imediat sub forma de foaie. Se taie foaia in patrate cu latura de 4 cm, se pune umplutura pe un colt, se lipesc patratele in triunghi, apoi se pun apa care clocoteste.
Umplutura se face din magiun de prune in amestec cu nuci tocate si rom. Dupa ce coltunasii au fiert, se scot si se dau prin pesmet prajit in amestec cu zahar tos, Pesmetul se cerne proaspat, se pune intr-o tigaie unsa cu ulei si se rumeneste pe foc mic, amestecand mereu ca sa nu se arda. La urma, cand pesmetul si-a schimbat culoarea, se adauga zaharul si se amesteca. Se trec coltunasii prin pesmet si se servesc calzi.
100 g magiun prune
6 linguri de zahar
500 g pesmet cernut
5 nuci
o lingurita de rom
Mod de preparare:
Se sparge oul, se adauga o jumatate de coaja plina cu apa rece, se amesteca, se pune putina sare si se cerne deasupra faina. Se framanta un aluat potrivit de tare, care se intinde imediat sub forma de foaie. Se taie foaia in patrate cu latura de 4 cm, se pune umplutura pe un colt, se lipesc patratele in triunghi, apoi se pun apa care clocoteste.
Umplutura se face din magiun de prune in amestec cu nuci tocate si rom. Dupa ce coltunasii au fiert, se scot si se dau prin pesmet prajit in amestec cu zahar tos, Pesmetul se cerne proaspat, se pune intr-o tigaie unsa cu ulei si se rumeneste pe foc mic, amestecand mereu ca sa nu se arda. La urma, cand pesmetul si-a schimbat culoarea, se adauga zaharul si se amesteca. Se trec coltunasii prin pesmet si se servesc calzi.
Coltunasi cu carne
Ingrediente:
100 g carne rasol fiarta
1 ou
1/2 coaja ou plina cu apa rece
faina cat cuprinde
sare (pt aluat)
1 ceapa mica
1 ;omgira de imt
1 lingurita bulion
Mod de preparare:
Se sparge oul, se adauga o jumatate de coaja plina cu apa rece, se amesteca, se pune putina sare si se cerne deasupra faina. Se framanta un aluat potrivit de tare, care se intinde imediat sub forma de foaie. Se taie foaia in patrate cu latura de 4 cm, se pune umplutura pe un colt, se lipesc patratele in triunghi, apoi se pun apa care clocoteste.
Umplutura se pregateste din carne tocata, in amestec cu ceapa si un praf de sare, calite in putin ulei. Cand umplutura nu mai are sos, se ia cratita de pe foc si se raceste, dupa care se foloseste.
100 g carne rasol fiarta
1 ou
1/2 coaja ou plina cu apa rece
faina cat cuprinde
sare (pt aluat)
1 ceapa mica
1 ;omgira de imt
1 lingurita bulion
Mod de preparare:
Se sparge oul, se adauga o jumatate de coaja plina cu apa rece, se amesteca, se pune putina sare si se cerne deasupra faina. Se framanta un aluat potrivit de tare, care se intinde imediat sub forma de foaie. Se taie foaia in patrate cu latura de 4 cm, se pune umplutura pe un colt, se lipesc patratele in triunghi, apoi se pun apa care clocoteste.
Umplutura se pregateste din carne tocata, in amestec cu ceapa si un praf de sare, calite in putin ulei. Cand umplutura nu mai are sos, se ia cratita de pe foc si se raceste, dupa care se foloseste.
Clatite cu umplutura dulce
Ingrediente:
500 ml lapte
200 g branza dulce
250 ml smantana
1 ou
3 linguri de zahar
faina
ulei
sare
coaja de lamaie
Mod de preparare:
Se sparge oul, se pune faina deasupra si se amesteca usor, se subtiaza cu lapte turnat incet din care se face un aluat subtire, in care se rade coaja de lamaie si se adauga putin praf de sare.
Se coc clatitele intr-o tigaie unsa cu putin ulei, se scot pe o farfurie si se lasa pana cand se pregateste umplutura astfel: branza de vaci se amesteca intr-o farfurie cu zahar, se omogenizeaza cu o furculita, se parfumeaza cu putina coaja de lamaie apoi se umplu clatitele, prin rulare. Clatitele astfel umplute se pun intr-o forma unsa cu unt, se acopera cu smantana si se introduc la cuptor. Clatitele vor sta la rumenit timp de 30 de minute, dupa care se scot, si se servesc calde, direct din forma in care au fost asezate.
500 ml lapte
200 g branza dulce
250 ml smantana
1 ou
3 linguri de zahar
faina
ulei
sare
coaja de lamaie
Mod de preparare:
Se sparge oul, se pune faina deasupra si se amesteca usor, se subtiaza cu lapte turnat incet din care se face un aluat subtire, in care se rade coaja de lamaie si se adauga putin praf de sare.
Se coc clatitele intr-o tigaie unsa cu putin ulei, se scot pe o farfurie si se lasa pana cand se pregateste umplutura astfel: branza de vaci se amesteca intr-o farfurie cu zahar, se omogenizeaza cu o furculita, se parfumeaza cu putina coaja de lamaie apoi se umplu clatitele, prin rulare. Clatitele astfel umplute se pun intr-o forma unsa cu unt, se acopera cu smantana si se introduc la cuptor. Clatitele vor sta la rumenit timp de 30 de minute, dupa care se scot, si se servesc calde, direct din forma in care au fost asezate.